Treinstation Sevilla Santa Justa

04 jul
2019
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Het treinstation Sevilla-Santa Justa is het centraal station van Andalusië. Ontdek de kenmerken en belangrijkste bestemmingen van het derde station van Spanje. 

Het treinstation Santa Justa is qua passagiersaantallen, na Madrid Atocha en Barcelona Sants, het derde treinstation van Spanje. Het werd ingehuldigd in 1991, om de stad te voorzien van een nieuwe hogesnelheidslijn die Andalusië met de rest van Spanje verbond. Dit kwam voornamelijk voort vanwege de Expo die het jaar erop in Sevilla zou worden gevierd.

Kenmerken van het treinstation

Het treinstation is voorzien van alle diensten die je mogelijk nodig hebt tijdens je reis van of naar de Andalusische hoofdstad. Onder de faciliteiten ontdek je onder andere verschillende restaurants en cafetaria’s, winkels, toiletten, checkrooms, geldautomaten, een informatiepunt, een autoverhuurservice en uitgebreide parkeergelegenheid. Er zijn ook diverse aangepaste faciliteiten voor mensen met beperkte mobiliteit, waaronder liften en aangepaste platforms. Daarnaast begeleid de ATENDO service mensen met een handicap tijdens het in- en uitstappen. 

Leuk feit: sinds 2005 zijn alle winkels en winkelgebieden van het station samengebracht onder het label “las tiendas de La Estación” (de stationswinkels).

Reis je 1e-klas dan kun je terwijl je op je trein wacht gebruikmaken van de V.I.P. Club Hall. Deze vip behandeling bestaat o.a. uit lectuur, eten en drinken en gratis wifi. 

Als je bagage in het station wilt achterlaten, kun je gebruikmaken van de checkroom, gelegen op de eerste verdieping van het station. De prijs varieert afhankelijk van de afmetingen van je bagage, van €3,10 tot €5,20. Het station beschikt ook over parkeergelegenheid zodat je de auto in het station kunt achterlaten. Parking P1 en P3 van Saba Company bevinden zich aan de andere kant van de straat, aan de rotonde van de Avenida Kansas City. De prijs bedraagt € 2/uur, en je ontvangt korting indien je de auto de hele dag of een heel weekend wilt achterlaten.

Bestemmingen vanaf het treinstation van Sevilla

In Sevilla Santa Justa stoppen onder andere AVE, Alvia of Talgo hogesnelheidstreinen. Tevens stoppen er Cercanías treinen, die je kunt gebruiken om kortere afstanden te overbruggen.

Santa Justa is het enige treinstation in de stad waar de AVE stopt. Met de AVE of Alvia kun je vanuit Sevilla naar Madrid, Barcelona, Cadiz, Huelva of het treinstation Malaga-María Zambrano

Sevilla is ook verbonden met Barcelona. Via Talgo reis je langs de Middellandse Zee naar Catalonië. De route van de Talgo verschilt in deze van die van de AVE route naar Barcelona, die dwars door het centrum van het schiereiland gaat. 

Met de middellange-afstandstreinen reis je vanuit Sevilla naar alle hoofdsteden in Andalusië en Merida in Extremadura

Tot slot kun je dankzij de 5 korte-afstandstreinen, de Cercanías, vanaf Sevilla naar het grootstedelijk gebied rondom en ook zijn er verschillende treinen die vanuit de provincie stoppen in het Santa Justa treinstation.

Tip: als je een Larga Distancia of een AVE-ticket hebt, kun je gebruikmaken van de Combinado Cercanías, waarmee je gratis kunt reizen op een Cercanías-trein van of naar het treinstation van Sevilla. Je kunt hiervan gebruikmaken gedurende vier uur voorafgaand aan je vertrek, of vier uur na aankomst. Om dit Cercanías-ticket te verkrijgen, dient je de 5-cijferige code op te geven die zich op het bovenste deel van het AVE-of Larga Distancia-ticket bevindt. Je kunt deze code zowel in een van de automaten opgeven, of ga langs bij het RENFE-ticketkantoor. Voor meer informatie, ga je naar de webpagina Combinado Cercanias de RENFE (alleen beschikbaar in het Spaans).

Waar is het treinstation van Sevilla

Luchtfoto van het treinstation Sevilla

Het treinstation Sevilla-Santa Justa ligt aan de Avenida Kansas City, n/n, 41007, op minder dan 2 km van het stadscentrum. 

Zo bereik je het treinstation van Sevilla

Dankzij de EA buslijn reis je voor €4 in zo‘n 30 minuten vanaf het vliegveld van Sevilla naar het centrum.

Wil je vanuit het centrum naar het vliegveld dan kun je gebruikmaken van de buslijnen 21, 32, C1 en C2. Stap uit bij halte 755: José Laguillo (Estación de Santa Justa). Je kunt ook buslijn 28 overwegen en uitstappen bij 726 Avda. Kansas City (Estación de Santa Justa). 

Ten slotte kun je natuurlijk ook een taxi nemen. Houd hierbij rekening met een luchthaventoeslag van €1,40.

Openingstijden van de loketten:

Sevilla-Santa Justa is tijdens weekdagen geopend vanaf 4.30 uur tot 0.30 uur, en op zaterdag, zondag en feestdagen van 5.15 uur tot 0.30 uur. Je kunt je bagage achterlaten in de checkrooms. Deze zijn geopend van 6.00 tot 22.00 uur. 

Voor meer informatie over de tickets of persoonlijke advies kun je bellen met (0034) 912 320 320; voor meer info over de Cercanías Sevilla, kun je bellen met (0034) 954 485 672.

Ontdek je vakantiehuis in Sevilla

Je vakantiehuis in de omgeving van Sevilla - SEV1371

Bij Ruralidays kun je kiezen uit een ruime selectie villa‘s en vakantiehuizen in de omgeving van Sevilla. Op deze manier kun je genieten van een comfortabele vakantie, vlakbij de hoofdstad van Andalusië, en heb je de beschikking over alle faciliteiten die je nodig hebt voor een onbezorgd en ontspannen verblijf.  

[dt_gap height=”20″ /

Treinstation Sevilla Santa Justa is een artikel dat gaat over Reisgids in Sevilla
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (2)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *