Wat te doen in Mojacar, ontdek het mooiste witte dorp in Almeria

03 mrt
2017
Geactualiseerd op: 12 september, 2023

Ontdek wat te doen in Mojacar en maak kennis met een van de charmantste stadjes van heel Spanje.

In 2003 werd Mojacar uitgeroepen tot een van Spanje‘s mooiste dorpen en het mag geen wonder heten waarom! Je vindt het dorp terug aan het einde van Sierra Cabrera, in het oosten van de provincie Almería en het is gelegen op de top van een heuvel op zo’n 170 meter boven zeeniveau. Het is absoluut een prachtige bestemming om je vakantie door te brengen.

Dit bijzondere stadje is onderverdeeld in twee gebieden: Mojacar Pueblo (het dorp) en het prachtige Mojacar Playa, met daarin de stranden van Mojacar die behoren tot de mooiste van heel Almeria. Deze maagdelijke en toeristische stranden beslaan een gebied van zo’n 17 km en vele zijn voorzien van een Blauwe Vlag en maken bovendien ook nog eens deel uit van het Natuurpark van Cabo de Gata. Een bezoek aan Mojacar Playa mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens je vakantie.

Geschiedenis van Mojacar: ontdek de oorsprong en de ontwikkeling van dit witte dorp

De naam Mojacar is afgeleid van ‘Monxacar‘ en staat voor ‘Heilige Berg’. Het stadje kent een duizend-jaar-oude geschiedenis die begon in de prehistorie en ze verwelkomde sindsdien vele andere volkeren en culturen zoals de Feniciërs, de Kelten, de Grieken en Romeinen, voordat het tijdperk van het Moorse Koninkrijk aanbrak.

Later zouden de Spanjaarden grote delen terugveroveren en juist Mojacar speelt een opmerkelijk rol ten tijde van deze Spaanse Reconquista in Andalusië. Het was zo dat in 1488 haast alle dorpen van de regio zich overgaven aan het Katholieke Koningspaar (Ferdinand en Isabella), maar Alavez, de Moorse heerser van Mojacar, weigerde om het stadje en haar inwoners zomaar over te dragen aan de Spanjaarden.

Gevraagd waarom hij niet was komen opdagen bij overgave-bijeenkomst bij de Fuente Mora, de Moorse fontein in de stad, zou hij naar verluidt hebben geantwoord dat hij net zo Spaans was als het Katholieke Koningspaar maar ook dat hij nooit in een oorlog zou willen belanden tegen de christenen. Vervolgens voegde hij hieraan de wens toe dat de inwoners van Mojacar zouden worden behandeld als broeders, en niet als vijanden, en dat hij wilde dat ze de landerijen zouden kunnen blijven cultiveren en zeggenschap hielden over hun stadje, in vreedzame alliantie met Spanje natuurlijk. Koning Ferdinand en Koningin Isabel accepteerde de diplomatieke Alavez en hierdoor bleef de welvaart van Mojacar en haar inwoners behouden.

Fuente Mora in Mojacar

De grootste bloeiperiode van Mojacar moest toen echter nog komen. In het begin van de 19e eeuw werd namelijk zilver ontdekt in Mojacar en dit luidde een periode in van economische hoogconjunctuur. Helaas voor het stadje braken er al vrij snel donkere tijden aan. De mijnen werden in het begin van de 20e eeuw gesloten en het dorp leed zwaar onder oorlogen, droogte en ziekten. De impact hiervan op Mojacar werd nog eens versterkt door de Spaanse burgeroorlog en de daarmee gepaard gaande economische depressies en leidde ertoe dat het bevolkingscijfer drastische daalde.

Mojacar playa van Mojacar

Het was pas vanaf 1960 dat Mojacar er weer een beetje bovenop kwam nadat de burgemeester het plan had bedacht om landerijen aan te bieden aan degenen die zich zouden committeren om het vervallen stadje weer in ere te herstellen. Tot dat moment was het stadje niet eens voorzien van stromend water. Het plan van de burgemeester klonk als muziek in de oren van kunstenaars, journalisten en intellectuelen, die verliefd waren geworden op Mojacar‘s prachtige locatie en haar rijke historie.

Dankzij hun inzet krabbelde Mojacar er weer bovenop en behalve de renovatie van de dorpshuizen kwamen er ook nieuwe woonwijken aan de kust, waardoor het prachtige Mojacar Playa gestalte kreeg.

Vandaag de dag heeft Mojacar nog steeds delen van haar Moorse verleden weten te behouden en deze invloeden gaan inmiddels prachtig samen met haar moderne en hedendaagse architectuur. Deze mix van oud en nieuwe geeft het stadje haar unieke karakter en geeft je als bezoeker de kans om te genieten van een unieke sfeer waarin het heden en verleden samenkomen.

De Indalo

Op een dag vond men in de Cueva de los Letreros, een grot in het nabijgelegen dorp Vélez-Blanco, een afbeelding van een gestileerde man met een boog over zijn hoofd. Zijn naam luidde Indalo, dat staat voor krachtige en beschermende god. Je ziet dit symbool vandaag de dag overal terugkomen in Mojacar, bijvoorbeeld als muurschildering of als beeld in de souvenirwinkels.    

De inwoners geloofde dat Indalo hen beschermde tegen kwade geesten (vandaar de regenboog over zijn hoofd) en volgens sommigen was hij tevens een religieus idool ( de jager met de boog).

De Indalo in Mojacar

Welke interpretatie je ook verkiest, de Indalo is nu het wereldwijd bekende symbool van Mojacar én de provincie Almeria, aangezien ook Almeria de Indalo gebruikt als haar eigen embleem.

Ontdek Disney’s geboorteplaats (of misschien toch niet?)

Wist je dat men verondersteld dat Mojacar wel eens de ware geboorteplaats kan zijn van niemand minder dan Walt Disney? In 1901, ten tijde van de grote migratiestromen, verliet een baby, geboren uit een buitenechtelijke relatie tussen de wasdame Isabel Zamora en de machtige Gines Carrillo, samen met zijn moeder Zuid-Spanje met als eindbestemming Chicago USA. Deze baby luisterde naar de naam Jose Guirado Zamora  en eenmaal in Amerika werd hij uiteindelijk geadopteerd door Elias Disney en zijn vrouw.

De vraag is natuurlijk, is dit echt zo gebeurd. Is Walt Disney eigenlijk geboren als Jose Guirado Zamora of is deze geschiedenis slechts een legende? De inwoners van Mojacar geloven er in ieder geval heilig in dat Walt Disney een van hen was.

Wil je zelf hier graag meer over te weten komen, breng dan eens bezoekje aan Tito‘s El Beach bar. Je vindt deze bar terug langs de Paseo del Mediterraneo en je hebt er de kans om meer te leren over de geschiedenis van ene Tito del Amo, een Amerikaan die bijna zijn hele leven in Mojacar woonde en overtuigd was van de Spaans roots van Walt Disney.

Wat te doen in Mojacar: dit moet je gezien hebben

Wil je alles ontdekken over de duizend-jaar-oude geschiedenis van Mojacar dan zijn er een aantal plekjes die je zeker gezien moet hebben. Je vindt ze hieronder, samen met de belangrijkste monumenten van dit schilderachtige witte dorp in de provincie Almería.

 • La Fuente Mora, de Moorse fontein waar de laatste Moorse koning vreedzaam zijn overgave aanbood aan het Katholieke Koningspaar. Neem je tijd om de gedenkplaat te lezen, die je terugvindt boven de 12 waterstralen van de fontein. Ernaast ontdek je tevens het moderne Centro de Arte Contemporáneo del Municipio, dat in 2010 haar deuren opende.
 • Puerta de la Ciudad, de oorspronkelijk toegangspoort tot het stadje. Het werd gebouwd in de 16e eeuw en is versierd met het embleem van een tweekoppige Arend.
Puerta de la Ciudad van Mojacar
 • Stadhuis van Mojacar en haar aangelegen plein. Je ziet hier overal de Indalo terugkomen en in het midden vind je een prachtige Treurvijg (ficus benjamina), die 100 jaar geleden werd meegebracht door een emigrant uit Amerika.
 • Plaza del Parterre, de oude Arabische begraafplaats, uitgerust met talloze bloemen.
Plaza del Parterre van Mojacar
 • Iglesia de Santa Maria. Naast het Plaza del Parterre vind je de Santa Maria kerk, wiens bouw nog het meeste weg heeft van een oude vesting. Op het plein ervoor heb je de mogelijkheid om te genieten van het ‘Standbeeld van de Mojaquera‘; een marmeren beeltenis van de vrouwen van Mojacar, uitgebeeld in typische gewaden waarbij hun traditionele rol als waterdragers wordt uitgelicht.
Statue van Mojaquera in Mojacar, Almeria
 • Plaza Nueva en de Mirador. Het levendige hoofdplein van Mojacar is steevast gevuld met toeristen die een drankje doen in een van haar gezellige barretjes of aan het genieten zijn van het adembenemende uitzicht vanaf de Mirador. Dit fantastisch uitkijkpunt biedt je uitzicht over de Sierras de Cabrera, Bédar en Almagrera. Tevens heb je een fraai zicht op de nabijgelegen stadjes en de Aguas rivier.
 • Ermita de Nuestra Señora de los Dolores, gebouwd in de 16e eeuw op de basis van een Moorse moskee. De hermitage is tegenwoordig in privé-eigendom en voorzien van een souvenirwinkel.
 • Barrio del Arrabal, het 17e eeuwse Joodse Kwartier van Mojacar dat wordt gekenmerkt door haar smalle straatjes en levendige kleuren.
Barrio del Arrabal van Mojacar
 • De Torrejón, het vernieuwde gebouw vlakbij de stadspoort, hier was vroeger het tolhuis in gevestigd.

Bonus: Museo Casa de la Canana

Museo Casa de la Canana in Mojacar - buitenkant
Foto met dank aan Museo Casa de la Canana

Dit museum is ideaal als je terug in de tijd wilt reizen om te ontdekken hoe de inwoners van Mojacar in het begin van de 20ste eeuw leefde. Museum Casa de la Canana werd geopend in september 2018. De 200 vierkante meter van het museum geeft de traditionele sfeer van een Majaquera huis weer. Er bevinden zich ook traditionele gereedschappen en Mojaquera kostuums die gebruikt werden aan het begin van de afgelopen eeuw.

Voor de laatste updates op dit bijzondere museum in Mojacar kun je de facebook pagina bekijken.
Museo Casa de la Canana en Mojácar - overdekt
Foto met dank aan Museo Casa de la Canana
Adres: 6, Esteve straat, in de oude stad

Openingstijden (winter):

 • In de ochtend (maandag tot en met zondag): 10.30 – 14.30 pm
 • Namiddag (dinsdag, donderdag en zaterdag): 16.30 – 19.00

Openingstijden (zomer):

 • Maandag tot en met zondag: 10.00 – 14.00, 18.00 – 22.00

Prijs:

 • Volwassenen: €3,50
 • Kinderen (8-16 jaar): €1,00
 • Voor groepen vanaf 5 mensen, studenten en gepensioneerden zijn er kortingen beschikbaar

Hoe kom je in Mojacar

Voor een bezoek aan Mojacar kun je zowel de auto als de ALSA busdiensten gebruiken.

Kom je met de auto neem dan de Autovía del Mediterráneo, van Almería naar Murcia en neem de afslag bij 520 – Los Gallardos – Turre – Mojácar.

Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Almeria – Intermodal, en het deelt haar locatie samen met het busstation. Ook de dichtstbijzijnde luchthaven is die van Almeria.

Eenmaal daar kun je de bus pakken naar Mojácar. Het dorpje is dankzij de busmaatschappij ALSA namelijk uitstekend verbonden met de belangrijkste steden van Andalusië. De intercity-bus naar Mojácar stopt zowel bij de ingang van het dorp als aan de kust.

Accommodaties en vakantiehuizen in Mojacar

Aan het einde van een dag vol ontdekkingen verdien je natuurlijk een verblijfplaats waar je helemaal tot rust komt en ontspannen kunt genieten van een heerlijke Andalusische namiddag en een lekkere frisse duik in je eigen privé zwembad. Als dit je als muziek in de oren klinkt, bekijk dan zeker deze vakantiehuizen in Mojacar en haar omgeving. Je vindt hier vast en zeker jullie ideale accommodatie voor onvergetelijk vakantie in Mojacar!

Naast haar geschiedenis weet je nu ook wat je kunt zien, doen en beleven in Mojacar, een van de mooiste stadje van heel Spanje.

Ben jij er wellicht al wel eens geweest? Wat maakte het meeste indruk op je? Laat het ons hieronder weten en deel jouw ervaringen met je medereizigers!

Copyright: Mijas Town Hall, Tourism department; Shutterstock

Wat te doen in Mojacar, ontdek het mooiste witte dorp in Almeria is een artikel dat gaat over Reisgids in Almeria
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (44)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *