Nationaal Park Doñana: de beste tours om optimal te genieten

27 okt
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Het nationaal park Doñana is zonder twijfel een must-see tijdens een bezoek aan de provincies Huelva en Sevilla.

Ontdek alles over de aangeboden tours, rondleidingen en wandelroutes door dit grootste wegenloze gebied van West-Europa en geniet zo optimaal van haar spectaculaire schoonheid.

Het nationaal Park Doñana is het bekendste nationale park van Spanje en naast het nationaal park Sierra Nevada in Granada is het een van de twee nationale parken in Andalusië. Het biedt haar bezoekers tal van bijzondere landschappen en activiteiten en in dit artikel vertellen we je hoe het meeste uit je bezoek kunt halen door vooraf je rondleidingen en wandelroutes te plannen.

De Kringloop van het Leven in nationaal park Doñana

Een groot gedeelte van het nationaal park Doñana wordt gekenmerkt door moerasgebieden. deze moerassen blijven overwegend droog van juli tot oktober maar zodra de herfst om de hoek komt kijken en de moerassen zich vullen met water, komt er een ware immigratie op gang in het park. Vele duizenden watervogels en zo‘n 80% van alle Europese wilde eenden verlaten in deze periode het koudere noorden om te overwinteren in de warmere omgeving van Doñana.

En tijdens de zomer verwelkomt het park de beroemde roze flamingo‘s, die naar het park komen om te nesten.

Bos van Doñana

Een ander verbazingwekkend natuurverschijnsel in het nationaal park Doñana zijn de aangelegen zandduinen. Deze fraaie zandkastelen vormen de natuurlijke grens tussen de moerassen en de 35 kilometer lange kustlijn die loopt van Mazagón tot aan de mond van de rivier de Guadalquivir. Deze duinen vormen samen de corrales; valleien die als gastheer dienen voor fraaie dennenbossen en nestbomen. De wind die hier onophoudelijk waait duwt het zand letterlijk in de richting van de moerassen. En zodra de nieuw gevormde duinen de moerasgebieden bereiken worden het zand via de rivier weer teruggebracht naar zee en begint het hele proces weer van voor af aan.

Een andere karakteristieke biotoop in het park is de coto. Het leefgebied van het overgrote deel van de aanwezige zoogdieren en broedplaats voor vele vogelsoorten.

Herten bij Doñana

Je kunt al deze verschillende landschappen op evenveel verschillende manier komen ontdekken dankzij diverse tours, rondleidingen en wandeltochten die worden georganiseerd in dit unieke nationale park.

Tours door het nationaal park Doñana met all-terrain voertuigen

Er zijn verschillende tours die je kunt boeken tijdens je bezoek aan het nationaal park Doñana. Hiermee kun je optimaal genieten van al het moois dat het park te bieden heeft. Sommige tours worden je aangeboden door de officiële bezoekerscentra en andere door particuliere aanbieders.

Cooperativa Marismas del Rocío tours

Deze aanbieder biedt dagelijks een tweetal rondleidingen door het nationaal park Doñana en maakt daarbij gebruik van terreinwagens die geschikt zijn voor groepen tot maximaal 21 personen. Tijdens een 4 uur durende tour vanaf het “El Acebuche“ bezoekerscentrum ontdek je zo‘n 70 kilometer van het park en haar belangrijkste ecosystemen.

rondleidingen-in-donana

Je doet er verstandig aan om je tickets voortijdig te boeken omdat de tours een maand van tevoren kunnen worden vastgelegd. Een ticket kost 30€ per persoon en kinderen onder de vier jaar betalen 15€.

De tours zijn te boeken via donanavisitas.es of telefonisch via +34 959 43 04 32.

Aanvangstijden rondleidingen

  • 15 september tot 30 april, om 8.30u en om 15.00u.
  • 1 mei tot 14 september, om 8.30u en om 17.00u.
  • Gesloten op zondag in de periode juni tot september

Doñana Reservas tours

Doñana Reservas tours biedt kleinere, meer specifieke rondleidingen die bijzonder geschikt zijn voor bezoekers die zich liever concentreren op bepaalde aspecten van het nationaal park Doñana. Je kunt verschillende rondleidingen boeken waaronder:

  • Een Klassieke Rondleiding van 4 uur waarmee je het noordelijke deel van het park gaat verkennen. Een ticket kost 28€ en er zijn 2 tours per dag.
  • Een Speciale Rondleiding kost 38€, duurt 5 uur en is geschikt voor maximaal 15 personen. Deze speciale rondleidingen gaan slecht 1 keer per dag.
  • Tot slot kun je hier ook ticket boeken voor een privé-tour. In groepen vanaf 3 tot 14 personen geniet je met jouw eigen gezelschap van een rondleiding door de moerassen en bossen van het nationale park. Je kunt hierbij kiezen voor een rondleiding van een halve dag, deze kost 55€ per persoon of een dagtour a 90€ per persoon.

Alle rondleidingen starten vanaf Avenida La Canaliega, El Rocío.

Doñana entrance

Doñana Bird tours

Dankzij de rondleidingen die worden aangeboden door Doñana Birds kun je heerlijk genieten van de meer dan 360 vogelsoorten die het nationaal park Doñana rijk is. De rondleidingen starten om 9.00u en om 18.00u vanaf het Plaza de España in het dorp Villamanrique de la Condesa. Dit is een klein dorpje in het noordelijke gedeelte van het nationaal park Doñana, in de provincie Sevilla.

Doñana Nature tours

Via deze particuliere aanbieder heb je 2 keer per dag de mogelijkheid om twee van de ecosystemen te ontdekken van het nationaal park Doñana, te weten de Coto del Rey en de moerassen. Alle rondleidingen duren 3.5 uur.

Doñana Nature tours biedt daarnaast ook privé rondleidingen aan voor 4 personen waarbij je samen met een gespecialiseerde gids je rondleiding af kunt stemmen zodat je jouw eigen focus aan kunt brengen tijdens de tour, bijvoorbeeld door te kiezen voor ornithologische en fotografische routes.

Tot slot kun je hier met al je vrienden en familie gezamenlijk genieten van Doñana via speciale groepsrondleidingen, geschikt voor groepen vanaf 15 personen.

Wandeltochten door het nationaal park Doñana

Je kunt Doñana ook te voet gaan verkennen via de hiertoe aangeboden wandeltours en wandeltochten. Ben je een vogelliefhebber, plan dan je bezoek in de periode maart tot september of ergens tussen september en november, zodat je met eigen ogen de vogelmigratie show kunt aanschouwen.

Wandeltours vanaf het “El Acebuche“ bezoekerscentrum

Het ‘El Acebuche‘ bezoekerscentrum is het oudste en tevens belangrijkste bezoekerscentrum van nationaal park Doñana. Het is het startpunt van diverse wandeltochten en wandeltours en ligt gelegen op zo‘n 3 kilometer van het dorpje Matalascañas. Het biedt de volgende wandelingen aan:

  • Laguna de Acebuche. Een wandeling van 1.5 km brengt je langs een lagune die hier is ontdekt in jaren 80 en die vandaag de dag de thuisbasis is van diverse soorten watervogels.
  • Lagunas del Huerto y de las Pajas. Via deze 3.5 km lange wandeltocht ontdek je een andere lagune van Doñana, die onlangs is gerenoveerd om bijzondere vogelsoorten te kunnen verwelkomen zoals bijvoorbeeld de Dwergarend en de Rode Wouw.

Kijk hier voor de openingstijden van het ‘El Acebuche‘ bezoekerscentrum.

bezoekerscentrum-el-acebuche

Wandeltochten vanaf het “La Rocina“ Informatiecentrum

Gelegen aan dezelfde weg als het bezoekerscentrum El Acebuche vind je het informatiecentrum La Rocina. Het biedt haar bezoekers een tentoonstelling die speciaal is gewijd aan de Romería del Rocío en tevens een filmprojectie over de rivier La Rocina, een belangrijke stroming die de zoute moeraslanden van Doñana voorziet van water en voedingsstoffen.

Vanaf dit informatiecentrum start de “Charco de la Boca“, een wandeling van 3.5 km langs de linkeroever van de rivier La Rocina, waar tevens een vijftal centra voor vogelspotters zijn gevestigd.

Klik hier voor de openingstijden van La Rocina

Wandeltochten vanaf het bezoekerscentrum ;“El Acebrón“

Het bezoekerscentrum El Acebrón vind je terug op zo‘n 6 km afstand van La Rocina. Het oude paleis van El Acebrón verwelkomt een etnografische tentoonstelling over Doñana, waardoor je de geschiedenis en cultuur van het gebied kunt leren kennen. De wandeltour die hier vertrekt is de Charco del Acebrón. Deze wandelroute is zo‘n 1.5km lang en brengt je langs de rivierbedding van La Rocina.

Wandeltochten vanaf het bezoekerscentrum “José Antonio Valverde”

Wil je genieten van de oostkant van het park dan kan dat dankzij via vogelspot locatie van het bezoekerscentrum “José Antonio Valverde”. Het ligt naast een vijver die het hele jaar door druk woont bezocht en je kunt er komen via El Rocio of als je met de auto vanaf de dorpen Villamanrique de la Condesa of La Puebla Rio richting het noordoosten rijdt.

Paleis van El Acebrón, Doñana, HuelvA

Andere wandeltochten in het nationaal park Doñana

Het nationaal park Doñana kan ook via verschillende andere wandelroutes worden verkend:

  • Raya Real, een route die werd gebruikt door de El Rocío pelgrims. Je vindt het pad aan de overzijde van de Puente (Brug) van Ajolí. Dit is een spectaculaire manier om de Coto del Rey te verkennen. In dit grote bos kun je wild spotten zoals herten en zwijnen.
  • Het Duin Pad, dit wandelpad start vanaf Matalascañas en ligt tussen de Atlantische Oceaan en de bekende zandduinen van Doñana. De hele route beslaat zo‘n 30 kilometer tot aan de monding van de rivier de Guadalquivir, vlakbij het dorp Sanlúcar de Barrameda.
Duinen pad in Doñana

Accommodaties en Vakantiehuizen in Doñana

De manier om optimaal te genieten van het nationaal park Doñana is door een vakantiehuis te huren in deze prachtige streek. Op deze manier maak je echt deel uit van de omgeving en geniet je nog meer van al het moois dat de natuur je te bieden heeft. Ontdek daarom nu onze selectie van de beste vakantiehuizen in de omgeving van het nationaal park Doñana.

Nationaal park Doñana kan worden verkend via verschillende tours! Laat deze kans niet door je vingers glippen en boek nu jouw favoriet.

Heb je al eens een bezoek gebracht aan het nationaal park Doñana? Welke tour heb jij toen gedaan? Laat het ons weten en deel je ervaringen met ons en je medereizigers!

Nationaal Park Doñana: de beste tours om optimal te genieten is een artikel dat gaat over Natuur in Huelva
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (30)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *