El Caminito del Rey wandelen, Spanje

23 sep
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

El Caminito del Rey heeft haar paden opnieuw geopend, en hoe!

Verken deze unieke wandeling langs een 100 meter diepe kloof en voel de adrenaline door je aderen stromen.

El Caminito del Rey is een voetpad van slechts 1 meter breed en het loopt langs een steile rotswand op zo‘n 100 meter hoogte. Je vindt het terug boven de rivier de Guadalhorce en de indrukwekkende kloof van Gaitanes in het gebied dat bekend staat als El Chorro (tussen Ardales, Antequera en Álora). Deze spectaculaire wandelroute heeft een totale lengte van in totaal 7.7 kilometer bestaande uit 4.8 kilometer aan toegangspaden en een promenade van 2.9 kilometer.

Hou je van wandelen en adrenaline dan mag je dit beroemde wandelpad zeker niet missen!

Blijf lezen en ontdek alles over één van de meest duizelingwekkende wandelpaden in de wereld!

Een klein stukje geschiedenis

De Caminito del Rey kent een lange geschiedenis en haar imago is door de jaren vele malen verandert; van een functioneel verbindingsroute tot een van de meest gevaarlijke wandelpaden ter wereld en weer terug naar een veilige maar duizelingwekkende wandeltocht. Een korte geschiedenis.

Het originele wandelpad werd gebouwd tussen 1901 en 1905 door de Sociedad Hydroelectrica del Chorro en maakte deel uit van een grootschalig elektriciteitsproject dat moest gaan voorzien in de groeiende industriële behoefte aan energie. De locatie was hiervoor perfect dankzij aanwezigheid van de rivier de Guadalhorce en de twee 100 meter hoge watervallen van Salto del Chorro en Salto del Gaitanejo. Er werd begonnen met de bouw van een dam en om het voor de werklieden gemakkelijker te maken om op grote hoogte materialen te vervoeren tussen de twee watervallen werd eveneens een wandelpad aangelegd langs de steile rotswanden van de kloof.

Haar naam Caminito del Rey ( letterlijk: ‘Het Koningspad‘) verwijst naar koning Alfons XII, die tijdens zijn bezoek in 1921 de Conde del Guadalhorce officieel opende na het leggen van de laatste steen , genaamd “de Koningsstoel”.

De komst van deze nieuwe verbindingsweg bood eveneens nieuwe mogelijkheden voor de inwoners van de nabijgelegen dorpen en ze maakte dan ook dankbaar gebruik van deze nieuwe passage door een eens onherbergzaam gebied. Naarmate de behoefte aan elektriciteit het vermogen van deze locatie ontsteeg en nieuwe locaties werden gebruikt voor de opwekking, verviel de hoofdfunctie van de Caminito del Rey en daarmee ook de noodzaak om haar te onderhouden. Langzaam maar zeker raakte het koninklijke pad in verval.

Dit hield de mensen echter niet tegen om het steeds minder begaanbare pad te bewandelen, met alle voorspelbare maar tevens dodelijke gevolgen van dien. Na het zoveelste slachtoffer besloot men het pad voorgoed af te sluiten voor het publiek maar zelfs dit weerhield de grote waaghalzen er niet van om koninklijke route af te leggen.

Oude en nieuwe Caminito del Rey voetpad

In 2014 besloot men echter de route volledig te renoveren. De gevaarlijke passages werden vernieuwd en in sommige sectoren werden nieuwe houten paden aangelegd precies boven de oude wandelgang. In de lente van 2015 waren de herzieningen voltooid en werd het Koninklijke Pad in ere hersteld. Hierdoor kun je vandaag de dag weer veilig genieten van de spectaculaire uitzichten van El Caminito del Rey.

De duizelingwekkende brug van Ignacio Meno

de-duizelingwekkende-brug-van-ignacio-meno

Nu het wandelpad weer open is kun je tevens weer genieten van één van de meest duizelingwekkende bruggen van Andalusië, de brug over de Gaitanes kloof, ook wel bekend als de brug van Ignacio Mena. Deze 30 meter lange ophangbrug strekt zich uit over de 105 meter diepe kloof en aangezien de brug de vrijheid heeft om te schommelen is het een ervaring die je adrenaline zal laten stromen en je zintuigen op scherp zal zetten!

Hoe boek je tickets voor de Caminito del Rey

Sinds de heropening is de Caminito een populaire trekpleister in Andalusië. Het trekt dagelijks honderden bezoekers die elk half uur in gelimiteerde groepen het pad kunnen bewandelen. We raden je dan ook aan je tickets vroegtijdig te boeken. Dit kun je doen via de officiële website van de Caminito del Rey.

Een ticket kost € 10,- en voor € 1,55 extra koop je tevens een buskaartje voor de terugrit naar het begin van de wandelroute (de wandeling is lineair, niet circulair, en je kunt niet over het pad terugwandelen).

Indien er teveel wind is blijft de Caminito del Rey gesloten voor het publiek. Experts maken dagelijks deze afweging en daarom doe je er goed aan om op de dag van je bezoek het laatst nieuwe te checken op de officiële website. Op deze manier weet je zeker of de Caminito al dan niet open is.

Hoe kom je bij de Caminito del Rey

De Caminito del Rey is zowel met de auto als per trein goed bereikbaar.

Met de auto is El Caminito bereikbaar vanaf Malaga, Antequera, Ronda en het station van El Chorro.

Kom je via het noorden dan start je route in de buurt van het bergdorpje Ardales en al naargelang je verder afdaalt richting el Chorro zal je merken dat de route steeds gemakkelijk wordt.

Geef je er de voorkeur aan om met de trein te reizen dan brengt de verbinding tussen Sevilla en Malaga je naar het station van El Chorro. Vanaf daar kun je met een shuttle bus naar de Caminito del Rey.

Bereid je voor op je bezoek

Voordat je aan het avontuur begint zijn er een aantal zaken om rekening moet houden. We tonen je hieronder een aantal van hen.  Voor meer informatie check voorafgaande aan je bezoek vooral ook de officiële website.

  • Allereerst is het verplicht om een helm te dragen tijdens de wandeltocht, deze worden verstrekt aan de start.
  • Kom je met de kinderen houd er dan rekening mee dat kinderen onder de 8 jaar oud geen toegang hebben tot Caminito del Rey.
  • Bij lichte regen blijft de Caminito del Rey open maar paraplu‘s zijn niet toegestaan. Je kunt in dit geval beter regenkleding meenemen.
  • Zorg ervoor dat je 30 minuten voor het geboekte tijdstip aanwezig bent in verband met de organisatie van de groepen.
  • We raden je aan in ieder geval de volgende zaken mee te nemen; water, zonnebrand crème, wat te eten en natuurlijk wandelschoenen.
  • Zie je tijdens je wandeling een trein tegemoetkomen, maak je geen zorgen 🙂 Er is een spoorweg precies naast de Caminito del Rey.

Accommodaties nabij de Caminito del Rey wandelen

Als je gaat wandelen dan heb je natuurlijk ook plek nodig om bij te komen en je weer op te laden voor je volgende avontuur. We bieden je hiervoor graag onze selectie met de beste vakantiehuizen en villa‘s in de omgeving van Ardales. Op deze manier ben je verzekert van ontspanning en comfort in een prachtige natuurrijke omgeving in Andalusië! We verzekeren je dat je hier geen spijt van gaat krijgen!

Hou je van bergen, avontuur en adrenaline dan is de Caminito del Rey wandelen een pad dat je zeker moet hebben bewandeld.

Wacht niet langer en boek je ticket vandaag nog!

Heb je al eens eerder de Caminito del Rey bewandeld of droom je ervan om deze waanzinnige wandeltocht te ontdekken? Deel dan jouw beste momenten of verwachtingen met andere reizigers en laat je reactie achter. We zijn razen benieuwd naar jouw ervaringen!

El Caminito del Rey wandelen, Spanje is een artikel dat gaat over Activiteiten in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
  •  
  •  
  •  
  •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *