Wat te doen in Triana (Sevilla)

23 jul
2018
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Plan je een trip naar Sevilla breng dan een bezoek aan Triana! In de straten van dit beroemde stadsdeel ontdek je een gezellige mengelmoes van oude en nieuwe winkels, monumenten, traditionele bars en trendsettende uitgaansgelegenheden. Deze levendige microkosmos mag zeker niet op je todo-lijstje ontbreken.

Triana is één van de elf districten die vandaag de dag samen de stad Sevilla vormen. Het gelegen aan de oevers van de rivier de Guadalquivir, aan de andere kant van het historische centrum van Sevilla.

Geschiedenis van Triana

De wijk is ontstaan in de Romeinse tijd en het heeft talrijke overblijfselen uit de Romeinse cultuur om dit te bewijzen. Daarnaast kan het belang van de Romeinen voor de ontwikkeling van Triana worden ontdekt in haar naam, die direct is afgeleid van de romeinse kolonie die hier werd gesticht door keizer Trajanus.

Sindsdien is de wijk Triana de bakermat van kunstenaars, zeilers, stierenvechters en pottenbakkers (zoals bijvoorbeeld de beschermheiligen van Sevilla, de martelaars Justa en Rufina, de twee zussen die zo’n 280 jaar v.C. aardewerkpotten verkochten op de markt van Triana).

Het keerpunt voor Triana vond echter plaats in 1171 toen de eerste brug tussen de twee oevers van de Guadalquivir werd ingehuldigd in opdracht van kalief Abu Yaqub Yusuf. De brug verbond bijna zeven eeuwen lang als enige de twee oevers van deze beroemde rivier, en hoewel ze uit niet veel meer bestond dan een paar dikke houten planken gaf de brug een enorme impuls aan de regio en de commerciële betrekkingen tussen de twee oevers van de Guadalquivir.

Leuk feitje: de houten planken van de brug werden ondersteund door een dertiental boten, vandaar haar naam Puente de las Barcas, d.w.z. de brug van de boten.

Routebeschrijving naar Triana

Zodra je aankomt in Sevilla kun je Triana bereiken door de Puente de Triana over te steken. Deze brug, die ook wel bekend staat als Puente de Isabel II, is de oudste ijzeren brug in Spanje.

Puente de Triana sobre el Guadalquivir en Sevilla, Andalucía

Een ander manier om in Triana te komen is via Puente del Cachorro, die opvalt vanwege haar bijzondere parasols. Aan de rechterkant van de brug ontdek je bovendien Isla de la Cartuja, thuisbasis van de EXPO in 1992 en tegenwoordig de thuishaven van het attractiepark Isla Mágica.

Puente del Cachorro

Wat te doen in Triana

De beste manier om de wijk Triana te ontdekken is door te verdwalen in haar gezellige straten. Slenter zonder specifieke bestemming in gedachten door de wijk en je ontdekt de meest eigenaardige plekjes. Kijk tijdens je wandeling zeker uit naar de volgende hoogtepunten:

De markt van Triana

Een bezoek aan de markt is een van de beste manieren om een wijk te leren kennen en een tussenstop aan de Mercado de Triana uit 1823 mag zeker niet ontbreken. De markt ligt recht tegenover de Puente de Triana en je ontdekt er tal van kraampjes met allerlei soorten eten, bloemen, bieren en sappen, evenals leuke geschenken en je kunt zelfs naar de kapper! Iedere marktkraam is te herkennen aan zijn eigen naam en nummer, die je terugvindt op de beschilderde tegels boven de hoofdvensters. Bovendien verwelkomt deze markt meer dan 10 bars en restaurants zodat je volop keuze hebt over waar en wat te wilt gaan eten.

Mercado de Triana

Deze markt is de perfecte plek om je verkenning door Trianan te beginnen en gewend te raken aan de levendige sfeer van de wijk.

Tip: de markt heeft een thuisbezorgservice dus heb je geen zin om te koken dan kun je gewoon vanuit je luie stoel het meeste heerlijke eten bestellen.

Openingstijden markt:

 • Marktkramen: Ma-za: 9.00 – 15.00 uur
 • Restaurants en recreatiegebied:
  • Ma-za: 10.00 uur – 12.00 uur
  • Zon- en feestdagen: 14.00 uur – 15.00 uur

Leer meer over de geschiedenis van het kasteel van San Jorge

El Castillo de San Jorge en Sevilla, Andalucía, España

Verborgen onder de markt ontdekken we de de resten van kasteel San Jorge, een fort dat meer dan 1000 jaar geleden werd gebouwd door de Visigoten. Toen de troepen van koning Ferdinand de Heilige de stad in 1248 veroverde werd het kasteel onderdeel van de militaire orde van San Jorge, de beschermheilige van de ridders.

Het kasteel dient tegenwoordig als thuisbasis van het Centro Temático de la Tolerancia (thematische centrum van tolerantie), een museum in het kader van de Spaanse Inquisitie, wiens gevangenissen en tribunaal waren gevestigd in dit kasteel. Video-installaties, een sensorische ruimte en een route door het laagste gedeelte van het gebouw bieden een interessant inkijkje op de Spaanse Inquisitie.

El Castillo de San Jorge en Sevilla, Andalucía, España

Je kunt het kasteel gratis bezoeken op de volgende momenten:

 • Dinsdag t/m zaterdag: van 10.00 tot 13.30 uur en van 17.00 tot 19.30
 • Zon- en feestdagen: van 10.00 uur tot 14.30 uur

Ontdek het aardewerk van Triana in Centro de Cerámica Triana

Centro Cerámica Triana en Sevilla, Andalucía, España.

Op de plek waar ooit de oude aardewerkfabriek van Santa Ana stond, ontdek je tegenwoordig een museum en een didactisch centrum. Het centrum herinnert je aan het aardewerkverleden van Triana en het belang van dit vakmanschap voor de wijde omgeving. De bovenste verdieping van het centrum beschikt over een permanente tentoonstelling waar een aantal tegels worden getoond die behoren tot de Plaza de España.

In dit centrum kun je tevens kennismaken met de oude ovens die werden gebruikt om het aardewerk te bakken. Daarnaast tref je er ook een activiteitenruimte waar o.a. culturele evenementen worden georganiseerd.

Openingstijden:

 • Dinsdag t/m zaterdag: van 10.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 20.00
 • Zon- en feestdagen: van 10.00 uur – 15.00 uur

Prijzen:

 • Algemene toegangskaart: €2,10
 • Groepen van meer dan 10 personen, studenten, gepensioneerden en personen ouder dan 65 jaar: €1,60
 • Gratis o.b.v. een algemeen ticket voor de Alcázar

Bezoek Iglesia de Santa Ana

Deze 13e-eeuwse kerk van Santa Ana, door velen beschouwd als de kathedraal van Triana, was Sevilla’s eerste christelijk tempel, die werd gebouwd buiten haar stadsmuren na de herovering door koning Alfonso X. De koning liet deze parochiekerk bouwen vanwege het wonder van de Heilige Ana, die de koning wist te genezen van een ‘ogenschijnlijk’ ongeneeslijke oogziekte.

Het fabelachtige hoofdaltaar van de kerk, gelegen aan het einde van het centrale schip, bestaat uit een collectie van schilderijen van Pedro de Campaña en hebben betrekking op Sint Jacob en Sint Anna, het leven van de heilige maagd Maria en de genealogie van Jezus.

Real Iglesia de Santa Ana, Sevilla
Leuk weetje: De zeelieden die voor hun vertrek naar de Nieuwe Wereld om bescherming vroegen aan de Heilige, keerden vaak terug met diverse schatten die ze vervolgens aan de kerk doneerden.

Ontdek Calle Betis

Calle Betis en Sevilla, Andalucía, España

Eenmaal in Sevilla hoor je deze straatnaam diverse keren per dag. Dit is omdat de tweede van de belangrijkste sportclubs in Sevilla zijn vernoemd naar deze straat, die zich uitstrekt uit tussen de Puente de Triana en de Puente de San Telmo, parallel aan de Guadalquivir. Vanaf Calle Betis heb je uitstekend zicht op enkele beroemde bezienswaardigheden van Sevilla, waaronder de Torre del Oro en de prachtige Giralda.

Bovendien is deze straat de thuisbasis van de Antigua Universidad de Mareantes, waar vroeger de zeelieden werden onderwezen voordat ze vertrokken naar de nieuwe wereld.

Wetenswaardigheidje: het was hier waar de schepen van Magellano en Elcano werden bevoorraad voordat ze aan hun reis rond de wereld begonnen.

La Universidad de Mareantes

Beleef de charmante Velá de Triana

Wil je genieten van de meest authentieke ervaring in Triana, breng dan eind juli een bezoek aan Velá de Triana. In deze periode vindt in deze buurt het populaire feest van Velá de Santa Ana plaats (in 2019, van 21 t/m 26 juli). Dit 6-daagse volksfeest is uitgeroepen tot Fiesta de Interés Turístico, en het doet weinig onder voor dat andere beroemde feest in Sevilla, de Feria de Abril.

Tijdens de Velá eren de Sevilanen door heel de buurt hun beschermheiligen Joachim en Ana en dat ze onder andere met sportieve en culturele activiteiten. Het meest bekende event is de Cucaña, een competitieve bootrace die plaatsvindt op de rivier, waarbij de deelnemers een sjaal moeten veroveren die is vastgemaakt op de boeg van een schip.

La Velá de Santa Ana en el barrio de Triana de Sevilla en Andal

De meest populairste gebieden tijdens de Velá zijn Calle Betis, Puente de Triana en de Plaza de Altozano, de locatie van het centrale plein van Triana.

Ervaar het gevoel van de Semana Santa in Triana

Triana tel maar liefst 6 broederschappen en onder hen is de Hermandad de la Esperanza degene met het hoogste aantal volgelingen. Het broederschap werd opgericht in de 15e eeuw en is daarmee de oudste van Sevilla.

Ben je tijdens de Goede Week voor Pasen in Sevilla probeer dan zeker op Goede Vrijdag een bezoek te brengen aan Plaza del Altozano. Hier zie je hoe de Maagd op originele wijze afscheid neemt van haar toegewijde volgelingen, alvorens ze terugkeert naar haar tempel, gelegen in Pureza straat.

Haast net zo populair als de Virgen de los Marineros, zoals de Maagd van de zeelieden hier bekend staat, is de Esperanza Macarena, de Maagd die toebehoort aan de buurt San Gil. Kom met eigen ogen zien met hoeveel ijver en passie de broederschappen deze heilige beelden door de stad dragen en beleef de passie van Andalusië tijdens de Semana Santa in Sevilla.

Verwen je smaakpapillen met overheerlijke Tapas

Je kunt Triana niet verlaten zonder dat je deel hebt genomen aan een Tapastour. Onder de ruime keuze aan tapas raden we je zeker aan om de “pescaito”, de ossenstaart en de Iberische hammen te proberen. Ook niet te missen zijn kwarteleitjes, inktvis, garnalen en de kabeljauw “a La viuda”.

Dit zijn slechts enkele van de tapas en delicatessen die je kunt proberen terwijl je in Triana bent, en je kunt hier voordelig van genieten onder het genot van een verse caña (biertje) of een heerlijke Rioja.

Tapas de Sevilla

Andere straten om te voet te ontdekken in Triana

Een paar andere straten die je te voet kunt ontdekken zijn:

 • Calle San Jacinto, Triana‘s hoofdstraat, die de buurt doorkruist vanaf het einde van Puente de Triana tot aan het plein van San Martín de Porres.
 • Calle Pureza, hier ontdek je de Parochie Kerk van Santa Ana, de Capilla de los Marineros (kapel van de zeelieden) en de zee van de Hermandad de la Esperanza de Triana.
Capilla de los Marineros
 • Calle Alfarería, die haar naam dankt aan de talloze aardewerk werkplaatsen die zich hier door de eeuwen heen hebben vermenigvuldigen en waar je kunt genieten van enkele prachtig ingerichte patio’s.
 • Calle Castilla, waar de Hermandad de la O en Hermandad de El Cachorro zich bevinden, twee van de meest populaire broederschappen in Sevilla.

Accommodatie en vakantiehuizen in Sevilla

Ben je nog op zoek naar een verblijfplaats tijdens je vakantie in Sevilla, weet dan dat je in Sevilla diverse vakantiehuizen kunt boeken. Neem hieronder een kijkje en maak je klaar om verleid te worden door deze prachtige, comfortabele en betaalbare vakantie-accommodaties.

Klik op de knop hieronder en ontdek de beste vakantiehuizen en villa’s in de provincie Sevilla!

Na al je wandelingen door Triana is volgens ons haast onmogelijk om niet verliefd te worden op deze prachtige buurt. We zijn razend benieuwd naar jouw ervaringen! Ben jij al in Sevilla geweest en heb je Triana bezocht, laat het ons hieronder weten en deel je ervaringen en tips met je medereizigers! Of ben je van plan dit jaar een bezoek te brengen aan Triana, laat ons dan weten waar je het meeste naar uitkijkt en heb je een specifieke vraag, stel deze dan gerust! We zijn bovendien erg benieuwd of we je hebben kunnen helpen via deze blog, laat daarom a.u.b. een beoordeling achter zodat we onze blog kunnen blijven verbeteren.

Alvast bedankt en heel veel plezier in Triana!

Foto’s met dank aan Sevilla Ciudad

Wat te doen in Triana (Sevilla) is een artikel dat gaat over Reisgids in Sevilla
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (7)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *