Wat te doen in Jerez de la Frontera, Cadiz

11 apr
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

De provincie Cadiz heeft enkele spectaculaire dorpen en steden voor je in petto en één daarvan is Jerez de la Frontera.

In deze blog ontdek je wat te doen in Jerez de la Frontera en vind je nog meer tips voor een onvergetelijk vakantie in Andalusië.

De stad Jerez de la Frontera ligt in het Noordoosten van Cadiz en is een van de drie punten van de beroemde Sherry Driehoek. De toevoeging ‘de la frontera‘ slaat op haar grens met Granada (net zoals dat het geval is bij Conil de la Frontera). Het was ooit een klein dorp maar tegenwoordig heeft het meer inwoners dan de stad Cadiz. De reden hiervan schuilt in haar locatie in het midden van West-Andalusië.

Je kunt hier op veel verschillende manieren genieten van je bezoek. Hieronder laten we je kennismaken met de stad zodat je kunt kiezen wat te doen in Jerez de la Frontera.

Verken het stadscentrum

Het centrum van Jerez de la Frontera is uitgeroepen tot ‘conjunto histórico‘ en ze draagt deze status niet voor niets! De oude beschavingen die hier door de eeuwen heen hebben geregeerd, van de Feniciërs tot aan de Christelijk Monarchen, hebben allen hun sporen achtergelaten op de monumenten en de straten van Jerez.

Je kunt kiezen voor bezoek aan de talrijke kerken die door Jerez verspreid liggen, waarbij de majestueuze Kathedraal van San Salvador  de meest opvallende is. Deze werd in 1980 uitgeroepen tot kathedraal en je kunt er genieten van haar mooie patio met sinaasappelbomen en haar fraaie bouwstijl die zich laat kenmerken door een mix van Barokke, Neoklassieke en Gotische stijlen.

Kathedraal van San Salvador in Jerez

Leuk weetje: de bouw van deze kathedraal begon reeds in 1695 maar men kampte met een gebrek aan financiële middelen. Dit loste men op door de prijs van de Sherry Wijnen te verhogen. Op deze manier kon het project toch worden voltooid.

Pisa de las Uvas van Jerez

Ter herinnering aan de belangrijke rol die de Sherry Wijn speelt in het bestaan van Jerez vindt voor de kathedraal ieder jaar een ‘Pisa de la Uva’ evenement plaats. Dit is een ceremonie waarbij de eerste druivenoogst wordt gezegend. Hierbij worden de druiven met de voeten gepest. Wil je dit ook eens zelf proberen?

Behalve een bezoek aan de kathedraal raden we je ook aan een kijkje te gaan nemen bij de andere kerken die na de reconquista in 1264 zijn gebouwd op de resten van oude moskeeën, vooral de Kerken van San Dionisio en die van San Marcos  zijn meer dan de moeite waard.

Jerez is echter veel meer dan alleen maar kerken. Je kunt er bijvoorbeeld ook gaan genieten van de paleizen die de straatbeeld sieren. De meest bekende is de 19e-eeuwse Palacio Duque de Abrantes , waar de Real Escuela Andaluza de Arte Ecuestre is gehuisvest. Hier werden vroeger de wereldberoemde Andalusische paarden gefokt én getraind. Dit vermaarde opleidingsinstituut verwelkomt tevens een koetsenmuseum dat je niet mag missen als je van paardensport houdt.

Real Escuela Andaluza de Arte Ecuestre van Jerez

Tenslotte is daar ook nog de Alcázar . Dit defensieve fort werd gebouwd in de 11e/12e eeuw en dit maakt het het oudste Almohaden gebouw van het Iberisch Schiereiland. Het bestaat uit verschillende onderdelen, zoals paleizen, tuinen, een moskee en Arabische Baden.

Proef de wereldberoemde wijn van Jerez

Zoals gezegd vormt Jerez de la Frontera een van de drie hoofdpijlers van de Sherry Driehoek, samen met El Puerto de Santa María en Sanlúcar de Barrameda. Dankzij het hoge vruchtbaarheid gehalte van de bodem en de milde klimatologische omstandigheden kan juist hier de beroemde Sherry Wijn worden geproduceerd. Om een van de beste wijnen ter wereld te proeven heb je in Jerez alleen al de keuze uit meer dan 20 wijnhuizen, die je verspreid terugvindt door de stad.

Wijnmakerij in Jerez

Kom en feest mee tijdens de Feria del Caballo de Jerez

Zoals gezegd is Jerez voorzien van een van de oudste scholen voor de nobele kunst van het paardrijden. Het zal niet als een grote verbazing komen dat de beroemde Caballo Andaluz een ware trots is van de fokkers in Jerez. Daarbij kruiste de monniken van Cartuja de Jerez in de 15e eeuw een Duits paard met de Caballo Andaluz en dit tweede ras werd bekend onder de naam Caballo Jerez.

De Feria de Caballo de Jerez, ook wel simpelweg Feria de Jerez genaamd, staat in het teken van deze nobele paarden en vindt steevast een week later plaats dan de Aprilfeesten in Sevilla.

Het wordt gekenmerkt door paardenrennen, optochten en natuurlijk de Flamenco dansen.

Voor een bezoek aan de Feria de Jerez ga je naar het Parque Gonzáles Hontoria , waar meer dan 250 feeststallen strijden om de eer van de mooiste decoraties en de beste tapas.

Feria de Jerez - Paardenparadijs

Ontdek de bakermat van de Flamenco

Volgens sommige is Jerez de ware bakermat van de beroemde Flamenco, aangezien ze de geboorteplaats is van een aantal van de meest bekende en gerenommeerde Flamenco zangers en dansers. Hoewel dit door andere weer wordt bestreden staat het als een paal boven water dat Jerez in ieder geval de perfecte vertegenwoordiger is van deze kunstvorm.

Zo vind je er onder andere het Centro Andaluz de Flamenco , waar de meest gedetailleerde informatie en documenten worden bewaard over de Flamenco. Het dit centrum is gelegen in het Pemartín Paleis, in de wijk van Santiago.  

Voel de adrenaline op het Circuito de Jerez

Ben je een echte snelheidsduivel dan kom je in Jerez zeker aan je trekken. Sinds haar inhuldiging in 1985 is het 4-km lange circuit van Jerez  gastheer van vele motor- en autoraces. In mei vindt hier een van de mooiste races plaats om het Wereldkampioenschap voor Motorfietsen. Het ligt op zo‘n 10km ten oosten van Jerez en je komt er via de A382.

Circuito de Jerez

Ontdek de spectaculaire stranden en witte dorpjes

Dankzij haar locatie kunnen je tijdens je vakantie in Jerez genieten van de spectaculaire stranden van de Costa de la Luz. Jerez ligt namelijk dicht in de buurt van Sanlúcar de Barrameda, Cádiz en Chiclana de la Frontera. Hier vind je enkele van de beste stranden van de provincie Cadiz. Hou je van natuurparken, weet dan dat het Nationaal Park Doñana slecht op 40 minuten rijafstand ligt van Jerez en als je zin hebt in een roadtrip langs de meest aansprekende Witte Dorpen van Cadiz, dan is Jerez de ideale plek om je reis te beginnen.

Breng een bezoek aan Sevilla en Cadiz

Het vliegveld van Jerez  is middels diverse bus- en treinverbindingen verbonden met de omringende steden van de provincie Cadiz. De geschatte reistijd met de bus is 1 uur en 15 minuten, terwijl je met de trein gebruik kunt maken van de C1 (Cercanias) en de Media Distancia diensten naar Sevilla-Cadiz. Het vliegveld van Jerez, gelegen op ongeveer 8 kilometer van de stad, is tevens voorzien van diverse goedkope vluchten. Meer hierover vind je hier.

Accommodaties en vakantiehuizen in Jerez de la Frontera

Wil je tijdens je vakantie gaan genieten van Jerez de la Frontera en ben je nog op zoek naar een geschikte accommodatie? Neem dan zeker ook een kijkje op onze selectie van de beste villa‘s en vakantiehuizen in Jerez de la Frontera en haar omgeving. Op deze manier haal je het meeste uit je bezoek aan Jerez en eenmaal terug in je villa kun je heerlijk ontspannen, de batterij weer even helemaal opladen en genieten in je eigen comfortabel vakantieverblijf. Klik op onderstaande knop en ontdek deze pareltjes!

Je hebt nu alvast een beeld van wat te doen in Jerez de la Frontera.

Weet jij al wat je er wilt gaan doen? Heb je wellicht zelf nog tips? Laat het ons hieronder weten en deel jouw verwachtingen en ervaringen met je medereizigers!

Wat te doen in Jerez de la Frontera, Cadiz is een artikel dat gaat over Reisgids in Cadiz
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (12)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *