Nationale Parken van Andalusië

21 okt
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ontdek die de twee nationale parken van Andalusië en plan je route om optimaal te genieten van hun majestueuze landschappen.

Andalusië is de trotse eigenaar van twee nationale parken waar een grote verscheidenheid aan planten en diersoorten genieten van een beschermd leven.

Het Nationaal Park Doñana in Huelva en het Nationaal Park Sierra Nevada in Granada zijn 2 natuurlijke pareltjes van Andalusië waar je al het moois ontdek dat Moeder Natuur te bieden heeft.

Kom mee en ontdek alles over een bezoek aan de nationale parken in Andalusië.

Nationaal Park Doñana in Huelva

Het nationaal park van Doñana strekt zich uit over 543 vierkante kilometer in het oostelijke deel van de provincie Huelva en het westen van Sevilla en loopt van Mazagón tot de monding van de rivier de Guadalquivir aan de Atlantische kust. Behalve dat het wordt beschouwd als Spanje’s meest beroemde nationale park heeft Doñana daarnaast ook het grootste wegenloze gebied van heel West-Europa.

Moerassen van Doñana

Het park is de veilige thuishaven voor meer dan 360 verschillende vogelsoorten en 37 soorten zoogdieren. Zo vind je hier onder andere enkele van Europa’s meest beschermde diersoorten zoals de Iberische Lynx (60 stuks) en de Spaanse Keizerarend (slechts 8 broedende paren). Dankzij de enorme verscheidenheid aan natuurlijke leefgebieden is het nationaal park Doñana in 1994 door UNESCO is opgenomen tot de werelderfgoedlijst.

Iberishce Lynx in Doñana

De moeraslanden, de bewegende duinen en de struiken en bossen die het park typeren kunnen worden verkend via diverse rondleidingen en tours en ook langs de gratis wandelroutes door de diverse specifieke gebieden van Doñana.

Het nationaal park Doñana is voorzien van een vijftal bezoekerscentra waarvan 3 in Huelva, 1 in Sevilla en 1 in Cadiz. Het oudste bezoekerscentrum is de ‘el Acebuche’, gelegen op zo’n 3 kilometer van het dorp Matalascañas, wiens fantastische strand behoort tot de beste stranden van Huelva. Behalve dat het dorp het startpunt is van alle rondleidingen in het park, host El Acebuche tevens een permanente tentoonstelling over Doñana.

Wil je meer weten over dit fascinerende gebied bekijk dan hier ons complete artikel over nationaal park Doñana.

Nationaal Park Sierra Nevada in Granada

Haar omvang van wel 862 vierkante kilometer maken van het nationaal park Sierra Nevada het grootste nationale park in Spanje. Het ligt in de provincie Granada en voor een deel in Almeria en het wordt gekenmerkt door een aantal van de hoogste bergtoppen van Europa, te weten de 3395 meter hoge Veleta en de 3479 meter hoge Mulhacén, de hoogste berg van het Iberisch schiereiland. Deze toppen staan bekend als de ‘Los Tresmiles‘, aangezien ze hoger zijn dan 3000 meter.

Nationaal park Sierra Nevada Granada

Het nationaal park Sierra Nevada staat ook bekend als het meest zuidelijk gelegen sneeuwgebied van Europa aangezien haar bergtoppen haast het hele jaar door zijn voorzien van sneeuw. Het meest zuidelijke deel de Sierra Nevada heet Alpujarra en ligt bezaaid met pittoreske dorpjes, een must-see als je hier in de buurt bent.

Het nationaal park Sierra Nevada is de thuishaven voor meer zo‘n 2100 plantensoorten en vele soorten dieren, die genieten van een beschermd bestaan in een van de verschillende biotopen die het park rijk is.

Je kunt deze verschillende leefgebieden met je eigen ogen komen bewonderen langs een aantal verschillende routes.

Los Cahorros is de benaming voor het gebied van de Sierra Nevada dat gelegen ligt naast de rivier de Monachil en het biedt haar bezoekers de meest spectaculaire uitzichten over diepe kloven van het park. Er lopen verschillende routes in dit deel van het park waarvan de Cahorros Altos de meest bekende is. Je vindt haar startpunt op zo‘n 5 kilometer ten oosten van Monachil.

Los Cahorros van het Nationaal Park Sierra Nevada

De Vereda de la Estrella is de naam van een andere adembenemende route, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1890, toen het pad werd gebruikt als toegangsweg voor de mijnen.  Het startpunt van deze route ligt in Barranco de San Juan, een fantastische riviervallei waar zich ooit de laatste tramhalte van de Sierra bevond.

Wil je een ware Sierra Nevada Show beleven kies dan voor de route die luistert naar de naam Lavaderos de la Reina. Langs deze route ontdek je de spectaculaire gletsjers van de Sierra Nevada.

Ben je meer iemand voor de bergen kies dan voor de route Arenales del Trevenque, waarlangs je op grote hoogte de meest adembenemende uitzichten kunt ontdekken.

Houd je tenslotte van skiën, breng dan een bezoek aan het Pradollano skigebied in de Sierra Nevada. Dit is de perfecte plek voor een skivakantie dankzij de meer dan 100 kilometer aan skipistes.

Pradollano Skistation in Granada

Accommodaties en vakantiehuizen in Granada

Dé manier om te genieten van de nationale parken in Andalusië is door een vakantiehuis te huren in een van deze adembenemende omgevingen.

Als je een bezoek wilt brengen aan Doñana, kies dan voor een vakantiehuis in Huelva

Ga je liever op vakantie naar de Sierra Nevada dan ontdek je hier de beste vakantiehuizen in de Sierra Nevada en omgeving. Voor welke optie je ook kies, op deze manier ben je verzekert van een fantastische ervaring in een betoverende omgeving!

Pak dus nu je kans en boek je vakantie naar een van deze twee nationale parken van Andalusië!

Ben je al eens in Doñana of de Sierra Nevada geweest? Welk nationaal park spreekt je het meest aan? Laat het ons weten en deel jouw verwachtingen en ervaringen met ons en je medereizigers!

Nationale Parken van Andalusië is een artikel dat gaat over Natuur in Granada
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *