Nationaal Park Sierra Nevada

23 dec
2016
Geactualiseerd op: 16 februari, 2021

Laat je betoveren door de majestueuze landschappen van het Nationaal Park Sierra Nevada in Granada.

Het Nationaal Park Sierra Nevada is Spanje’s grootste nationale park en in haar 862 km2 vind je tevens het meest zuidelijk gelegen skigebied van Europa. Het is dan ook geen wonder dat dit fantastische natuurgebied de favoriete bestemming is van skiliefhebbers en (berg)wandelaars. Je ontdekt er vele prachtige ski- en wandelroutes en je hebt er de mogelijkheid om de Veleta en de Mulhacén te bewandelen; de hoogste bergtoppen van Spanje, met een hoogte van respectievelijk 3395 en 3479 meter.

Het park is gelegen in het zuidoostelijke deel van de provincie Granada en beslaat daarnaast ook een gedeelte van de provincie Almería. Dankzij de aanwezigheid van een enorme variëteit aan planten en diersoorten is ruim 175.000 hectare van dit gebied, bestaande uit een combinatie van zowel het natuur- als het nationale park van de Sierra Nevada, in 1986 door UNESCO aangewezen als biosfeerreservaat. Je vindt er ruim 2000 verschillende plantensoorten waarvan er 66 alleen hier te vinden zijn en de belangrijkste dierlijke inwoner van het reservaat luistert naar de naam Ibex; een type berggeit waarvan de  grootste populatie leeft in Andalusië.

Vraag je jezelf af wat je allemaal kunt doen in het Nationaal Park Sierra Nevada (en dat van Doñana), bekijk dan het artikel de nationale parken van Andalusië. Hierin gaan we dieper in op de aanwezige activiteiten en rondleidingen die je hier kunt volgen.

Bezoekerscentra en informatiepunten in het Nationaal Park Sierra Nevada

Het belangrijkste bezoekerscentrum van het park is El Dornajo, gelegen aan de A-395 in de richting van Pradollano bij km. 23.   

Openingstijden

Een ander nuttig bezoekerscentrum om in gedachten te houden is dat van Pampaneira. Het ligt aan de Carretera Antigua de Sierra Nevada, bij km 7.
Hier tref je een tentoonstelling over het natuurlijke belang van het nationale park en tevens heb je er de mogelijkheid om een etnologische expositie te bezoeken.

Openingstijden gedurende de zomermaanden:

 • van dinsdag tot zaterdag: van 10.00u tot 14.00u en van 17.00 tot 19.00u.
 • zondag en maandag: van 10.00u tot 15.00u

Tijdens de winter:

 • van dinsdag tot zaterdag: van 10.00u tot 14.00u en vanaf 16.00u tot 18.00u.
 • zondag en maandag: van 10.00u tot 15.00u

Het Nationaal Park Sierra Nevada kent ook nog een ander bezoekerscentrum, de Laujar de Andarax en het is gelegen aan de snelweg van Laujar de Andarax naar Orgiva, bij km 1.  

Openingstijden vanaf 1 oktober tot 31 maart:

 • donderdag en zondag: van 10.00u tot 14.30u
 • vrijdag en zaterdag: van 10.00u tot 14.30u, en van 16.00u tot 18.00u

Openingstijden vanaf 1 april to 30 september:

 • donderdag en zondag: van 9.30u tot 14.30u
 • vrijdag en zaterdag: van 9.30u tot 14.30u, en van 17.00u tot 20.00u

Routes naar het Nationaal Park Sierra Nevada

Het Nationaal Park Sierra Nevada is te bereiken per auto of per bus.

Nationaal Park Sierra Nevada Pad en Landschap

De nationale busmaatschappij ALSA biedt dagelijks 2 busritten vanaf Granada naar: Cádiar (15€ voor een retourtje), Válor (19€ voor een retourtje), en Bérchules (17€ voor een retourtje) en drie bussen van Granada naar Trevélez (15€ voor een retourtje).

ALSA biedt daarnaast 1 busverbinding per dag van Malaga naar Órgiva, voor een retourtje betaal je 20€ en er is tevens een 1 busverbinding per dag beschikbaar van Almeria tot Cádiar, een retourticket kost 18€.

Reis je met de auto naar het Nationaal Park Sierra Nevada dan kun je onder andere gebruik maken van de volgende routes:

 • Vanaf Granada: snelweg N-323 richting Motril, neem de afrit Ronda Sur en vervolg je weg op de A-395 richting Pradollano – Veleta.
  Deze route brengt je naar het beroemde skigebied van de Sierra Nevada.
 • Vanaf Granada: snelweg N-323 richting Motril. Wanneer je de stad Lanjarón bereikt, neem dan de C-332, die je door het zuidelijke deel van de Sierra Nevada zal leiden, de Alpujarra.
 • Vanaf Granada: neem de snelweg N-323 richting Jaen, neem vervolgens de A-92 richting Almeria en daarna de A-337 richting La Calahorra-Puerto de Ragua.
 • Vanaf Almeria: neem de A-92 richting Granada
 • Vanaf Almeria: A-92 richting Granada, afrit Benahadux en vervolg je weg op de A-348.
  Langs deze route kun je genieten van de landschappen van de Alpujarra van Almeria.

Voor meer routes vanaf Granada naar het Nationaal Park Sierra Nevada neem je een kijkje op de website van Trek Sierra Nevada. Hier vind je meer nuttige informatie over de routes naar en door de Sierra Nevada.

Accommodaties en vakantiehuizen nabij het Nationaal Park Sierra Nevada

Er is geen intensere manier om van de spectaculaire landschappen van het park te genieten dan door er zelf in te verblijven. Daarom raden we je aan om onze selectie van de beste villa‘s en vakantiehuizen in de omgeving van het Nationaal Park Sierra Nevada Park te bekijken.

Zoek de beste en meest voordelige accommodaties, boek je favoriet en kom en geniet van de unieke sfeer van dit meest zuidelijk gelegen skigebied van Europa.

Het Nationaal Park Sierra Nevada is één van de pareltjes van Andalusië. Ben je klaar om zelf te komen ontdekken waarom?

Heb je iets gehad aan deze informatie over het Nationaal Park Sierra Nevada? Of ben je misschien al eens op bezoek geweest in dit deel van de provincie Granada? Laat het hieronder weten en deel je ervaringen met je medereizigers.

Nationaal Park Sierra Nevada is een artikel dat gaat over Natuur in Granada
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *