Wat te doen en wat te zien in Ronda

28 dec
2015
Geactualiseerd op: 4 mei, 2023

Met Ruralidays ontdek je wat te doen en wat te zien in Ronda. Word verliefd op dit prachtige oude stadje!

Dankzij haar unieke locatie, de schitterende panoramische uitzichten en de spectaculaire Serranía de Ronda, charmeert de stad Ronda al haar bezoekers. Het is niet voor niets dat beroemde schrijvers zoals Ernest Hemingway en Rainer Maria Rilke verliefd zijn geworden op dit oude stadje. De romantische sfeer trekt bezoekers van over de hele wereld, die dagelijks genieten van dit pittoreske stadje en haar vermaarde Puente Nuevo.

Ronda ligt op een plateau, 750 meter boven de zeespiegel. Het is verdeeld in twee delen, die worden gescheiden door de majestueuze Tajo, een 100-mt diepe en 500-mt brede kloof, aan wiens onderkant de rivier Guadalevín stroomt.

Ronda bestaat uit drie hoofdgebieden:

 • Ciudad, dit is de eerste Romeinse en Middeleeuwen nederzetting.
 • Barrio del Mercadillo, in het noordelijke deel van de stad, die is verbonden met de Ciudad door drie bruggen (Puente Nuevo, Puente Viejo en Puente San Miguel). Het district El Mercadillo is het commerciële gebied en heeft van alle delen de belangrijkste uitbreidingen ondergaan. Deze wijk werd met opzet gebouwd buiten de muren van het Ciudad district, om te voorkomen dat zakenlieden de hoge belastingen van dit district moesten betalen.
 • Barrio de San Francisco, in het zuidelijke deel van de stad.
Witte huis in Ronda

Routebeschrijving naar Ronda

De stad Ronda is een van de meest toegankelijke steden in de provincie Malaga. Haar locatie ten westen van de hoofdstad van de Costa del Sol kun je zowel bereiken met de auto als het openbaar vervoer, aangezien de stad is voorzien van een trein-en busstation.

Kiest je voor de eerste optie en vertrek je vanuit Malaga, neem dan allereerst de snelweg A-7 richting Cartama; neem vervolgens afrit 234 en vervolgen je weg via de A-357. Zodra je voorbij de stad Ardales bent, neem je de A-367 richting Ronda. Vanaf hier is het nog 40 km. voordat je aankomt in de stad van El Tajo. Kom je vanuit het westen van de Costa del Sol, neem dan allereerst de N-340 en vervolgens de A-376 totdat je aankomt in Ronda.

Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om met het openbaar vervoer te reizen. Avanza biedt vier routes vanaf het busstation van Malaga. Een ticket kost €12,49 en de busreis van Malaga naar naar Ronda duurt ongeveer 2 en een half uur. Andere busmaatschappijen die deze dienst aanbieden zijn Damas, Comes en Portillo.

Geschiedenis van Ronda

De schilderijen in de Cueva de la Pileta (Benaoján) vormen het bewijs dat het gebied rond Ronda al sinds het Paleolithische tijdperk wordt bewoond. Ook zijn er in de oude stad van Ronda tal van archeologische resten gevonden, die wijzen op een menselijke aanwezigheid die teruggaat tot aan het Neolithische tijdperk.

Leuk feitje
De Romeinse historicus Plinius noemde Ronda voor de eerste keer, in een van zijn documenten over de 6e eeuw v. C. (Arunda). Ook beschouwde hij de Iberiërs als de ware stichters van de nabijgelegen Acinipo.

Door de eeuwen heen vestigde ook de Feniciërs, Grieken, Carthagen en de Romeinen zich in dit gebied. De Romeinen noemde het Laurus en ze bouwden er het nu-verdwenen Kasteel van Laurier, dat werd gebruikt om de oorlogszuchtige Kelten onder controle te houden. Het was echter niet Ronda, maar Acinipo, dat toentertijd de belangrijkste stad was van deze regio. Dit zien we ook terug in feit dat deze plaats z‘n eigen munt had.

Na de val van het Romeinse rijk leden Ronda en Acinipo onder de vele Germaanse invasies en Acinipo werd daarnaast ook nog bezet door de Byzantijnen. Zij  verbleven er tot de 7e-eeuw maar verdwenen voorgoed toen de Visigoten hun pijlen op Ronda hadden gezet.

Toen de Arabieren de stad veroverden, werd het bekend als Izna Rand Onda, en het was in deze periode dat Ronda een hoofdrol begon te spelen op het politieke en economische speelveld.

Net als elke andere stad in Malaga, kende ook Ronda een periode van verval, die duurde tot de 18e eeuw, toen de stad, dankzij de bouw van de nieuwe brug, werd verbonden aan de wijk Mercadillo en ook de beroemde arena voor stierengevechten werd geïntroduceerd. De Franse troepen, onder leiding van Joseph Bonaparte, vielen Ronda binnen in 1810 en bleven er twee jaar.

Dankzij de bouw van de spoorweg in 1891 vond Ronda aansluiting met haar tijd en dit zorgde voor positieve sociaal-economische ontwikkelingen.

Leuk feitje
Ronda werd in 1918 gekozen als de thuishaven van het Andalusische congres. Dit op verzoek van Blas Infante uit Malaga, die wordt beschouwd als de vader van het Andalusische thuisland. Tijdens die bijeenkomst werden de vlag en het wapen van de autonome gemeenschap Andalusië goedgekeurd.
Tip
Klik hier om de openingstijden en prijzen van de monumenten en musea in Ronda te bekijken.

Arena van Ronda

We raden de Arena aan als vertrekpunt van je bezoek aan Ronda, want vanaf hier kun je de stad te voet ontdekken en het snelste kennismaken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Ronda. De Plaza de Toros, gelegen in het centrum van de stad, werd gebouwd in de 18e eeuw, en werd ontwikkeld door dezelfde architect als die van de Puente Nuevo. De arena van Ronda is de oudste in Spanje en wordt beschouwd als de bakermat van het moderne stierenvechten. Het biedt plaats aan 5.000 mensen, die er kunnen plaatsnemen op een van de vele schaduwrijke tribunes.

Binnenland van de arena in Ronda

In de kelder van de Arena vind je het Museo Taurino (Museum voor Stierengevechten), gewijd aan de twee dynastieën van stierenvechters van Ronda: de Romeros en de Ordóñez.

De Arena is tevens de thuishaven van het Real Maestranza de Caballería de Ronda, die werd opgericht door koning Filips II in 1572 en scholing biedt aan militairen en ruiters met een aristocratische achtergrond.

Must-see
In de buurt van de Arena ontdek je tevens el Monumento al Toro (monument voor de stier), die hulde brengt aan vechtende stieren.
Monument voor de stier in het plein de Toros in Ronda
Openingstijden: van donderdag tot zaterdag 10.00 uur – 15.00 uur

Prijs:

 • Volwassenen: €8 (€9,50 met audiogids)
 • Groepen vanaf 15 personen: €7
 • Gratis entree voor EU-burgers):
  Maandag (8.00-10.00 uur), dinsdag en woensdag (9.00-10.00 uur)

Paseo de Blas Infante

De tuinen van Blas Infante bevinden zich vlakbij de arena. Dit kleine stadspark biedt rust en ontspanning in het centrum van Ronda. Het is gewijd aan de politicus, wiens ideaal van het Andalusische nationalisme het concept vormde van Andalusië als autonome regio binnen een federaal Spanje.

Bovendien vind je vlakbij de ingang van het park een monument ter ere van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway, die tijdens de zomer van 1959 in Ronda verbleef.

Puente Nuevo

De Puente Nuevo zal je verrassen met z‘n uitzichten. Zoals je zelf kunt zien is de brug spectaculair en ongetwijfeld de belangrijkste attractie van de stad. De ware ansichtkaart van Ronda.

Brug in Ronda

De brug werd gebouwd aan het einde van de 18e-eeuw, vanwege de noodzaak om de oudste delen van de stad te verbinden met de nieuwste wijken. Deze wijken worden gescheiden door de kloof genaamd El Tajo. Deze ontzagwekkende kloof werd gecreëerd door de rivier de Guadalevín, op een hoogte van meer dan 100 meter.

Leuk feitje
De brug werd in 1735 in gebruik genomen maar zes jaar alweer vernietigd door een opwelling van de rivier. De wederopbouw van de brug zoals we die tegenwoordig kennen eindigde in 1793.

Het Centro de interpretación del Puente Nuevo (bezoekerscentrum van Puente Nuevo) is gelegen op een lagere verdieping, die je bereikt via een trap tussen de brug en het Hotel Parador. Dankzij een audiovisuele route en multimedia panelen ontdek je de geschiedenis van de brug en haar relatie met het omringende landschap.

Leuk feitje
Als je een fan bent van de video game “Gran Turismo”, begeef je dan naar het begin van de brug, aan de kant van Plaza de España. Hier vind je een plaquette ter ere van Kazunori Yamauchi, de geest achter deze videogames.

Openingstijden:

 • Van donderdag tot zaterdag: 10.00 uur – 18.00 uur
 • Zondag en feestdagen: 10.00 uur – 15.00 uur

Prijs:

 • Volwassenen: €2,5
 • Groepen vanaf 10 personen, mensen jonger dan 26 en gepensioneerden: €2
 • Kinderen jonger dan 14 jaar: gratis toegang

Casa del Rey Moro

Nadat je de brug bent overgestoken, kun je een wandeling maken door de straat Cuesta de Santo Domingo, om vervolgens aan te komen bij het paleis genaamd Casa del Rey Moro. Ondanks zijn naam (huis van de Moorse koning), werd het pas in de 18de eeuw gebouwd, toen de Moren Ronda reeds hadden verlaten. In 1912 werden daar de prachtige tuinen van Jean Claude Forestier aan toegevoegd.

Leuk feitje

Het gebouw is vernoemd naar een tegel op de gevel, die een Moorse koning vertegenwoordigd.

In de tuinen ontdek je een deel dat afkomstig is uit de Moorse tijden: de watermijnen. De Moren perforeerde de 60 meter diepe rots om te voorkomen dat de waterreserves zouden kunnen worden aangevallen. Hiermee creëerden ze een natuurlijk waterreservoir dat via een complex trappen systeem verbonden werd met de rivier Guadalevín.

Vanuit de tuinen heb je toegang tot de bodem van de mijn: hou er wel rekening mee dat sommige delen van de mijn slecht verlicht zijn en de trappen een behoorlijke helling hebben.

Leuk feitje

Tijdens je afdaling ontdek je verschillende galerijen. De meest bijzondere is de geheime zaal (Sala de Secretos), de zaal met de oorspronkelijke waterbron. Het eigenaardige van deze zaal is dat wanneer twee mensen zich op de tegenovergestelde uitersten van de zaal bevinden en tegen de muur praten, zij elkaar kunnen verstaan, terwijl de mensen die in het midden van de zaal staan niets zullen horen.

Plaza Duquesa de Parcent

Het Duquesa de Parcent staat bekend als een van de mooiste pleinen in Ronda. Dit komt omdat het tijdens de Moorse bezetting van Ronda de belangrijkste gebouwen van de stad verwelkomde. Hierdoor ontdek je er vandaag de dag diverse monumenten en historische paleizen die zeker een bezoekje waard zijn.

Kerk van Santa María la Mayor

Net als vele anderen christelijke gebedshuizen in Andalusië rust dit ook deze kerk op de resten van een oude Moorse moskee. De bouw werd begonnen in de 16e eeuw en pas afgerond in de 18e, waardoor de kerk is opgebouwd uit verschillende architectonische stijlen. Zo bewaart de kerk de oude mihrab van de Moorse moskee, drie Gotische naven, een kapel in Renaissance stijl en verschillende aspecten uit de Barok.

Kerk van Santa María la Mayor in Ronda

Openingstijden:

 • Zaterdag: 10.30 uur – 14.00 uur

Prijs:

 • Volwassenen: €4,50
 • Groepen en gepensioneerden: €3,-
 • Studenten en mensen met beperkte mobiliteit: €2,-
 • Kinderen onder de 10 jaar: gratis entree

Het Stadhuis

Het stadhuis van Ronda is gelegen aan het Duquesa de Parcent plein. Het werd gebouwd in 1734 en werd oorspronkelijk gebruikt als militair hoofdkwartier. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen en een kelder, en de gevel is versierd met bogen en pilaren. Wat van binnen opvalt is de Salón de Plenos.

Klooster van Clarisas de Santa Isabel de los Ángeles

Het derde gebouw van het plein is dit 16e-eeuwse klooster. De gevel representeert een stenen embleem van de orde van Sint Franciscus van Assisi.

Kerken van Ronda

Als je houdt van kerken en religieuze architectuur, bekijk dan zeker ook de speciale route langs de kerken van Ronda.

Klooster van Santo Domingo

Waar: Calle Armiñán 1

Wat: een klooster dat werd opgericht tijdens het Koninkrijk van de Katholieke Vorsten en jarenlang diende als de hoofdzetel van de Spaanse Inquisitie. Tegenwoordig verwelkomt het klooster het Palacio de Congresos de Ronda (beursgebouw), waardoor de openingstijden zijn nauw verbonden zijn aan de evenementen die er plaatsvinden.

Tegel Ronda a los Viajeros Románticos in Ronda

Kerk van La Virgen de La Paz

Waar: Calle Beate Fray Diego José de Cádiz

Wat: deze Kerk eert de Virgen de La Paz (Maagd van de vrede), de patroonheilige van Ronda. Binnen ontdek je een 17e-eeuws beeld en de resten van de monnik waarnaar verschillende straten zijn vernoemd. Zijn overblijfselen worden bewaard in een zilveren urn, aan de voeten van de beschermheilige.

Kerk van Espíritu Santo

Waar: Calle Espíritu Santo

Wat: deze kerk werd gebouwd in 1505 op de plek van een oude Almohad verdedigingstoren, die werd vernietigd tijdens een beleg van de Christelijke troepen. Het exterieur kenmerkt zich door een sober en fortachtige vibe, terwijl je van binnen een combinatie van Gotische en Renaissance elementen aan zult treffen. Het schilderij “De komst van de Heilige Geest” is het pronkstuk van de barokke altaarstuk van de hoofdkapel..

Kerk van Santa Cecilia

Waar: Los Descalzos plein

Wat: 17e-eeuwse kerk met een opvallende barokke gevel uit de 18e eeuw.

Kerk van El Socorro

Waar: Calle Carrera de Espinel

Wat: massieve kerk in neo-barokke stijl.

Kerk van El Socorro in Ronda

Kerk van La Merced

Waar: Alameda del Tajo

Wat: in deze kerk wordt de arm van Santa Teresa bewaard, die van groot belang was voor de Spaanse dictator Francisco Franco.

Kerk van la Merced in Ronda

Schrijn van Virgen de Los Dolores

Waar: Calle Santa Cecilia

Wat: dit heiligdom uit 1734 verwelkomt een altaarstuk met een schilderij van de Maagd der Smarten. Op twee van de pilaren spot je vier opgehangen mannen, hetgeen verwijst naar de openbare executies die hier eeuwengeleden plaatsvonden.

Mozarab-klooster van Virgen de la Cabeza

Waar: Op 2 km van het centrum

Wat: een complex met de accommodaties voor monniken, een kleine gemeenschap en een kerk uitgehouwen in de rots. De laatste werd tijdens de Moorse overheersing, tussen de 9e en 10e eeuw, door de christenen gebouwd.

Arabische baden

Arabisch badhuis in Ronda

In de oude Joodse wijk kun je een bezoek gaan brengen aan de Arabische Baden, een perfect bewaard gebleven thermen uit Ronda‘s islamitische periode, gebouwd tussen de 13e en 14e eeuw. Toen Ronda door de christenen werd veroverd, werden de baden niet langer gebruikt en werden ze bedolven door de overstromingen van de rivier de Guadalevín.

Toen de Duquesa de Parcent opdracht gaf voor de aanleg van tuinen in dit gebied, ontdekte men de eerste overblijfselen van de baden en in 1935 werd deze historische site door de staat geclaimd.

Vandaag de dag kun je een bezoek brengen aan de drie prachtige badkamers (met koud, lauw en warm water). De dakramen zijn stervormig, wat zorgt voor een schemerige sfeer, ideaal voor ontspanning.

Leuk feitje
De Arabische baden van Ronda worden beschouwd als een van de best bewaarde in Spanje.

Openingstijden:

 • Van donderdag tot zaterdag: 10.00 uur – 18.00 uur
 • Zondag en feestdagen: 10.00 uur – 15.00 uur

Prijs:

 • Volwassenen: €4.50
 • Groepen van meer dan 10 personen, studenten onder de 26 en gepensioneerden: €3
 • Kinderen onder de 14 jaar: gratis entree

Musea van Ronda

Museo Municipal

Waar: Paleis van Mondragón, aan het Mondragón-plein

Het paleis van Mondragón werd gebouwd tijdens de Moorse overheersing, in de 14e eeuw. Door opeenvolgende renovaties zijn de meest karakteristieke kenmerken van het gebouw verwijderd, maar het harmonieus samenspel van volume en lijnen is bewaard gebleven.

Museo del Bandolero

Waar: Calle Armiñán 65

In dit museum kom je in contact met een van de meest merkwaardige fenomenen van het Ronda in de 19e-eeuwse: de roverij.

Museo de La Caza

Waar: Calle Armiñán 59

Dit museum biedt een overzicht van de eeuwenoude traditie van de jacht in de Serranía de Ronda.

Museo Temático Lara

Waar: Calle Armiñán 29

Dit museum, gelegen in het paleis Condes de Conquista, biedt een spectaculaire verzameling meesterwerken en antiek.

Museo Joaquín Peinado

Waar: Plaza del Gigante

Dit museum is gevestigd in het gerenoveerde Paleis van Marqueses de Moctezuma. Het verwelkomd 200 meesterwerken, waaronder olieverf schilderijen, aquarel schilderijen en tekeningen en grafische stukken van de op Ronda gecentreerde schilder Joaquín Peinado, een van de belangrijkste kunstenaars van de school van Parijs.

Uitkijkpunten van Ronda

Uitkijkpunten van Ronda

Dankzij haar ligging is Ronda in het bezit van een aantal spectaculaire uitkijkpunten. Hierdoor kun je er uitgebreid kunt gaan genieten van de magische landschappen in de omgeving.

Mirador de Ronda

Dit prachtige uitkijkpunt in Ronda ligt langs de promenade Blas Infante. Vanaf hier geniet je op 200 meter hoogte van een prachtig uitzicht op de vallei van Guadalevín, en op een aanzienlijk deel van de regio van Ronda. Dit uitkijkpunt is een van de meest bezochte en staat garant voor een prachtige fotosessie.

Mirador de Aldehuela

Dit uitkijkpunt ligt in de buurt van de Puente Nuevo, pal naast het klooster van Santo Domingo. Het biedt een spectaculair uitzicht op de rivier de Guadalevín, de brug en de heuvels van de Serranía de Ronda.

Uitkijkpunt Mirador de la Aldehuela in Ronda

Casa Don Bosco

In de droomtuin van het moderne huis van San Juan Bosco, geniet je van het uitzicht over het prachtige landschap van Ronda dat zich aan je voeten uitstrekt.

Mirador del Viento

Terwijl je het historische centrum van de stad verlaat, en je richting het westen begeeft, kom je nog twee andere uitkijkpunten tegen. De Mirador del Viento biedt uitzicht op het heuvellandschap dat Ronda omhult, je geniet er van de glooiende heuvels en de gecultiveerde velden.

Must see
In de buurt van de Mirador del Viento, ontdek je een van de oudste toegangspoorten tot de stad, de Puerta del Viento (deur van de wind).

Mirador del Puente de Ronda

Uitkijkpunt Mirador Puente de Ronda in Ronda met uitzicht op de Taag

Een paar meter van de Mirador del Viento, ontdek je een volstrekt ander perspectief van het uitzicht op de Puente Nuevo.

Acinipo

Acinipo-ruïnes in Ronda

De Romeinse plaats Acinipo werd ten onrechte bekend als Ronda la Vieja (het oude Ronda), omdat men dacht dat dit de eerste nederzetting van de stad was. Gelegen op 21 km van Ronda, op een plateau op 980 meter boven zeeniveau, werd Acinipo een van de belangrijkste steden van het Romeinse Andalusië.

Van haar oude glorie is alleen nog het theater uit de de eerste eeuw v.C. te bezichtigen, waarvan de tribune en de orkest kuil in goede staat bewaard zijn gebleven. Ook ontdek je er nog overblijfselen van de Romeinse baden en de officiële tempel.

Andere must-sees van Ronda

Casa del Gigante

Dit Moorse huis verblijft nog steeds in uitstekende staat. Volgens sommige historici werd het gebouwd in de 14e eeuw, op hetzelfde moment als het Alhambra van Granada. In haar interieur valt vooral de overdekte patio op.

Castillo del Laurel

Het tegenwoordige schoolgebouw van Sagrado Corazón was eens het kasteel van Laurel, een fort uit de 2e-eeuw v.C.. Het werd door de Moren omgebouwd tot een Alcazaba, bezet door de christenen en verwoest door de Franse troepen toen zij in 1812 de regio verlieten.

Puerta de Almocábar

Gelegen ten zuiden van de kerk van Espíritu Santo, werd deze toegangspoort uit de 13e en 14e eeuw gebouwd als onderdeel van de oude muren die de stad omhulde. De poort is gelegen ten zuiden van de kerk Espíritu Santo.

Leuk feitje
De naam verwijst naar de oude necropolis in dit gebied. Almaqàbir betekent “begraafplaats”.

Aan de linkerkant werd de Puerta de Carlos V geplaatst. Deze deur heeft een Renaissance stijl en is bedekt met het embleem van de Asturias-dynastie.

Puente Viejo

De oude brug werd gebouwd in 1616. Na de val van de Puente Nuevo in 1741 werd het de belangrijkste verbinding tussen de districten Ciudad en Mercadillo.

Fuente de los Ocho Caños

Deze stenen fontein beschikt over het embleem van de stad en is gelegen in Calle Real. Het heeft twee zijden, een met de beroemde acht pijpen (Caños in het Spaans) en de andere dient als een watertank.

Vind je vakantiehuis in Ronda

Je vakantiehuis in Ronda - MAL2763

Wil je echt gaan genieten van de authentieke sfeer van Ronda en haar omgeving, verblijf dan in een van de vakantiehuizen in de buurt van Ronda. Ontdek de beste vakantiehuizen in Ronda en boek degene die het beste bij je past!

Je vindt er spectaculaire villa‘s en vakantiehuizen met privézwembad, ruime tuinen en je komt er heerlijk tot rust dankzij de kalme, natuurrijke omgeving. De kers op de taart: je gaat er uit eerste hand genieten van het prachtige uitzicht op de spectaculaire Tajo de Ronda.

Festivals en evenementen in Ronda

Virgen de la Paz

Wanneer: 24 januari

De patroonheilige van Ronda wordt op 24 januari teruggebracht naar zijn heiligdom, wat gevierd wordt met een lokale feestdag. De processie begint meestal laat in de ochtend, na de mis ter ere van de Heilige Maagd.

Semana Santa

Wanneer: in 2023, van 2 t/m 9 April

Dankzij de steile geografie van Ronda, heeft de Heilige Week in Ronda zich op haar eigen manier ontwikkeld. Hierdoor ontdek je er aantrekkelijke processies met een eigen karakter. Daarbij zijn de beelden die worden meegenomen tijdens de processies van grote artistieke waarde.

Feria de Mayo

Wanneer: in 2023, van 12 t/m 14 mei

Van alle oude veebeurzen is Ronda‘s Meibeurs is een van de oudste in Andalusië. Het begint met de Feria de La tapa en tijdens de volgende dagen zijn er veetentoonstellingen, olie proeverijen, de jaarlijkse hondententoonstelling en de “Ciudad de Ronda”, een concours voor pure Spaanse raspaarden.

Leuk feitje
De Meibeurs staat ook wel bekend als “Ronda Romántica” (romantisch Ronda), aangezien de deelnemers zich kleden in de stijl van het romantische tijdperk, die herinneringen oproept aan het banditisme, het tijdperk van de rovers.

Romería de la Virgen de la Cabeza

Wanneer: in 2023, 7 mei

Tijdens de tocht nemen de pelgrims het beeld van de Heilige Maagd mee van de kerk van Santa María de la Encarnación naar de Mozarab Hermitage van Virgen de la Cabeza.

Processie van María Auxiliadora

Wanneer: 24 mei

Deze processie beëindigt de viering van María Auxiliadora.

Festival del Cante Grande

Wanneer: medio augustus

Dit Flamenco-festival is een van de oudste in de provincie Malaga. Je kunt er authentieke flamenco-optredens bijwonen en kennismaken met de beste stemmen van dit Spaanse genre. Het festival vindt plaats in de Alameda del Tajo.

Feria de Pedro Romero

Wanneer: in 2023, van 28 augustus t/m 3 september

Het beroemdste evenement in Ronda is een eerbetoon aan de stierenvechter Pedro Romero. Hiertoe zijn de vieringen voornamelijk toegespitst op het stierenvechten. De Cabelgata de la feria en het Goyesca-stierengevecht (op zaterdag) zijn de twee evenementen die het meeste opvallen tijdens deze feestweek.    

Real Feria de San Francisco

Wanneer: eerste week van oktober

De wijk San Francisco viert Sint Franciscus met verschillende activiteiten, processies, een veebeurs, sporttoernooien en feestelijk uitgedoste stands met muziek.

Día del Tostón

Wanneer: 1 november

Net als in verschillende andere steden in de provincie Malaga, viert Ronda de día de Tostón. Tijdens deze culinaire beurs, die vanaf 18.00 uur plaatsvindt in de Ruedo Alameda, kun je gratis verschillende traditionele gerechten proeven, waaronder de bekende geroosterde kastanjes.

Culinair genieten in Ronda

Het berglandschap van Ronda heeft onvermijdelijk ook de lokale gastronomie gedefinieerd, die traditionele gerechten bevat zoals Conejo (konijn) a la Rondeña, gazpacho a la Serrana, sopa de alcachofas (artisjokkensoep), lende gevuld met champignons en paddestoelen en de varkenspoot rollade. Probeer ook zeker de smakelijke Migas rondeñas, met pittige varkensworst, en de tortilla al Estilo Ronda. Het vlees van dit gebied staan vooral bekend om zijn kwaliteit.

Qua desert kun je kennismaken met de plaatselijke yemas del Tajo (cake gemaakt met suiker, eieren en siroop). Andere aanraders zijn de banketproducten die worden gemaakt in de lokale kloosters van de Mercedariërs en de Franciscanen .

Algemene cijfers over Ronda

 • Oppervlakte: 481.31 km2
 • Aantal inwoners: 33,978 (2018)
 • Demonym: rondeño
 • Locatie: Ten noorden van de regio Serranía de Ronda, tussen de natuurparken van de Sierra de las Nieves, Grazalema en Alcornocoles. Het stedelijk centrum ligt op 740 meter boven zeeniveau en op 113 km van Malaga.
 • Gemiddelde regenval: 650 l/m2
 • Gemiddelde temperatuur: 15 º C
 • Webpagina: http://www.turismoderonda.es/es/

Toeristenkantoor van Ronda

Paseo de Blas Infante, s/n
Tel: (+34) 952 18 71 19
Web:
E-mailadres: [email protected]
Openingstijden: http://www.juntadeandalucia.es/turismoydeporte/ctrjal/destinosturisticosaccesibles/es/malaga/oficina-municipal-de-turismo-de-ronda
Maandag tot vrijdag, 10.00 – 18.00 uur (in de zomer tot 19.00 uur);
Zaterdagen, 10.00 – 17.00 uur;
Zondag en feestdagen, 10.00 – 14.30 uur.

Tip
Koop je hier de Bono Turístico dan kun je voor slechts 8 euro een bezoek brengen aan het Centro de interpretación del Puente Nuevo, het Museum van Ronda en de Arabische baden. (€6,50 voor groepen van meer dan tien personen, studenten jonger dan 26 jaar oud en gepensioneerden).

Wil je ook komen genieten van de monumenten en het schitterende panorama van Ronda?

Wat te doen en wat te zien in Ronda is een artikel dat gaat over Reisgids in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (6)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *