De reis naar een Groene Toekomst in Málaga: Ruralidays en haar Verbintenis met Duurzaamheid

20 feb
2024
Geactualiseerd op: 27 juni, 2024

Ruralidays geeft leven aan een project dat zich inzet voor duurzaamheid in Andalusië door bomen te planten samen met de organisatie Folia Project. Deze initiatie gaat verder dan het compenseren van CO2; het revitaliseert een gedegradeerd terrein, biedt oplossingen voor woestijnvorming en creëert een positieve milieu-impact. Ontdek hoe 800 bomen een verandering teweegbrengen in het lokale landschap.

Op 11 december 2024 startte Ruralidays de eerste fase van het project met 240 bomen in Villanueva de Tapia, Málaga. De aanplant zal worden geregistreerd als CO2-absorptieproject in het Register van CO2-voetafdruk en Compensatie van het Ministerie voor Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging (MITECO).

Doelen en Milieuvoordelen: Meer dan alleen CO2-neutralisatie

Het bos in Villanueva de Tapia zal in de eerste vijftig jaar 560 ton CO2 absorberen, maar de oprichting ervan zal ook op andere gebieden invloed hebben.

Het zal extreme temperaturen dempen, erosie op de steile helling tegengaan en de bodemomstandigheden verbeteren. Het perceel, voorheen een afgedekte stortplaats, zal landschappelijke en ecologische waarde terugkrijgen. “We hebben altijd geloofd in het belang van het verzorgen van onze omgeving en het bevorderen van duurzame praktijken. De samenwerking met Folia Project is een tastbare manifestatie van deze verbintenis,” benadrukt Félix Zea, CEO en medeoprichter van Ruralidays.

“Het bos zal 560 tCO2 absorberen in de eerste 50 jaar van groei, maar het is niet het enige milieuvoordeel dat het zal bieden,”

Luis Cardalliaguet, technisch directeur van Folia Project.

Bovendien, in een regio die wordt bedreigd door woestijnvorming door droogtes en bosbranden, is elke geplante boom een barrière tegen bodemverarming.

Het proces is een pad dat langzaam moet worden bewandeld

Bij deze eerste kennismaking, waaraan 40 leerlingen van de groepen 7, 8 en 1, 2 van het voortgezet onderwijs van de Rafael Alberti-school in Villanueva de Tapia deelnamen, hebben we de eerste 240 bomen (allemaal eenjarig, gekweekt in bosbouwtrays) geplant. De kinderen hadden een zeer positieve ervaring op een dag vol natuur en ontdekten manieren om bij te dragen aan het milieu.

Maar ze waren niet alleen; enkele leden van het Ruralidays-team namen deel aan deze eerste aanplantingsfase. “Na deze herbebossing in Villanueva de Tapia is duidelijk hoe we een positieve impact kunnen genereren met een simpel gebaar, en hoe belangrijk samenwerking tussen de sectoren is: publiek, privé en de lokale gemeenschap,” zei Gabriela, marketingmanager bij Ruralidays. “Uiteindelijk worden we allemaal gedreven door dezelfde zaak: zorgen voor ons land zodat zowel burgers als reizigers ervan kunnen genieten in al zijn pracht zonder beperkingen,” vervolgde Isabel, fotografe van het bedrijf.

In de komende weken zullen leden van het project doorgaan met het toevoegen van essen en pijnbomen aan de aanplant. Alle bomen zullen worden beschermd met gaasbeschermers en bamboestokken om vraat door herbivoren te voorkomen.

Na voltooiing van de aanplanting zal er een druppelirrigatiesysteem worden geïnstalleerd om de bomen in de eerste jaren water te geven totdat ze goed geworteld zijn.

Een duurzame toekomst met Ruralidays 

Deze aanplanting maakt deel uit van de duurzaamheidsacties die door Ruralidays zijn vastgesteld. We zullen doorgaan op het pad van CO2-neutralisatie en verbetering van het lokale milieu door de creatie van nieuwe ‘Ruralidays Bossen’, en zo bijdragen aan een groenere toekomst voor iedereen. “Het project met Folia Project is het begin van vele duurzame acties die we in de komende jaren van plan zijn uit te voeren,” zegt Félix, “we beschouwen toerisme als een deel van het probleem, maar we moeten ook een deel van de oplossing zijn voor de klimaatcrisis die we doormaken.”

De aanplanting in cijfers

  • Aantal bomen: 800 – inheemse soorten met snelle groei en hoge CO2-absorptie.
  • Locatie: Villanueva de Tapia.
  • Partners: Ruralidays, Folia Project, Gemeente Villanueva de Tapia en de Rafael Alberti-school in Villanueva de Tapia.
  • Bomen geplant in de 1e fase: 240 netelbomen (Celtis australis).
  • Soorten: netelbomen, essen (Fraxinus angustifolia) en pijnbomen (Pinus pinea).
  • Plantmethode: Eenjarige bomen in bosbouwtrays.
De reis naar een Groene Toekomst in Málaga: Ruralidays en haar Verbintenis met Duurzaamheid is een artikel dat gaat over Natuur in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *