Wat te zien in Montefrío

15 jul
2019
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ontdek samen met Ruralidays het betoverend mooie Montefrío en wordt verliefd op haar charme, geschiedenis, keuken en indrukwekkende landschappen.

Montefrío is een stad in de provincie Granada en telt 4000 inwoners. Het wordt omgeven door indrukwekkende architectonische rijkdommen en het verblijdt je met een mild klimaat met ideale temperaturen en een gematigde regenval. Bovendien werd het door National Geographic opgenomen in de top 10 van steden met de beste uitzichten ter wereld. 

Plan je een bezoek? Blijf lezen en ontdek alles wat je moet weten om je uitje naar dit schilderachtige stadje voor te bereiden.

Hoe kom je in Montefrío?

Montefrío ligt in de provincie Granada, in het noordelijke deel van de regio Loja, op 50 km van Granada. Je kunt het bereiken via de snelweg A-92 vanuit Sevilla of Malaga. Neem hiervoor op de A-92 allereerst de afslag Huétor-Tajar. Neem vervolgens de GR-4402 Granada en volg de aanwijzigingen naar Montefrío.

Je kunt Montefrio ook bereiken via de N-432, ook wel carretera Granada-Badajoz genoemd. Wanneer je Puerto Lope bereikt sla je links af richting Montefrío.

Reis je met de bus dan kun je vanuit Granada naar Montefrio reizen dankzij busmaatschappij ALSA, dat dagelijkse 3 busreizen aanbiedt. De busreis duurt ongeveer anderhalf uur. De prijs van een busticket varieert tussen € 4,82 tot € 6,32 (afhankelijk van je vertrektijd).

Geschiedenis van Montefrío

Op de locatie waar vandaag de dag Montefrío is gevestigd werden neolithische nederzettingen gevonden uit 3000 v.C, toen de lokale bevolking voornamelijk bestond uit herders. Later, tijdens de bronstijd, werd ook de landbouw uiterst belangrijk. De indrukwekkende megalithische necropolis tussen de gebieden La Camarilla en El Rodeo is een van de belangrijke vondsten uit die tijd.

Panoramisch zicht op Montefrio

Tijdens de Romeinse tijd werd het Hiponova-complex in het gebied gebouwd. Het lag op het kruispunt van de commerciële routes in de regio en het werd ook genoemd door Plinius de Oude. De nederzetting werd sterker aan het einde van de 8e eeuw en ontwikkelde zich tijdens de Visigoth- en Al-Andalus-tijden. De Mons Frigidus van de Romeinen werd de Montefrío voor de Moren, toen diens invloed zijn hoogtepunt bereikte. Vanwege toenemende gevechten op de route naar Granada werden in 1352 het kasteel en de muren rondom Montefrio gebouwd, die moesten zorgen voor een belangrijke verdediging. In 1486 werd de stad echter veroverd door de Katholieken, met als gevolg dat de moslimbevolking werd weggedreven. In 1507 lieten de katholieke vorsten het kasteel van La Villa bouwen.

Wat te doen en wat te zien in Montefrío

In deze stad kunt je verschillende interessante plaatsen bezoeken, genieten van het prachtige landschap, een wandeling maken door de smalle straatjes en betoverd raken door de omringende schoonheid. Wat het meeste indruk maakt in Montefrio zijn haar talloze geheime plekjes die je in deze stad kunt ontdekken.

Tip
Maak gebruik van het pendeltreintje om de beste plekken in Montefrio te ontdekken. Deze trein brengt je dicht bij de monumenten en dankzij het gezelschap van een gids wordt je goed geïnformeerd over de locaties. De service is beschikbaar op vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen, van 10.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur. Bekijk hier alle info (alleen Spaanse webpagina)

Het kasteel en de kerk van La Villa

In het hoogste deel van de stad bouwden de Moren het fort dat diende als een verdedigingsbastion voor het Nasrid-koninkrijk van Granada. Tegenwoordig kun je nog steeds de resten van de muren, sommige torens en tanks bezichtigen.

Kasteel en kerk van La Villa in Montefrío (Granada)

Op de resten van het Moorse fort bevolen de katholieke vorsten een tempel te bouwen. De constructie eindigde in 1507 en werd vervolgens uitgebreid in de 16e eeuw, met bijbehorende kenmerken uit de gotiek, de renaissance en de Mudejar. De tempel, die nu bekend staat als Iglesia de La Villa (kerk van La Villa), heeft een rechthoekige vorm, sculpturen van engelen, een groot gewelf en drie kapellen.

Hier bevindt zich tevens het Centro de Interpretación de la Última Frontera de Al-Andalus “El Centinela” (bezoekerscentrum van de laatste grens van Al-Andalus). Het voorziet haar bezoekers van video’s, mockups en interactieve games. Het is geopend van maandag t/m zondag (11.00 – 14.00 uur); op zaterdagmiddag is het open van 16.30 uur tot 18.30 uur. In de zomer gaat het een half uur eerder open en dicht.

Kerk van La Encarnación

Montefrio

Deze kerk is een van de must-sees van Montefrío. Het werd gebouwd in de 18e eeuw en er wordt gezegd dat het een kopie is van het Pantippon Agrippa-Adriano in Rome. Het ronde gewelf, dat 30 meter breed en 15 meter hoog is, is de reden waarom deze kerk ook bekend staat als de “afgeronde kerk”. Het is een monumentale bedevaartsplek en voorzien van een fantastische akoestiek. De tempel heeft in tegenstelling tot de meerderheid van de kerken in Andalusië niet veel ornamenten en andere soortige versieringen. In de muur die het schip begrensd, bevinden zich nissen, kapellen, altaren en sculpturen. Op de façade ontdek je een een groot, driehoekig fronton.

Musea

Montefrío beschikt over twee musea die dicht bij elkaar liggen, in de wijk La Paz.

Een daarvan is het Museo de la Navidad (kerstmuseum), dat is voorzien van een verzameling kerstornamenten uit de periode tussen 1890 en 1960, en glazen decoraties, zoals kerststallen en lichten. Het museum is geopend van dinsdag tot zondag (10.00 – 14.00 uur).

In hetzelfde gebouw bevindt zich het Museo del Olivo (olijfmuseum). Hier kun je in contact komen met alles wat te maken heeft met de teelt van olijven, de geschiedenis van de productie van olijfolie en hoe het door de eeuwen heen is gebruikt. Er zijn tevens oude stukken die, dankzij de meest moderne informatietechnologieën, speciale interesse toevoegen aan dit museum.

Uitzichtpunten

Deze onderstaande uitzichtpunten bieden je een spectaculaire perspectief op de stad en haar omgeving.

Mirador National Geographic

Montefrío-(Granada) Mirador National Geographic

Het is een van de meest bezochte uitzichtpunten in de stad en het ligt op 15 minuten lopen van het stadscentrum. Hoog boven de witte huizen en de okerkleurige daken ga je genieten van een fantastisch uitzicht op de stad met haar karakteristieke architectuur.

Vanaf hier is het panorama ontzagwekkend, vooral bij zonsondergang. Het prestigieuze tijdschrift National Geographic nam dit uitzichtpunt niet voor niets op in haar selectie van de tien beste uitzichten ter wereld. Deze vermelding heeft Montefrío onder de aandacht gebracht van internationale reizigers.

Mirador de la Plaza del Convento de San Antonio

Deze mirador ligt aan de andere kant van de kerk van La Villa en biedt een spectaculair uitzicht op de stad en de omliggende olijfgaarden. Je kunt profiteren van de locatie door meteen ook de tempel en het kloosters te bezoeken en te genieten van een rustig en ontspannen moment.

Mirador de las Peñas

La alberca-1

De Mirador de las Peñas bevindt zich in de buurt van een fontein aan het einde van een smal pad, aan de zijkant van een berg tussen vijgenbomen en wijnstokken. Houd er rekening mee dat de weg ernaartoe erg steil is en niet bereikbaar met de auto. De uitzichten zijn echter de moeite waard.

De Peñas de Los Gitanos

De zogenaamde “Peñas de Los Gitanos” ligt op 5 km van Montefrio en het bestaat uit een combinatie van ‘gebouwen’ die afkomstig zijn uit verschillende tijden. De archeologische en historische waarde maakt deze nederzetting een van de meest waardevolle in heel Andalusië.

De Peña de los Gitanos in Montefrío

Je ontdekt er een vijftal grotten die als schuilplaatsen dienden voor de Neolithische inwoners, wat werd aangetoond door de ontdekking van hun skeletten en stenen werktuigen. Daarnaast kun je diverse megalithische necropolissen verkennen, die dateren uit de Bronstijd; deze worden gekenmerkt door de enorme stenen die werden gebruikt om de kamers en de gangen van de  grafmonumenten te bouwen. Onder hen valt de Visigoth-necropolis het meeste op, waarvan de funeraire structuren worden gevormd door een oneindig aantal rechthoekige stenen.

In het hoogste en meest westelijke deel van dit rotsachtige gebied is er ook nog de nederzetting Poblado de los Castillejos, waar de ontdekking van straten en resten van huizen bewijst dat het werd bewoond door Prehistoriërs, Iberiërs en Romeinen.

Festivals en evenementen in Montefrío

Montefrío organiseert jaarlijks diverse festivals voor haar lokale bevolking en internationale publiek.

Festividad de San Sebastián

Wanneer: 20 januari (of de volgende zaterdag)

Het feest van San Sebastian staat ook wel bekend als la Fiesta de los Tontos de Lojilla (Festival van de domme Lojilla’s). Deze viering werd in 2010 in ere hersteld, nadat het jaren had stilgelegen. Het wordt geadverteerd door paren die gekleed gaan in sjaals, bloemhoeden en linten, die vragen om de bereidheid om “vrede te kopen”. Tegelijkertijd luiden ze kleine belletjes om te waarschuwen dat het feest nadert. Er is een processie, een grote openluchtdans en sportwedstrijden. De viering begint met een mis ter ere van de patroonheilige en eindigt met een gratis lunch, waar gegrild vlees, chips en chocolade worden aangeboden.

Día de San Marcos

Wanneer : 25 april

San Marcos is een traditioneel feest dat wordt gekenmerkt door een opmerkelijke stilte in de stad. Je ziet tijdens deze dag geen karren, pelgrims of processies; integendeel, de stad blijft verlaten omdat mensen naar het platteland gaan om met vrienden en familie te eten en van de natuur te genieten.

Feria de Junio

Wanneer : het derde weekend van juni

In juni kun je tijdens de Feria van Montefrio gaan genieten van de kermis, diverse activiteiten en muzikale optreden. De oorsprong ervan dateert uit de tijd van de oude veemarkten, bij ons bekend als de amiltos. Het programma van het festival varieert en er wordt rekening gehouden met allerlei soorten publiek.

Santiago

Wanneer: 25 juli

Deze viering vindt plaats in het district Lojilla. Het is een feest ter ere van de culinaire delicatessen van Montefrío, zoals de Plato del Choto.

Feest ter ere van de patroonheilige Maagd van Los Remedios

Wanneer : 15 augustus

Het feest van de beschermheilige van Montefrío, de Virgen de los Remedios, is het feest waar men het meest naar uitkijkt in de stad. De processie vindt plaats op 15 augustus en het evenement duurt een week en wordt gevierd op het kermisterrein. In de avonduren kun je met de voetjes van de vloer tijdens de openluchtdansen of naar het uitkijkpunt gaan om van het vuurwerk te genieten.

Feria de Septiembre

Wanneer : het derde weekend van september

De september Feria is de laatste van de drie zomerfestiviteiten. Het heeft dezelfde kenmerken als de Feria in juni, hoewel beide hun eigen programma’s hebben. Het wordt gevierd op de kermis en in de straten van de stad.

Keuken van Montefrío

De economische activiteiten van het gebied concentreren zich voornamelijk op de graan- en olijfteelt en daarnaast beschikt Montefrío tevens over hoogwaardige kaas- en vleesproducten. 

Een van de meest karakteristieke delicatessen is de remojón de San Marcos. Dit gerecht wordt bereid met tonijn, sinaasappels, tomaten, hardgekookt ei, olijven en peper, en besprenkeld met olijfolie, zout en azijn.

De relleno de carnaval is een ander beroemd gerecht van Montefrío. Het is koud vlees gemaakt met gezouten en verse ham, varkensvlees, vet, saffraan en peterselie. 

Onder de specialiteiten van Montefrio ontdek je ook de sesos al mojeteo (gemaakt met varkenshersenen, eieren, olijfolie en zout), kip in amandelsaus en de chocoladekroketten.

VVV-kantoor van Montefrío

Het VVV-kantoor van Montefrío bevindt zich in het stadscentrum.

Adres: Plaza de España 1, het is gelegen in het oude Casa de Oficios
Openingstijden: van maandag t/m zondag, van 10.00 tot 14.00 uur
Telefoonnummer: (+34) 958 336 004
E-mail: [email protected]

Boek je vakantiehuis in Montefrío

Montefrío beschikt over een aantal van de beste vakantiehuizen in de provincie Granada. Zoek je nog een verblijfplaats voor je vakantie in Andalusië, neem dan zeker ook een kijkje op Ruralidays.nl en ontdek de ideale accommodatie in Montefrío om te gaan genieten van dit prachtige gebied.

Wat te zien in Montefrío is een artikel dat gaat over Reisgids in Granada
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (5)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *