Natuurpark van Sierras de Cazorla y Segura in Jaen

25 nov
2016
Geactualiseerd op: 3 maart, 2020

Ontdek het Natuurpark van Sierras de Cazorla, Segura y las Villas in Jaen. Het grootste beschermde natuurgebied in Spanje.

Het natuurpark van Sierras de Cazorla, Segura y las Villas beslaat een gebied te grootte van 2143 km2 en herbergt daarin wel 26 dorpen. Het ligt in het oosten van de provincie Jaen en het is het grootste beschermde natuurpark van Spanje en qua inheemse begroeing het 2e grootste gebied van Europa.

Het park is tevens de geboorteplaats van de Guadalquivir, de langste en belangrijkste rivier van Andalusië. Deze rivier begint tussen de bergen van Sierra de Cazorla en Siera del Pozo en nadat ze eerst richting het noorden kronkelt,  buigt ze daarna terug naar het westen om uiteindelijk uit te komen in de Atlantische Oceaan.

Haar geografie is samengesteld uit een breed scala aan verschillende landschappen; zo vind je er bergtoppen hoger dan 2000 meter (de Cerro de la Empanada is 2107 meter), diepe kloven zoals de Pinar Negro met een diepte van zo‘n 150 meter, de zinkgaten in Campos de Harnán Perea en het semi-woestijngebied van Picos del Guadiana.

Steden en verschillende landschappen in Cazorla

Dit unieke gebied werd in 1983 door UNESCO tot biosfeerreservaat benoemd en in 1986 uitgeroepen tot Natuurpark door de Andalusische overheid. In 2006 werd het tevens opgenomen tot de 2000 Natura gebieden, een netwerk van de belangrijkste natuurgebieden van Europa die grote bescherming genieten met als oogmerk het behoud van de Europese biodiversiteit.

Wil je het park gaan verkennen bekijk dan vooraf naar de beste routes van het Natuurpark van Sierras de Cazorla, Segura en Las Villas. Sommige routes kun je verkennen via een begeleide tour terwijl je andere helemaal alleen kunt ondernemen.

Wanneer kun je een bezoek brengen aan het Natuurpark van Sierras de Cazorla, Segura en Las Villas?

Je kunt het hele jaar door een bezoek brengen aan het Natuurpark van Sierras de Cazorla, Segura en Las Villas maar de beste seizoenen voor een bezoek zijn de lente en de herfst, wanneer het park is voorzien van de meest ongelooflijke geuren en kleuren en de milde temperaturen je uitnodigen om het park te verkennen. In deze seizoenen geniet je van een werkelijk fantastische ervaring. Kom je namelijk in de winter dan heb je kans op sneeuw en lage temperaturen, vooral in de hooggebergtes, en in de zomer stijgt het kwik tot extreme hoogte zodat je niet optimaal kunt genieten van je verkenningstochten.

Temperaturen in natuurpark van de Sierras de Cazorla

De meest drukbezochte momenten van het jaar zijn de maanden juli en augustus en het natuurpark wordt tevens druk bezocht in de weekenden tussen april en oktober en tijdens de Heilige Week. Hou je niet zo van toeristen en wil je het park in alle rust en stilte bezoeken kies dan vooral voor een andere periode.

Hoe kom je bij het Natuurpark van Sierras de Cazorla, Segura en Las Villas?

Het park van Sierras de Cazorla, Segura en Las Villas is zowel per bus als per auto goed bereikbaar.

Laat je de auto liever thuis dan bieden busmaatschappijen zoals Carcesa en ALSA dagelijkse ritten aan tussen Jaen en de belangrijkste dorpen van het park.

Zo reis je met ALSA bijvoorbeeld dagelijks van Jaen (9€), Ubeda (4€) en Baeza (4,80€) naar het dorp Cazorla.

Neem je liever de auto en kom je uit het westen, neem dan de A319 vanaf Cazorla en kom je vanaf Granada, neem dan de A317, die rechtstreeks via Puebla de Don Fadrique naar Santiago de la Escapada gaat.

In het park zijn diverse tankstations, zoals Estación de Servicio Arroyo Perona, gelegen aan de A319 / 5, en Estación de Servicio Mirador de Cazorla, gelegen aan de A319 op km 21 in Carretera de la Sierra 21.

Bezoekerscentrum van het natuurpark van de Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas

Het belangrijkste bezoekerscentrum van het park is het Centro de Interpretación Torre del Vinagre, gelegen in Torre del Vinagre. Hier krijg je, in vier speciaal hiertoe uitgeruste ruimtes, gratis inzicht in de complexe ecosystemen van het natuurpark.

De belangrijkste hal is de Sala de Interpretación (interpretatie hal). Hier ontdek je het park, haar geografie en geologie, de flora en fauna, de ecologie en bovendien leer je hoe het geheel bewaard blijft.

Adres van het bezoekerscentrum Torre del Vinagre: Carretera del Tranco (A319), at km 48.8

Openingstijden van het bezoekerscentrum Torre del Vinagre

  • Juli en augustus, van 10.00u tot 14.00u, en van 17.00u tot 20.00u.
  • De rest van het jaar, van 10.00u tot 14.00u, en van 16.00u tot 19.00u.

Accommodaties en vakantiehuizen nabij het Natuurpark van Sierras de Cazorla

Na een dag vol verkenningen en wandelingen in het magistrale park van Sierras de Cazorla heb je zeker een ontspannen verblijfplaats verdient. Kies daarom voor een van de beste vakantiehuizen in de omgeving van Sierra de Cazorla in Jaen.

Neem nu een kijkje en sta verstelt van het aanbod aan comfortabele en betaalbare vakantiehuizen!

Het Natuurpark van Sierras de Cazorla, Segura en Las Villas hoort zeker thuis op je To-Do-List tijdens je bezoek aan Jaen.

Heb je er al eens eerder een bezoek gebracht aan het natuurpark van Sierras de Cazorla, Segura en Las Villas? Of heb je misschien ook al andere natuurparken in Andalusië bezocht? Deel dan je ervaringen met je medereizigers en laat ze meegenieten van je belevenissen en tips!

Natuurpark van Sierras de Cazorla y Segura in Jaen is een artikel dat gaat over Natuur in Jaen
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *