Montes de Malaga Natuurpark

21 dec
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Het Montes de Malaga Natuurpark is het beschermde natuurgebied van de hoofdstad van de Costa del Sol. Ontdek wat je kunt doen in dit deel van de provincie Malaga.

Montes de Malaga is een van de vele fascinerende natuurparken in Andalusië en het bestrijkt een gebied van ongeveer 5000 hectare. Je vindt dit beschermde natuurgebied terug op slechts 5 kilometer ten noorden van de stad Malaga en het wordt dan ook beschouwd als het groene gedeelte van deze hoofdstad van de Costa del Sol. Het park behoort voor 96% toe aan Malaga zelf en de overige delen behoren tot de steden Casabermeja en Colmenar.

Montes de Malaga is het thuis van vele soorten zoogdieren, vogels en planten en de hoogte van de bergen in dit gebied varieert tussen de 80 en 1000 meter boven de zeespiegel. Tevens ligt hier de oorsprong van de Guadalmedina en deze rivier die door het gebied loopt telt daarnaast ook nog 5 zijtakken, waaronder de Arroyo de los Frailes, de bekendste van allemaal.

Geschiedenis van de Montes de Malaga

Het gebied rondom de Montes de Malaga kende een bewogen geschiedenis totdat het in 1989 werd uitgeroepen tot natuurpark. Vanaf de 15e- tot aan de eerste decennia van de 20e-eeuw werd het bosrijke gebied ten noorden van Malaga namelijk gebruikt voor de aanleg van wijngaarden en olijfboomgaarden en hiervoor werden duizenden en duizenden eeuwenoude bomen uitgeroeid.

De aanleg van deze economische plantages zorgde voor grote ecologische consequenties voor Malaga en haar omliggende steden. Talloze overstromingen waren het resultaat van de bosontginning en ze verwoestte door de eeuwen de stad en de dorpen rondom Malaga.

Toen het gebied in 1878 ook nog eens werd geplaagd door druifluis, een bladluizen soort uit de familie Phylloxera, en de productie van druiven en olijven haast volledig tot stilstand kwam, besloten de inwoners van Malaga in 1930 om te beginnen met het proces van herbebossing en de aanleg van de El Agujero dam.

Pad van het Montes de Malaga Natuurpark

Dit project kwam de veiligheid in het gebied ten goede en nadat het proces was voltooid werden de Montes de Malaga in 1989 uitgeroepen tot natuurpark, waardoor de bossen en daarmee ook de steden verzekert waren van bescherming.

Wat kun je doen in het Montes de Malaga Natuurpark

De belangrijkste activiteiten die je in het Montes de Malaga Natuurpark kunt ondernemen zijn wandel- en fietstochten. Je kunt hiervoor gebruik maken van zo‘n 150 bospaden met een totale lengte van ongeveer 45 kilometer.

Hou je meer van een culturele ontdekkingstocht dan mag je de archeologische sites van het park zeker niet missen. Zo vind je hier de rotsschilderingen van Casabermeja en ook kun je een bezoek brengen aan het Ecomuseo Lagar de Torrijos.

In dit museum uit 1843, dat tevens dienst doet als bezoekerscentrum, maak je kennis met oude ambachten uit de streek. Zo leer je er onder andere hoe hier vroeger wijn en brood werd gemaakt en kun je een van de oude oliemolens bezoeken.

Openingstijden van het Ecomuseo Lagar de Torrijos

2019 Openingstijden Lagar de Torrijos Ecomuseum in natuurpark Montes de Malaga

Een niet te missen culinaire ervaring tijdens je bezoek aan het Montes de Malaga Natuurpark is de Plato de los Montes. Deze lokale specialiteit bestaat uit varkenslende met reuzel, gebakken aardappelen, varkensworst, gebakken ei, bloedworst en gebakken pepers.

Plato de los Montes van Malaga
Plato de los Montes con Pimientos. Foto door Jonathan Pincas

Wandeltochten in het Montes de Malaga Natuurpark

Er zijn 5 wandeltochten waarlangs je de schoonheid van het park kunt ontdekken.

1. Sendero El Cerrado

Deze wandelroute start vanaf de El Cerrado picknickplaats en bestaat uit een 4km lange ronde waarlangs je kennismaakt met het gebied dat werd verwoest door de bosbranden in 1989. Deze sector is in de loop der tijd volledig herbebost en je zult dan ook versteld staan van het regenererende vermogen van de natuur maar toch kun ook nog steeds plekken ontdekken waar het vuur de natuur de baas was.

Vergeet zeker ook niet even te stoppen bij de Mirador del Cochino, een uitkijkpunt dat haar naam dankt aan een gerecycleerd beeld van een everzwijn en dat je voorziet van een betoverend uitzicht over het park en de stad Malaga.

2. Sendero de Torrijos

Deze 2,5 km lange wandeltocht start van het Ecomuseo Lagar de Torrijos en leidt je langs de waterloop van de Arroyo Chaperas. Tijdens de wandeling ontdek je ter plaatse de bekende 19e-eeuwse huizen, waaronder de Lagar del Pacheco en de Lagar de Santillana.

Wandeling door het Montes de Malaga Natuurpark

3. Sendero de Picapedros

De Sendero de Picapedros is dankzij haar lengte van zo‘n 7 km. de langste en tevens de enige route die begint vanuit het zuidwestelijke gedeelte van het Montes de Malaga Natuurpark. Om hier te komen neem je vanaf Malaga de A45 richting het noorden en deze verlaat je vervolgens bij afslag Jardín Botánico de la Concepción.

De belangrijkste kenmerken van deze wandelroute zijn: de Molinos de San Telmo, het startpunt van de route en de thuisbasis van oude molens, het 18e-eeuwse aquaduct van San Telmo, dat ooit Malaga voorzag van haar drinkbaar en de spectaculaire 30 meter hoge waterval van Picapedros.

4. Sendero de Contadores en Sendero de Pocopán

Deze laatste 2 wandelingen starten allebei vanaf Fuente de la Reina en bieden je de mogelijkheid om de andere fantastische landschappen van het Montes de Malaga Natuurpark te ontdekken. Ze zijn respectievelijk 3 en 5 kilometer lang.

Hoe kom je bij het Montes de Malaga natuurpark

Dankzij haar ligging vlakbij de stad Malaga is het park bijzonder gemakkelijk te bereiken. Je kunt het park betreden vanaf de Fuente de la Reina. Neem hiervoor de A345 vanaf Malaga tot aan Parque de Torrijos.

Accommodaties en vakantiehuizen nabij het Montes de Malaga Natuurpark

In Malaga en haar directe omgeving vind je vele fantastische vakantiehuizen waar je heerlijk ontspannen kunt genieten van de bergen en de frisse lucht. Hou je van deze berg atmosfeer en zie je een vakantie aan de Costa del Sol wel zitten, bekijk dan zeker ook deze selectie van de beste villas en vakantiehuizen nabij het Montes de Malaga Natuurpark.

Boek je favoriet en kom en ontdek de bergen van Andalusië.

Het Montes de Malaga Natuurpark is van grote toegevoegde waarde voor de provincie Malaga. Ben je er al wel eens geweest of ben je van plan er een bezoek te brengen?   

Laat dan je reactie achter en deel je ervaringen en verwachtingen met ons en je medereizigers.

Montes de Malaga Natuurpark is een artikel dat gaat over Natuur in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (6)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *