Wat te doen in Setenil de las Bodegas

12 okt
2017
Geactualiseerd op: 9 mei, 2022

Ontdek wat te doen in Setenil de las Bodegas, een van de meest unieke witte dorpjes in Andalusië, bekend vanwege haar bijzondere grotwoningen.

Setenil de las Bodegas is onderdeel van de fascinerende route langs de witte dorpjes in Cadiz en beschikt dankzij haar unieke ligging over een geheel eigen schilderachtige sfeer.

Je hebt ze vast weleens gezien op een foto: de grotwoningen in Setenil. Het is een uniek gezicht en niet voor niets een van de beroemdste plaatjes van Andalusië. Hier in dit kleine dorpje even ten noorden van Ronda zijn het de rotsen die het straatbeeld bepalen. Eeuwenlang leefden de inwoners van Setenil in de spelonken van deze beschermde rotspartijen en vandaag de dag is dit de belangrijkste reden waarom het een van de meeste aantrekkelijke toeristische bestemmingen is in de Sierra de Cadiz.

Rotsen in het huis van Setenil de las Bodegas

Route naar Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas is gemakkelijk te bereiken met de auto vanaf ieder wit dorpje in de provincies Malaga en Cadiz. Malaga ligt op zo’n 100 kilomter van Setenil en reis je vanaf Cadiz dan heb je de kans om onderweg te gaan genieten van het uitzicht op de talloze andere witte dorpjes van de provincie.

Malaga – Setenil

 1. Neem allereerst de A-357 in de richting van Ardales.
 2. Kies vervolgens voor de A-367 die vanzelf overgaat in MA-414 ter hoogte van Cuevas del Becerro.
 3. Wanneer deze vervolgens overgaat in de CA-414 dan ben je al dicht in de buurt.
 4. Op de rotonde kies je de derde afslag richting de CA-422 en binnen enkele minuten bereik je Setenil.

Cadiz – Setenil

 1. Neem eerst de AP-4 die overgaat in de E-5 ter hoogte van Jerez de la Frontera.
 2. Neem hierna afslag nr. 80 naar de A-382 en vervolg daarna je weg op de A-384 tot even na Algonales.    
 3. Hier loopt de weg over in de A-374 en na ongeveer 2 kilometer sla je af op N-342.
 4. Volg deze weg en sla na ongeveer 5 kilometer af op de CA-4406.
 5. Vervolg je route hierna op de CA-4223 en je deze loodst je rechtstreeks naar Setenil de las Bodegas

Hoewel de beste manier om in Setenil de las Bodegas te komen met de auto is, is het ook goed om te weten dat u er met de trein kunt komen (station ligt op 12 km afstand) of met de bus naar Alcalá del Valle, Setenil of Olvera, afhankelijk van waar u vandaan komt.

Geschiedenis van Setenil de las Bodegas

De eerste menselijke resten in Setenil de las Bodegas dateren uit het Neolithicum tijdperk. En ook de Romeinen hadden er vlakbij een kolonie genaamd Laccipo. Het was echter pas tijdens het Arabische Koninkrijk dat Setenil pas echt bekend werd op het historische toneel.

Dankzij haar unieke locatie en de beschermende rotspartijen die het dorpje omarmen kostte het de Katholieke Monarchen tijdens hun Reconquista  maar liefst 7 veldslagen voordat Setenil werd terugveroverd op de Moren (de laatste in 1484 duurde 15 dagen). Men zegt dat Setenil haar naam hieraan te danken heeft en verwijst naar het latijnse Septem Nihil, oftewel, 7 keer niets. De toevoeging, “de las Bodegas” betekent “van de wijnhuizen” en het verwijst naar de wijngaarden die het stadje omringen en de uitstekende wijn die hier wordt geproduceerd.

Calle Herrería in Setenil

In de volgende eeuwen genoot Setenil een bevoorrechte positie ten opzichte van de nabijgelegen steden, met als hoogtepunt haar onafhankelijk van de stad Ronda in 1630.

Vandaag de dag bloeit dit voorheen agrarische stadje, versterkt door haar bijzondere ligging, vooral de aandacht van de vele toeristen die het hele jaar door op bezoek komen.      

Wat te doen in Setenil de las Bodegas (Cadiz)

Geniet van de authentieke sfeer van Setenil de las Bodegas. Er zijn tal van dingen te doen en te zien in Setenil. Ondanks de kleine afmetingen van het stadje ben je toch al snel een halve dag kwijt als je ze allemaal wilt doen.

Wandel door de pittoreske straatjes van Setenil

Twee van de belangrijkste straten van Setenil bevinden zich aan beide zijden van de rivier die het stadje doorkruist, de Guadalporcún. Hierdoor vind je er de perfecte plekjes om te gaan genieten van het uitzicht op de rotsen.

De straten heten Cuevas del Sol en Cuevas de la Sombra (respectievelijk grotten van de zon en de grotten van de schaduw). Ze danken hun naam aan het fenomeen dat wordt gecreëerd door de rotsen die als stevige daken over de straten liggen. Hierdoor wordt de zon verhindert om de Cuevas de las Sombra op te warmen en kun je tijdens het koude winterseizoen zelfs stalactieten zien verschijnen. De Cuevas del Sol daarentegen geniet juist wel altijd van het warme zonlicht.

Straat Cuevas de la Sombra in Setenil de las Bodegas

Wat je verder tijdens je wandeling niet mag missen is Calle Herrería, een romantisch straatje dat je terugvindt onder het Arabische Fort en je leidt tot het centraal gelegen Plaza de Andalucía. Voor de verliefde stelletjes onder ons, vraag je partner om selfie onder bord dat je in deze straat tegenkomt met de tekst: “Besame en este rincón” (kus me in deze (uit)hoek). Romantischer dan de Eiffel Toren, niet waar? 😉

Ontdek de monumenten en kerken van Setenil de las Bodegas

Uiteraard zijn de meest belangrijke kenmerken van Setenil haar huizen en gebouwen onderin de rotswand. Ze zijn bekend als “abrigos bajo las rocas” (schuilplaatsen onder de rotsen) en ze werden gebouwd zonder daadwerkelijk in de rotsen te snijden.

Onder de monumenten die je hier kunt bezoeken wint het 12e-eeuwse Arabische kasteel de eerste prijs. Haar imposante architectuur, met uitzicht op de stad, was één van de belangrijke factoren die een snelle christelijke verovering van Setenil belemmerde. De Torre del Homenaje en de kasteelbron zijn echter de enige onderdelen die de tand des tijds hebben overleefd.

Het kasteel is bereikbaar via de deur van het Casa Consistorial (zie hieronder). Maak zeker ook een tussenstop bij het uitkijkpunt El Lizón, gelegen in de buurt van deze toren. De uitzichten die je er geniet zijn ontzagwekkende.

Zicht op Setenil de las Bodegas

De nabij gelegen Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación is ook een bezoekje waard, gelet op haar zeldzame combinatie van een Moorse en een gotische kerk. Als je meer wilt ontdekken over het religieuze leven in Setenil, bezoek dan de talloze kapellen die door het dorpje verspreid liggen. Onder hen, de 18e-eeuwse kapel van Virgen del Carmen, gewijd aan de patroonheilige van de stad. De andere patroonheilige, Sint Sebastiaan, heeft zijn eigen hermitage gelegen aan de rand van Setenil.

Deelnemen aan één (of meer) aantrekkelijke wandelroutes

Zoals gezegd maakt Setenil deel uit van de charmante route langs de witte dorpjes in de provincie Cadiz. Echter, als je een natuurliefhebber bent, zult je blij zijn te weten dat Setenil de las Bodegas zelfs ook beschikt over diverse andere (wandel)routes.

 • Ruta de los Molinos (de Molen Route): een 6-km-lange route die Setenil verbindt met het stadje Alcalá del Valle. De route dankt haar naam aan de twee graanmolens die je tegenkomt langs de Arroyo de Alcalá. Tijdens je tocht door dit prachtige natuurlandschap ontdek je diverse landmarks, zoals bijzondere rotswanden en steile kliffen.
 • Ruta de los Escarpes del Río Trejo (de steile rotswanden van de Trejo rivier): een 5-km-lange route die loopt van Setenil tot Cortijo del Trejo, waarlangs je kennismaakt met de Trejo rivier en de prachtige landschappen die zijn ontstaan door deze krachtige natuurstroom.
 • Ruta de los Bandoleros (de Bandieten Route): deze 11-km-lange route leidt je van Setenil naar de ruïnes van Acinipo, dicht in de buurt van Ronda. Het meandert door het gebied waar ooit bandieten de boel gretig plunderde. Interessante bezienswaardigheden zijn de boerderijen, de rivier Guadalporcún en de Romeinse ruïne van Acinipo.
 • Ruta de la Cañada de Málaga (de Vee-Route van Malaga): deze oude handelsroute hielp Setenil naam te maken onder bedrijven in Malaga, Sevilla en Ronda. Het kruist met de oude route van Osuna (bekend als Ruta del Viajero Setenil de las Bodegas).

Maak kennis met de keuken van Setenil

Een van de meest effectieve en zeker één van de lekkerste manieren om kennis te maken met een andere cultuur is via diens keuken. Dit gaat ook op voor Setenil. Haar bekendste schotel is ongetwijfeld sopa cortijera, een soep gemaakt van brood, olijfolie, asperges en hardgekookt ei. Andere overheerlijke specialiteiten zijn zoete aardappelen met honing, roerei met asperge en bloedworst of champignons, konijn “a la Serrana” en het heerlijke gerookte vlees.

In de Cuevas del Sol en de Cuevas de la Sombra ontdek je enkele bars en restaurants, zodat je tijdens je bezoek lekker gaan proeven van ‘Setenils cultuur.

Vieringen in Setenil de las Bodegas

Plan je een bezoek aan Setenil, overweeg dan een bezoek tijdens Semana Santa, een religieus feest in Andalusië dat is uitgeroepen tot Nationaal Toeristisch Belang.

Hier in Setenil vind gewoonlijk de “Guerra de las Bandas” plaats (Spaans voor “Oorlog van de Bands”) tussen de twee broederschappen van Setenil, de Santa Vera Cruz (in het wit) en Nuestro Padre Jesús (in het zwart).

Ooit één broederschap, nu strijden ze tegen elkaar om de eer om de beste bands achter zich te scharen (zelfs uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) én het hoogste aantal vrouwelijke deelneemsters (bekend als “Mantilles”) te hebben tijdens de religieuze processie. In sommige jaren speelde er wel zes bands tijdens de Heilige Week van Setenil.

De charme van de Heilige Week in Setenil wordt ook versterkt door haar eigenaardige landschap. De tronen zijn kleiner dan normaal en op sommige punten moeten zelfs onderdelen verwijderd worden om met troon en al te kunnen passeren door de smalle straatjes en de lage rotsen. Ook het aantal costaleros (de mensen die de troon op hun nek meenemen) moet soms worden vermindert vanwege gebrek aan ruimte.

Een ander feest in Sentenil is de Romería de San Isidro die in mei de straten vol krijgt en overdag tijdens Feria in augustus kun je in de Cuevas del Sol genieten van het feest dat zich later op de avond verplaatst naar een speciaal hiervoor ingericht beursterrein (net zoals in Malaga).

VVV-kantoor in Setenil de las Bodegas

Het VVV-kantoor van Setenil de las Bodegas is gelegen in de 16de-eeuwse Casa Consistorial. Het vindt je meer informatie over de stad en het verwelkomt tevens een gedenkplaat van toen Setenil werd veroverd door het katholieke koningspaar (21 September 1484).

Adres: Calle Villa, 2.

Openingstijden: Maandag tot zondag: van 10u tot 14u en van 17u tot 19u.

Contact: [email protected] . 956 13 40 04

Accommodaties en vakantiehuizen in Setenil de las Bodegas

Tijdens je bezoek aan de charmante witte dorpen van Cádiz en Setenil de las Bodegas in het bijzonder, kun je gebruik maken van prachtige rustieke accommodaties in de omgeving. In het geval je geen vakantiehuis kunt vinden in Setenil kun je ook altijd een kijkje nemen op onze selectie van vakantiehuizen in Ronda, een prachtig stadje op slechts 20 kilometer afstand, bekend vanwege haar beroemde 3 bruggen over de diepe kloof de Tajo de Ronda.

Heb je nog meer ideeën over wat te doen in Setenil de las Bodegas, laat dan hieronder een reactie achter en deel jouw kennis en ervaringen met je medereizigers!

Wat te doen in Setenil de las Bodegas is een artikel dat gaat over Reisgids in Cadiz
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (10)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *