Wat te doen en wat te zien in Fuengirola

11 jan
2019
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Fuengirola is een van de meest populaire vakantiebestemmingen aan de Costa del Sol, ontdek haar schoonheid, festivals, monumenten en stranden.

Verlang je ook naar een zomer in Malaga en wil je weten wat je allemaal kunt doen, zien en beleven in Fuengirola, lees dan snel verder.

Met haar 8 km lange kustlijn bezit Fuengirola de langste kuststrook in de provincie Malaga. Dit trekt elk jaar een groot aantal toeristen waardoor het aantal inwoners tijdens het hoogseizoen flink toeneemt.

Hoe kom je in Fuengirola?

De stad Fuengirola ligt op 35 km van Malaga en is gemakkelijk per trein bereikbaar via de Cercanías C1. Je kunt vertrekken vanuit het centrum van Malaga (halte Málaga Centro Alameda), vanaf Málaga María Zambrano en de luchthaven.

Ga je liever met de bus, dan neem je buslijn M-113, vertrekkend vanuit Muelle Heredia, nabij het centrum van Malaga, of vanaf het treinstation van de stad. De busrit duurt ongeveer 45 minuten en kost iets meer dan € 2.

Je kunt Fuengirola ook met de auto bereiken door de AP-7 vanuit Malaga richting Marbella te nemen.

Geschiedenis van Fuengirola

De Romeinen gaven het gebied de naam Suel en voorzagen het van het stedenbouwkundige ontwerp dat je vandaag de dag nog steeds terugziet in de stad. Er zijn archeologische sporen gevonden, zoals een standbeeld van Venus. Na de invasies van de Vandalen werd het gebied verlaten totdat de Arabieren de stad in bezit namen. De naam veranderde in Sohail, en het kasteel van Fuengirola draagt steeds die naam.

Leuk weetje
Het kasteel van Sohail is vernoemd naar Sohail, de helderste ster op het zuidelijk halfrond, die de nomaden door de woestijn leidde. De ster was alleen zichtbaar vanaf het kasteel, vandaar de naam.

In 1485 veroverden de katholieke vorsten het gebied, maar de dreigingen van pirateninvallen lieten het gebied onbewoond achter, met als enige doel de verdediging van de kust. In de volgende eeuwen was Fuengirola afhankelijk van de nabijgelegen stad Mijas, waarvan het pas in 1841 onafhankelijk werd.

Het duurde echter tot de jaren 30 voordat de aandacht voor het stadje toenam. De gemeenteraad begon toen met de bouw van hotels aan het strand, waardoor buitenlandse toeristen werden aangetrokken, die later deel gingen uitmaken van de lokale bevolking.

Tegenwoordig is Fuengirola een levendige toeristische stad aan de Costa del Sol, bekend om zijn hotels, en een van de meest gevraagde vakantiebestemmingen in de provincie Malaga.

Wat te zien in Fuengirola

Fuengirola biedt haar bezoekers tal van bezienswaardigheden, die toebehoren aan verschillende beschavingen. Deze mag je niet missen tijdens je vakantie!

Geniet van het uitzicht vanaf het kasteel van Sohail

Panoramisch uitzicht vanaf het kasteel van Sohail in Fuengirola

Caliph Abderramán III liet het kasteel bouwen in 956, op de resten van een Romeinse nederzetting, op een kleine heuveltop bij de monding van de rivier Fuengirola.

Het kasteel is een de meest beroemde bezienswaardigheden van Fuengirola en is een must-see, vooral als je van geschiedenis houdt maar ook als alleen maar wilt genieten van een van de meest charmante uitzichten op zee aan de Costa del Sol.

Tegenwoordig is het kasteel een openluchtauditorium met evenementen en concerten. Het belangrijkste muziekevenement is het Festival Ciudad de Fuengirola, dat de hele zomer in het kasteel plaatsvindt.

Openingstijden:

 • dinsdag tot vrijdag: 10.00 – 14.00 uur         
 • zaterdag, zondag en feestdagen: 10.00 – 14.00 uur; 15.30 – 18.00 uur         
 • Maandag: gesloten
De toegang tot het kasteel is gratis.

Plaza de la Constitución

Het Constitution Square in Fuengirola - hoofdplein (stadhuis van Fuengirola)
Foto met dank aan Ayuntamiento de Fuengirola

Op het centrale plein van Fuengirola ontdek je de barokke kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, de belangrijkste katholieke tempel van de stad. Bovendien biedt het Plaza de la Consititución het hele jaar door talloze activiteiten en charmante (kerst)markten, waardoor er het hele jaar door wel wat te doen is.

Terug in de tijd: de archeologische site van Finca del Secretario

Málaga - Fuengirola - Yacimiento romano Finca El Secretario 36 33' 28 -4 36' 45

Fuengirola verwelkomt twee belangrijke archeologische vindplaatsen: de Finca del Secretario en Torreblanca del Sol. De eerste is een belangrijke Romeinse villa die dateert uit de 1ste eeuw na Christus. Het bestaat uit baden, ovens en een fabriek. De beroemde Venus van Fuengirola werd hier gevonden, evenals tal van landbouwwerktuigen.

Archeologische site van Finca del Secretario in Fuengirola (stadhuis van Fuengirola)

Torreblanca del Sol, ook bekend als de “Romeinse baden van Torreblanca del Sol“, bevindt zich in de buurt van de monding van de stoom Las Presas. De Romeinse baden dateren uit de 2e eeuw na Christus en werden pas ontdekt in de 20ste eeuw. Ze zijn nog niet open voor het publiek, omdat ze herstel- en verbouwingswerkzaamheden moeten ondergaan.

Zonnebaden op het strand

Strand en promenade in Fuengirola

Zoals alle steden aan de Costa del Sol, beschikt ook Fuengirola over prachtige stranden, wiens gouden zand een ongewoon gezicht is aan de oevers van de provincie Malaga. Hier kun je een paar heerlijke lange zomerdagen door gaan brengen. Bovendien is zijn 8 km lange loopbrug de langste in heel Spanje. En als de zon ondergaat kun je samen met het gezin een wandeling maken over de promenade en een lekker drankje gaan doen in een van de vele bars en restaurants.

 • Strand van El Castillo: dit strand ligt aan de voet van het kasteel van Sohail. Het strand is toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit, dankzij de afwezigheid van architecturale barrières.
Strand van El Castillo in Fuengirola (stadhuis van Fuengirola)
Foto met dank aan Ayuntamiento de Fuengirola
 • Strand van Santa Amalia. Dit strand is via een brug verbonden met Playa del Castillo. Het water is rustig en daarmee het perfecte strand voor gezinnen met kinderen.
 • Strand van San Francisco. Op dit centraal gelegen strand worden veel faciliteiten aangeboden. Ondanks haar beperkte afmetingen (slechts 350 meter lang) is het een van de meest populaire aan de Costa del Sol. Zorg daarom dat je ‘s ochtends op tijd bent of plan je bezoek buiten het hoogseizoen.
Strand van San Francisco in Fuengirola (stadhuis van Fuengirola)
Foto met dank aan Ayuntamiento de Fuengirola

Adere stranden die het vermelden waard zijn: Los Boliches, in een wijk nabij het stadscentrum; Torreblanca, in de buurt van de Romeinse baden en Benalmádena; en Las Gaviotas, ver van het stadscentrum en vooral populair onder de buitenlandse toeristen.

Eropuit met de kinderen

Reis je met kinderen naar de Costa del Sol dan is Fuengirola een uitstekende plek om samen te gaan genieten van het zonnige weer en kindvriendelijke activiteiten. Onder hen ontdek je o.a. het Bioparc, een dierentuin met ruime verblijven, fokprogramma’s en natuurlijk een cadeauwinkel. Costa Water Park laat kinderen genieten van opblaasbare platforms aan de kust van Fuengirola.

Tijger in Bioparc Fuengirola (stadhuis van Fuengirola)
Foto met dank aan Ayuntamiento de Fuengirola

Festivals in Fuengirola

Carnaval

Wanneer: februari

Het carnaval van Fuengirola is zowel populair bij toeristen als de lokale bevolking. Het brede aanbod van activiteiten die gepland zijn in Fuengirola tijdens Carnaval, varieert van kindvriendelijke feesten, kostuumwedstrijden, optochten en de begrafenis van de boquerón (een gigantisch beeld van de beroemdste vis van Malaga wordt in lichte laaien gezet op het strand van Fuengirola).

Semana Santa: Heilige week

Wanneer: maart / april (in 2020, van 5 tot 12 april)

Net als in de rest van Andalusië wordt de Heilige Week in Fuengirola gevierd met processies en liturgische evenementen. De processies die de straten in deze stad vullen zijn: el Domingo de Ramos (cofradía Pollinica), el Miércoles Santo (Hermandad del Cautivo), Jueves Santo (Fusionada, Esperanza), Viernes Santo (Fusionada, Yacente, Pasión), Domingo de Resurrección (Resucitado).

Feria de los Pueblos

Wanneer: eerste week van mei (in 2020, van 29 april tot 3 mei)

Tijdens dit feest voor de smaakpapillen kun je in een van de vele internationale restaurants kennis gaan maken met gerechten van over de heel wereld. Deze tijdelijke restaurants bevinden zich op het kermisterrein, waar je tevens kinderattracties, tentoonstellingen en live concerten ontdek.

Feria Internacional de los Pueblos - Fuengirola 2014

San Juan

Wanneer: 23 juni

Net de rest van Andalusië viert ook Fuengirola de nacht van San Juan (tussen 23 en 24 juni). Het verbranden van los juas en de vreugdevuren op het strand zijn de beste manier om de kortste nacht van het jaar te vieren.

Feria del Carmen

Wanneer: half juli

Tijdens dit traditionele feest wordt Virgen del Carmen, de beschermheilige van vissers en zeilers, meegenomen door de straten van de stad en op de boten van degenen die ze beschermt.

Middeleeuwse markt

Wanneer: een week in augustus of september

Tijdens deze folkloristische markt verwelkomt het kasteel van Sohail vele culturele en ambachtelijke kraampjes. Binnen de kasteelmuren ontdek je meer dan 80 stands waar je kennis kunt maken met de typische keuken, oude ambachten en heb je de mogelijkheden om de middeleeuwse cultuur uit eerste hand te ervaren.

Deze verkenning van de middeleeuwen wordt begeleidt door passacaglia-muziek, verkopers en cabaretiers gekleed in kleding uit die tijd, shows, ezeltochten, boogschieten, waarzeggers, workshops, aardewerktentoonstellingen en tentoonstellingen van de wapens van de middeleeuwse en Spaanse inquisitie.

De markt is geopend van 19.00 tot 02.00 uur en de toegang is gratis.

Feria del Rosario

Wanneer: de tweede week van oktober

De Feria del Rosario daarentegen is gerelateerd aan de cultuur in Fuengirola. De beurs, die plaatsvindt in de tweede week van oktober, omvat een religieuze bedevaart die eindigt met paella, bier en flamencodansen. Ook worden er concerten georganiseerd, waarvan de tickets worden verkocht in het Casa de la Cultura.

Processie Virgen del Rosario tijdens beurs in Fuengirola (stadhuis van Fuengirola)
Foto met dank aan Ayuntamiento de Fuengirola
Tip
Ga samen met de kinderen genieten van de kermis maar wacht op de dag dat de kermisattracties met 50% zijn afgeprijst.

Culinair in Fuengirola

Dankzij de invloed van buitenlandse en lokale toeristen beschikt Fuengirola over een breed scala aan restaurants die zijn gespecialiseerd in lokale en internationale gerechten. Onder de gerenommeerde gerechten uit de Spaanse en Andalusische keuken ontdek je onder andere espetos de sardinas, pescaíto frito, gazpacho en ajoblanco.

Kerngegevens over Fuengirola

 • Oppervlakte: 10.37 km2
 • Inwoners: 77,486
 • Inwonersnaam: fuengiroleños
 • Locatie: Fuengirola is gelegen in de regio Costa del Sol West. Op 8 km vind je Mijas, terwijl de hoofdstad stad Malaga op 27 km van Fuengirola ligt.
 • Gemiddelde temperatuur: 18ºC
 • Gemiddelde regenval: 570 l/m2

VVV-kantoor in Fuengirola

Adres: Paseo de Jesús Santos Rein 6
Telefoonnummer: (+ 34) 952 467 457
E-mail: [email protected]
Web: Klik hier

Vakantiehuizen in Fuengirola

Ben je op zoek naar een accommodatie in of nabij Fuengirola, neem dan zeker ook een kijkje op ruralidays.nl. Hier ontdek je tal van villa’s, vakantiehuizen en ook een aantal appartementen voor het hele gezin.

Bekijk onze selectie in Fuengirola door op onderstaande link te klikken.

Ben je ooit in Fuengirola geweest? Wat sprak jou er het meeste aan? Laat het ons hieronder weten en deel je ervaringen met je medereizigers.

Wat te doen en wat te zien in Fuengirola is een artikel dat gaat over Reisgids in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (4)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *