De Romería del Rocío in Huelva

28 apr
2017
Geactualiseerd op: 2 mei, 2023

Altijd al een pelgrimstocht (mee) willen maken? Kom naar de De Romería del Rocío en beleef het grootste religieuze festival van Spanje. Ontdek één van de meest bijzondere stadjes van Europa!

Het kleine stadje El Rocío behoort toe aan de gemeente Almonte en ligt direct naast het nationale park Doñana in de provincie Huelva. Met slechts 2000 inwoners zou je het eigenlijk een dorpje moeten noemen maar elk jaar met Pinksteren ondergaat dit dorpje een ware metamorfose en verandert het in de op twee na grootste stad van Spanje. Duizenden pelgrims uit alle hoeken van Europa, in het bijzonders uit het zuiden van Andalusië, verzamelen zich dan hier voor de Bedevaart van El Rocío, oftewel de Romería del Rocío; Spanje‘s grootste religieuze festival ter ere van de Maagd van Rocío.

Wat is de Romería del Rocío

Zeven weken na Pasen bezoeken pelgrims van meer dan negentig Andalusische Broederschappen de Ermita del Rocío, een kerk uit 1964 en de thuisbasis van Nuestra Señora del Rocío (Onze Lieve Vrouw van El Rocío). Dit kleine houten beeld van de Heilige Maagd vind je meestal terug op het hoofdaltaar van de kerk, gekleed in prachtige gewaden.

Maar tijdens de nacht van zondag op maandag in de laatste week van Pinksteren (dit jaar, 31 mei tot 1 juni), verruilt de Maagd haar normale zetel en wordt ze door de leden van het Almonte Matriz broederschap met trots en gratie rondgedragen op een mobiel altaar. Omdat ook andere Broederschappen uit Spanje menen recht te hebben op deze bijzondere eer, breken er echter regelmatig ongeregeldheden uit over wie deze honneurs waar mag nemen.

Dit soort eervolle schermutselingen horen er allemaal bij tijdens processie van de Maagd van El Rocío. Waarbij de “salto de la verja” ongetwijfeld het meest geanticipeerde moment is van deze feestelijke nacht. Hierbij springen de mannen van het Almonte Broederschap over het hek van het statige altaar en nemen ze de Maagd mee voor een vereringsronde.  Ze wordt langs alle broederschappen gebracht en tot in de vroege ochtendgloren dragen de priesters hun gebeden aan haar voor. Pas tegen de middag keert de Maagd weer terug naar de Ermita.

Daarnaast geven we je nog graag mee dat de Maagd van Rocío eens in de zeven jaar 15 kilometer naar noorden wordt gedragen, naar het dorpje Almonte. Ze verblijft hier vervolgens 9 maanden totdat ze een week voor de Romería weer terugkeert naar de Ermita.

Legende van de De Romería del Rocío

Zoals alle andere religieuze mysteries heeft ook de Romería van El Rocío haar eigen legende.  Er wordt gezegd dat het beeld van De Witte Duif  ( één van haar vele bijnamen) is gevonden door een jager uit Almonte, ergens in de 13e-eeuw. De jager probeerde de beeltenis mee naar zijn huis te nemen maar telkens wanneer de man even stopte om uit te rusten, keerde de Maagd op magische wijze weer terug naar het moerasland en de boom waar de jager haar in eerste instantie had aangetroffen.

Gezien haar hardnekkig weigering om te verhuizen besloot men daarop op deze plek tussen 1280 en 1285 een kapel te bouwen. Dit is vandaag de dag nog steeds haar thuis, in de inmiddels volledig hernieuwde Ermita del Rocío.

Wetenswaardigheidje: de naam Witte Duif verwijst naar de afdaling en de verschijning van de Heilige Geest aan de Maagd Maria en de Apostelen.

Tijdens de bedevaartweek van El Rocío worden de staten van dit pittoreske dorp overspoeld met liederen, dansen, kleuren, geluiden en de passie van haar aanbidders. Als je liever een iets rustigere processie mee wilt maken dan kun je ook wachten op El Rocío Chico. Deze processie vindt plaats in de nacht van 18 op 19 augustus en herdenkt de eed die de bewoners van Almonte aflegde aan het einde van de Franse represailles in 1810.

Mensen dansen tijdens de Romería del Rocío

Wat kun je nog meer doen in Rocío

Het kleine El Rocío biedt tevens tal van andere mooie ervaringen voor natuur- en cultuurliefhebbers.

Zo verwelkomt het moerasland voor het stadje verschillende soorten bijzondere dieren, waaronder herten en flamingo’s. Deze spectaculaire vertoning van roze veren en majestueuze geweien zijn een must-see tijdens je bezoek aan El Rocío. We raden je aan om voorafgaande aan je bezoek eerst even langs te gaan bij de experts van het Centro Ornitológico Francisco Bernis.

De medewerkers van dit ornithologisch centrum kunnen je uitrusten met een goed stel verrekijkers waarmee je in staat bent om alle bijzonders vogelsoorten en andere dieren waar te nemen in het Natuurpark van Doñana. Je vindt dit centrum 350 meter ten oosten van de Ermita del Rocío aan de Paseo Marismeño.

Openingstijden vanaf 1 juni tot 30 september

  • van dinsdag t/m vrijdag: tussen 9.00 en 14.00 uur
  • zaterdag en zondag: tussen 9:00 en 13:00 uur, en tussen 18:00 en 21:00 uur
  • maandag: gesloten

Openingstijden de rest van het jaar:

  • van dinsdag t/m zondag: tussen 9.00 en 14.00 uur, en tussen 16:00 en 18:00 
  • maandag: gesloten
Flamingos on the wetlands or rocío

Verder kun je in El Rocío ook nog een bezoekje brengen aan het Museum van El Rocío (Camino de Moguer). Hier maak je kennis met haar geschiedenis en die van het natuurpark van Doñana. Daarnaast leer je er alles over hoe de Romería del Rocío er eeuwen geleden uitzag én kun je bovendien deelnemen aan één van hun beroemde zadel workshops, waarbij je leert hoe je zelf zadels kunt maken.

Hoe reis ik naar de Romería del Rocío

De busmaatschappij DAMAS biedt tegen uitzonderlijk lage tarieven busreizen aan tijdens de week van Romería del Rocío. Bussen rijden meerdere keren per dag vanaf de steden Sevilla en Huelva naar El Rocío.

Waar kan ik verblijven tijdens de Romería del Rocío

Als je echt wilt genieten van de sfeer van de Romería del Rocío, boek dan een vakantiehuis vlakbij het kleine stadje van El Rocío. Voor een overzicht van de beste opties neem je een kijkje op onze selectie van de beste vakantiehuizen van de provincie Huelva en Sevilla.

Kom naar de spectaculaire viering van de Romería del Rocío en ontdek al haar geheimen!

Ben je al eens eerder in El Rocío geweest? Of sta je te popelen om een bezoek te brengen aan de Romería del Rocío? Laat dan een reactie achter en vertel ons alles over jouw ervaringen en verwachtingen!

De Romería del Rocío in Huelva is een artikel dat gaat over Cultuur in Huelva
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (12)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *