Elektriciteit in Spanje

15 dec
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ga je op vakantie in Andalusië of ben je van plan om je hier te vestigen dan leggen we je graag uit hoe het zit met de elektriciteitsvoorzieningen in Spanje. Lees verder en je bent snel op de hoogte.

De manier waarop de elektriciteitsvoorzieningen werken in Spanje zijn bijna hetzelfde als in Nederland maar toch zijn er een paar kleine verschillen. Laten we kijken welke dat zijn.

Aanbieders op de elektriciteitsmarkt

Van oudsher luistert de grootste energieaanbieder in Spanje naar de naam Grupo Endesa maar deze gebruikt in iedere regio van Spanje een andere bedrijfsnaam. Momenteel zie je dat er meer aanbieder op de Spaanse energiemarkt verschijnen zodat er meer keuzemogelijkheden beschikbaar komen.

Netspanning, elektrische voedingen, stekkers en adapters in Spanje

De standaard netspanning in Spanje is 220v. In hele oude huizen vind je misschien nog de oude 110v aansluitingen of een combinatie van de twee. Qua stopcontacten gebruikt men in Spanje dezelfde als in Nederland.

De type C stopcontacten (2.5A), geschikt voor de kleinere huishoudelijke apparaten zijn compatibel met stekkers van de types C, en in de geaarde stopcontacten van het Type F (16A) kun je gebruikmaken van stekkers van het type C, E en F.

Simpel gezegd zijn beide elektrische stopcontacten voorzien van 2 pinnen dus je hoeft je waarschijnlijk geen zorgen te maken of je Nederlandse elektrische apparaten zullen passen in de stopcontacten in Spanje.

Maak je echter gebruik van een ander type stekker (bijvoorbeeld de Engelse stekkers) dan zul je een adapter moeten aanschaffen. Deze kun je aanschaffen in de grotere winkelcentra of gewoon bij een lokale smid. Hier zijn tevens universele adapters te koop.

Standard Netspanning in Spanje

Stroomonderbrekingen van de elektriciteit in Spanje

Tijdens een storm of tijdens piekmomenten, momenten waarop er te veel elektriciteit in een keer wordt gebruikt, kunnen er kleine stroomstoringen optreden. Dit komt omdat het power rating systeem, dat is geïnstalleerd in de meeste Spaanse huizen, de stroom afsluit wanneer er teveel apparaten tegelijk worden gebruikt. In veel van de vakantiehuizen in Andalusië staat het power rating systeem afgesteld op een lage spanning, om onnodige kosten te voorkomen.

Hernieuwbare elektriciteit in Spanje

De Red Eléctrica de España (de elektrische transmissiebeheerder in Spanje) meldt dat Spanje, in de eerste 8 maanden van 2016, voor 47.2% aan hernieuwbare elektriciteit produceerde en het meeste daarvan kwam voort uit windenergie.

Dit is geen verrassing als je bedenkt dat Spanje in het bezit is van het derde grootste aantal windturbines in heel de wereld, na Noord-Amerika en Duitsland.

“Een record werd gevestigd in November 2015, toen windenergie voorzag in 70% van de totale energiebehoefte.”

Windturbines Spanje

De Europese Unie heeft Spanje te doel gesteld dat haar totale energiebehoeften na 2020 voor minimaal 20% moet worden voorzien uit hernieuwbare energie. In oktober 2016 stond de teller op 17.4%.

Dit is in een notendop een overzicht van de elektriciteit in Spanje. Als je op zoek bent naar meer info over Andalusië, neem dan zeker ook een kijkje op onze andere blogs. Hier vind je boordevol reistips voor Andalusië.

Heb je een specifieke vraag over elektriciteit in Spanje of wil je iets delen, laat dan nu een bericht achter en we voorzien je graag van antwoord.

Elektriciteit in Spanje is een artikel dat gaat over Reistips in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 •  
Geef je mening (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * • Hoe komt het dat mijn electriciteit steeds uitvalt op sommige momenten en dan gedurende 2 a 3 dagen niet ?
  Alle zekeringen in het bakje in huis blijven opstaan maar het is de hoofdschakelaar binnen die steeds springt
  Mijn abonnement voorziet een capaciteit van 5,75 kw

  1. Beste Oliver, het beste kun je even contact opnemen met je electriciteitsbedrijf. Hier in Andalucië is dit meestal Grupo Endesa. Wellicht dat zij je hierin kunnen adviseren. Veel succes! Vriendelijke groet 🙂