Wat te doen in Aracena

30 mei
2018
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

In deze eendaagse gids ontdek je wat te doen in Aracena, een schitterend Wit Dorp in Huelva dat wordt omgeven door prachtige natuur.

Aracena bevindt zich in het noorden van de provincie Huelva, in de gelijknamige Sierra de Aracena, in de buurt van de Picos de Aroche. De stad wordt gekenmerkt door een typische Andalusische architectuur, met witgekalkte huizen en gebouwen die prachtig afsteken tegenover de groene landerijen en bergen die de stad omhullen.

De oorsprong van de naam “Aracena” is onzeker, maar verwijst mogelijk naar het Hispano-Arabisch centrum van Qtrsana of naar Aretiena, een rijke landeigenaar ten tijde van de Romeinse bezetting van deze streek.

Panoramisch zicht op Aracena
Foto met dank aan Ayuntamiento de Aracena

De (onzekere) geschiedenis van Aracena

De geschiedenis van deze stad is ietwat ongewis en vooral gebaseerd op de archeologische vondsten in de omgeving, die is gevuld met torens, kantelen en bogen van het 13e-eeuwse kasteel dat ooit waakte over deze streek.

Het staat vast dat de stad werd geregeerd door de Portugezen nadat zij in 1230-1233 de Moren verdreven uit Aracena en zij zwaaide er de scepter totdat het koning Alphonso X in 1255 het stokje overnam.

Helaas is er verder weinig bekend over de geschiedenis van Aracena behalve dan dat het in de 20e-eeuw de woonplaats werd van de mijnwerkers die zwoegde in de Mijnen van Riotinto.

Routebeschrijving naar Aracena

Om met de auto van Sevilla naar Arcena te rijden (90 km) begint je route op de A-66 waarna je afslag 782 neemt en vervolgens je route vervolgt over de N-433.

Je kunt vanaf Sevilla’s Plaza de Armas ook de bus pakken naar Aracena. De busmaatschappij DAMAS verzorgt twee/drie dagelijkse reizen (één op zondag) tussen Sevilla en Aracena. De 80 minuten durende reis kost €7,40.

VVV-kantoor Aracena

VVV-kantoor

calle Pozo de la Nieve, in het opvangcentrum van de Gruta de las Maravillas
elke dag: von 10.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur
gesloten op 24, 25, 31 december en 1 en 6 januari

Wat te doen in Aracena

Aracena wordt beschouwd als een van de meest karakteristieke steden in de provincie Huelva en is een van de meest charmante steden in Andalusië. Je proeft er de passie van de streek, een historische charme en een rijke en gevarieerde keuken. Daarnaast ontdek je de culturele pracht van het Museo del Jamón, de prachtige natuurlijke omgeving van de Sierra de Aracena, de spectaculaire Gruta de las Maravillas en het informatieve Interpretatiecentrum dat is gewijd aan de mycologie.

Bovendien heb je er de kans om een bezoek te brengen aan het kasteel, de prachtige kerk van Nuestra Señora del Mayor Dolor, diverse hermitages van de Mudejar en op het Plaza Mayor aanschouw je de perfect bewaard gebleven 18e- en 19e-eeuwse gebouwen die een prachtig geheel vormen met de rest van het versterkte stadje. Tot slot kun je, in de openlucht, ook nog een bezoek brengen aan het Museum voor moderne kunst.

Tip
Je kunt een toeristenkaart kopen, de Tarjeta Aracena Turística, waarmee je toegang hebt tot het kasteel, de Gruta de las Maravillas en het Museo del Jamón. De prijzen zijn als volgt:

 • Volwassenen: €12.50
 • Groepen van maximaal 20 personen: €10.50
 • Personen ouder dan 65 jaar en kinderen tussen de 6 en 12 jaar: €9

Het Kasteel en de versterkte muren van Aracena

Kasteel en kerk van Nuestgra Señora del Mayor Dolor in Aracena
Foto met dank aan Ayuntamiento de Aracena

Ben je een fan van historische gebouwen dan moet je zeker een bezoek brengen aan het spectaculaire 13e-eeuwse Kasteel dat is gevestigd op een heuvel die uitkijkt over de stad. Het kasteel werd gebouwd door de “Caballeros del Hospital”, een Portugese Ridderorde die een belangrijke bijdrage leverde aan de herovering van het gebied.

Het kasteel is verdeeld in het Alcazaba, waar zich de Torre del Homenaje bevindt, twee waterreservoirs en de versterkte muren. De toren vormt het belangrijkste deel van het kasteel, waarvan één zijde is ingericht in dezelfde stijl als de Giralda van Sevilla.

Vanaf het moment dat het kasteel werd verlaten tot aan 1917 werden de kasteelmuren gebruikt voor de bouw van de nabijgelegen huizen, totdat deze praktijken uiteindelijk werden verboden om het culturele erfgoed te bewaren. In 1931 werd het kasteel uitgeroepen tot Nationaal Monument.

Tijdens je bezoek kun je deelnemen aan een van de beschikbare rondleidingen (50 minuten) en wel op de volgende tijden:

 • Van oktober tot mei Ma-zon: 11.45 uur, 12.45 uur, 13.45 uur, 16.00 uur, 17.00 uur en 17.45 uur
 • Van juni tot september: Ma-zon: 11:30 uur, 12.30 uur, 13.30 uur, 18.00 uur, 19.00 uur en 20.00 uur

Prijzen:

 • Volwassenen: €2.50
 • Groepen van maximaal 20 personen: €1.50 p.p.
 • Personen ouder dan 65 jaar en kinderen tussen de 6 en 12 jaar: €1
Hou er rekening mee dat de rondleidingen zich in de openlucht afspelen en de beschikbaar hierdoor afhankelijk is van het weer. Reserveer je rondleiding door te bellen naar +34 606 55 86 01 of +34 663 93 78 77

Kerk van Nuestra Señora del Mayor Dolor

Aracena (Huelva). Iglesia prioral de N. Sra del Mayor Dolor

Deze kerk in Gotische-Mudejar stijl bevindt zich vlakbij het kasteel en werd gebouwd tussen de 13de en 15de eeuw. Je ontdekt er onder andere de beeltenis van La Virgen del Mayor Dolor, de patroonheilige van Aracena. Deze vind je terug in de apsis, het halfronde deel van de kapel.

De kerk is gratis te bezoeken. 10.30 uur – 18.00 uur in zoemer en 10.30 uur – 17.30 uur in winter

Gruta de las Maravillas

Gruta de las Maravillas in Aracena - ondergrondse mer

De Gruta de las Maravillas (letterlijk, grot van de wonderen) ligt in het historische centrum van Aracena. Deze grot wordt omgeven door mysterie en zou zijn ontdekt door een herder in 1886. Het duurde tot 1914 totdat de grot werd opengesteld voor het publiek maar het het werd daarmee wel de eerste toeristische grot in Spanje.

De Gruta is een enorme kalkgrot die bestaat uit 12 ondergrondse kamers en 6 meren. De ronde kamers die je tijdens de 1 km. lange wandelroute kunt ontdekken zijn:

 • Sala de las Conchas (de hal van de schelpen), het beginpunt van de route die wordt gekenmerkt door indrukwekkende stalagmieten.
 • Salón de los Brillantes (de hal van de diamanten)
 • Salón del Gran Lago (de hal van het grote meer)
 • Salón de la Esmeralda (de hal van smaragd)
 • Salón de la Cristalería de Dios (God‘s kristalgrot), waar de meest prachtige formaties te vinden zijn die vanwege het hoge koper en ijzer gehalte in prachtige kleuren te bewonderen zijn.  
 • Salón de los Desnudos (Hal van de Blote).
Gran Lago in de Gruta de las Maravillas - Photo door Ayuntamiento de Aracena
“Gran Lago”. Foto door Rafael Asquith / Love The Frame. Ayuntamiento de Aracena

Openingstijden van de Gruta de las Maravillas:

 • Maandag t/m zondag 10.00 t/m 13.30 uur, en van 15.00 t/m 18.00 uur
 • Gesloten: 24, 25 & 31 december en op 1 januari.

Prijzen:

 • Volwassenen: €10
 • Groepen van maximaal 20 personen: €8.50 p.p.
 • Personen ouder dan 65 jaar: €8
 • Kinderen tussen de 6 en 12 jaar: €7
Adres: Calle Pozo de las Nieves, vlakbij Plaza de San Pedro
Weetjes over de Gruta de las Maravillas
 • De gemiddelde temperatuur in de grot ligt tussen de 16 en 19ºC en de luchtvochtigheid rond de 98%, vergeet daarom niet om een jack of sweater mee te nemen.
 • De grot werd in 1959 gebruikt als filmlocatie tijdens de productie van de film “Journey to the Centre of the Earth“.

Museo del Jamón

Binnen van het Museum van de Ham in Aracena - Foto met dank aan Ayuntamiento de Aracena
Photo met dank aan Ayuntamiento de Aracena

Ga je naar Aracena breng dan zeker een bezoekje aan het beroemde Museum del Jamón. Dit Interpretatiecentrum over het wereldberoemde Iberische varken toont de innige band tussen de stad en de welbekende Spaanse ham-cultuur.

Standbeeld van El Concejil, symbool van het Museo del Jamón in Aracena
Standbeeld van El Concejil, symbool van het Museo del Jamón.
Foto met dank aan Ayuntamiento de Aracena

In de 7 hallen van het museum ontdek je van alles over de varkens zoals; het fokprogramma, hun leven, hun voeding en de slacht en daarnaast leer je ook hoe de rauwe ham wordt verwerkt tot een heerlijk eindproduct.

Deze informatie wordt overgebracht op een didactische en interactieve manier, waarbij men gebruikt maakt van beeldschermen en projectors. Het museum is bovendien perfect aangepast voor kinderen en rondleidingen voor scholen.

Openingstijden

 • Maandag t/m zondag 11.00 – 14.30 uur en van 16.00 – 19.30 uur
 • Gesloten: 24, 25 & 31 december en op 1 januari.

Tours met gratis audiogids:

 • Maandag t/m vrijdag 11.15 – 13.15 uur en van 16.15 tot 18.15 uur
 • Zaterdag, zondag en feestdagen: 11.15 uur – 13.30 uur en van 16.15 – 18.30 uur

Rondleidingen:

 • Maandag t/m vrijdag: 13:45 uur en 18.45 uur
 • Zaterdag, zondag en feestdagen: 11:30 uur, 12.30 uur, 13.45 uur, 16.30 uur, 17.30 uur en 18.45 uur

Prijzen:

 • Volwassenen: €3.50
 • Groepen van maximaal 20 personen en kinderen tussen 6 en 12 jaar oud: €2.50 p.p.
 • Personen ouder dan 65 jaar: €3
Kom je met een groep van meer dan 50 personen bel dan van tevoren naar +34 663 93 78 70 of e-mail naar [email protected] om je bezoek te reserveren.

Rondleidingen door Aracena

LET OP
Deze rondleiding is momenteel niet beschikbaar. Je kunt echter zelf de route volgen die wij hieronder voorstellen.

Word je liever rondgeleid en wil je de stad in ongeveer 2 uur leren kennen, weet dan dat het VVV-kantoor van Aracena rondleidingen aanbiedt waarbij je wordt meegenomen langs de volgende route:

 • Vertrekpunt: De rondleiding start in het Centro de Interpretación de Aracena, gelegen in calle Pozo de la Nieve, op de eerste verdieping van het Centro de Recepción de la Gruta de las Maravillasde (tevens gratis te bezoeken tussen 10.00 – 14.00 uur en tussen 16.00 -18.00 uur)
 • Kerk van burgemeester Dolor
 • Het Plaza Alta is het plein waar zich de parochiekerk van Nuestra Señora de la Asunción bevindt (tevens gratis te bezoeken vanaf 19.30 uur en op zondagen om 12.00 uur)
 • Plaza de Santa Catalina
 • Stadhuis
 • Kerk van Santa Catalina, de oude Joodse synagoge (tevens gratis te bezoeken op zondagen om 10.00 uur)
 • Calle Barberos met de Casas Señoriales
 • Plaza Marqués de Aracena met het Casino de Arias Montano
 • Calle Gran Vía
 • Plaza de San Pedro met het Museum voor moderne kunst, de San Pedro Hermitage en het wasplaatsen van Aníbal González

Boekingen:

 • bij het VVV-Kantoor van Aracena (zie hierboven)
 • door te bellen naar +34 663 93 78 77
 • door te e-mailen naar [email protected]

Overige info:

 • Bereikbaar elke dag om 12.15 uur
 • Prijzen:  
  • Volwassenen: €4  
  • Kinderen jonger dan 10 jaar: gratis toegang
 • Tenminste 10 volwassenen zijn nodig voordat de tour begint
 • Spaans en Engels audiogidsen kunnen hier gratis worden gedownload.
Tip
Als je geïnteresseerd bent in de gastronomie van Aracena, mis dan zeker niet het nabijgelegen Museo de Artes y Costumbres Populares de la Sierra de Aracena, waar je acht informatiepunten zult vinden over mycologie in Andalusië.

Natuurpark Sierra de Aracena y Pico de Aroche

Varkens in het Natuurpark Sierra de Aracena y Pico de Aroche

Zoals eerder vermeld ligt Aracena in het zuiden van de Sierra de Aracena, die is gevuld met kurk- en steeneiken en waar zwarte Iberische varkens vrij rond kunnen lopen. De Sierra de Aracena is daarnaast vooral beroemd vanwege de veldslagen die plaatsvonden tijdens de Spaanse burgeroorlog.

Het Interpretatiecentrum van het Park is gelegen in de Cabildo Viejo, een 16e-eeuws gebouw waar het eerste stadhuis van Aracena gevestigd was. Hier ontdek meer over haar erfgoed, oude ambachten en de gastronomie van het gebied. Ook kun je deelnemen aan verschillende activiteiten zoals wandelingen en themaroutes.

2020 openingstijden van het Cabildo Viejo interpretatiecentrum in Aracena

Accommodaties en vakantiehuizen in Aracena

De omgeving van Aracena verwelkomt tal van vakantiehuizen die van alle gemakken zijn voorzien. Boek een vakantiehuis in Huelva en beleef een heerlijk ontspannen vakantie terwijl je profiteert van de nabijheid van de stad zodat je gemakkelijk al de geheimen van de omgeving kunt gaan ontdekken. Klik op de knop hieronder en boek je favoriete vakantiehuis in Aracena.

Ben je weleens in Aracena geweest? Wat je favoriete plekje van de stad? Laat het onder hieronder weten en deel je ervaringen met je medereizigers. En oh ja, we zijn erg benieuwd of we je hebben kunnen helpen via deze blog, laat daarom a.u.b. een beoordeling achter zodat we onze service kunnen blijven verbeteren. Alvast bedankt!

Wat te doen in Aracena is een artikel dat gaat over Reisgids in Huelva
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (5)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *