Vias Verdes in Cadiz: de beste ‘Greenways’ in Spanje

22 aug
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

De Vias Verdes in Cadiz zijn de ideale routes waarlangs je de natuurlijke omgeving van de provincie kunt leren kennen.

Net als de Vias Verdes in Cordoba zijn de Greenways van Cadiz regionale spoorwegen die in de jaren ‘60 zijn gerenoveerd en omgebouwd tot verkeersvrije routes voor fietsers, ruiters en natuurliefhebbers.

Van de 27 Greenways in Andalusië verwelkomt de provincie Cadiz er 4. Deze ‘groene routes’ zijn relatief gemakkelijk te bewandelen, overwegend vlak en bovendien goed onderhouden. Ook zijn ze voorzien van talloze prachtige uitkijkpunten, restaurants en rustplaatsen.

In dit artikel gaan we uitgebreid in om de via Verde de la Sierra en ontdek welke andere vias verdes in Cadiz je kunt bewandelen.

Via Verde de la Sierra

  • Vertekpunt: Puerto Serrano
  • Aankomst: Olvera
  • Lengte: 36 km

Deze schitterende Greenway meandert 36 kilometer door de Sierra de Cadiz (in het noorden van de provincie) en de Sierra Sur, in het zuiden van Sevilla. Net als de andere Via Verdes in Spanje is ook deze Greenway het hele jaar door 24 uur per dag te bewandelen en ze leidt natuurliefhebbers langs de oude spoorlijn die eens werd gebruikt als verbinding tussen Jerez en Almargen.

Een eigenaardig feitje over deze spoorlijn is dat ze reeds in 1920 werd aangelegd maar vanwege de Grote Depressie nooit volledig is afgerond. Hierdoor is ze zelfs nooit in gebruik genomen.

Het deel dat is omgetoverd tot Via Verde beslaat 36 kilometer van deze oude spoorlijn en ligt tussen Puerto Serrano en het prachtige witte dorpje Olvera. Het loopt langs de rivieren de Guadalete en Guadalporcún en het biedt haar bezoekers de gelegenheid om te genieten van enkele schitterende authentieke landschappen. De route is voorzien van rustgebieden en kent bovendien een bezoekerscentrum waar je meer informatie kunt vinden over de omgeving.

Via Verde de la Sierra in Cadiz NL
©FFE-Vías Verdes

Het officiële startpunt van deze Greenway is het oude treinstation van Olvera, een dorp dat tevens deel uitmaakt van de route langs de Witte Dorpen van Cadiz. Het station is omgebouwd tot een hotel/restaurant en het is de beste plek van waaruit je eerst het dorp kunt leren kennen voordat je begint aan je “Groene Route“.

Na je start in Olvera zul je op je pad een serie tunnels gaan tegenkomen (deze Greenway telt er welgeteld 30). Deze leiden je allereerst naar de Colada de Morón, waar boeren vroeger hun veestapel mee naar toe namen en vervolgens leiden ze je naar de stroomgebieden van de eerder genoemde rivieren: de Guadalete en Guadalporcún.

Tunnel van het Via Verde de la Sierra
Foto credit: Fundacion Via Verde de la Sierra

Op 8 km. tref je het Estación de Navalgrulla (Treinstation van Navalgrulla), het enige station van deze route dat niet is gerenoveerd. Haar ligging te midden van landelijke huizen en olijfboomgaarden maakt het een ideale plek voor een rustpauze.

Vervolg je de route dan ontdek je, vier tunnels later, de spectaculaire Peñón de Zaframagón, die wordt geflankeerd door El Estrechón, een kloof die is ontstaan door de stroom van de rivier de Guadalporcún. Deze rots en haar omliggende omgeving vormen de thuisplaats van de grootste broedende kolonie Vale Gieren in Andalusië. Om deze reden is het gebied dan ook uitgeroepen tot natuurreservaat.

Geniet hierna van het uitzicht vanaf het Zaframagón viaduct, die je de weg wijst naar het Estación de Zaframagón. Dit oude treinstation is omgetoverd tot het Centro de Interpretación y Observatorio Ornitologico (Interpretatiecentrum en ornithologische observatorium). Het verwelkomd tentoonstellingen en biedt informatie over deze Greenway. Tevens kun je ‘Live’ op de aanwezige schermen zien hoe de Vale Gieren leven in de Peñón. Deze beelden worden gefilmd met een camera die zich dicht bij de broedplaatsen bevindt.

Interpretatiecentrum en ornithologische observatorium in het Via Verde de la Sierra in Cadiz
Interpretatiecentrum en ornithologische observatorium.
Foto credit: Fundacion Via Verde de la Sierra

Via de volgende 5 tunnels kom je aan bij Estación de Coripe, dat eveneens is omgebouwd tot hotel/restaurant. In het dorpje zelf kun je een bezoekje brengen aan de Chaparro de la Vega, een 13 meter lange Steeneik die is uitgeroepen tot natuurmonument.

Chaparro de la Vega Steeneik
Chaparro de la Vega. Foto credit: Fundacion Via Verde de la Sierra

Vervolgens kruis je via de langste tunnel op je route (990m.) de Cerro del Castillo. Op de Gillete brug ontdek je vervolgens de Junta de los Ríos (Spaans voor ‘Samenvoeging van de Rivieren‘). Hier maakt de rivier de Guadalporcún plaats voor de Guadalete, en deze laatste stroming zal je begeleiden tot het einde van deze Vía Verde Je treft hier tevens een parkeerterrein en het La Toleta recreatiegebied.

In het laatste deel van de Via Verde de la Sierra ontdek je verder nog prachtige viaducten, kostbare watermolens en indrukwekkende landschappen totdat je uiteindelijk aankomt bij het Estación de Puerto Serrano, het eindstation van deze prachtige Via Verde in Cadiz. Dit treinstation huist tegenwoordig een klein hotel en restaurant en biedt daarnaast parkeergelegenheid.

Hoe bereik je de Via Verde de la Sierra

Je kunt de Via Verde de la Sierra bereiken per auto of per bus. Bussen vertrekken vanaf Cadiz, Sevilla en Malaga en gaan zowel naar Puerto Serrano als Olvera. Je kunt er dus zelf voor kiezen welk dorp je als startpunt verkiest.

Bijvoorbeeld
Busmaatschappij Los Amarillos vertrekt vanuit Malaga naar Olvera tegen een prijs van €12. Deze busreis duurt 2 uur.

De snelste manier om de Via Verde de la Sierra te bereiken is echter met de auto. Deze route vind je weergegeven op de volgende kaart.

Andere Vias Verdes in Cadiz

De provincie Cadiz verwelkomt ook nog andere Vias Verdes, Greenways die korter zijn dan de Via Verde de la Sierra.

  • Zo is er de 16 km. lange Via Verde Entre Ríos, die het Gaditaanse dorp Rota, via Costa Ballena en Chipiona, verbindt met Sanlúcar de Barrameda. De route flankeert de Atlantische kust, maar de oceaan blijft altijd verborgen.  
  • Vía Verde Puerto Real – San Fernando verbindt deze twee steden van de Baai van Cadiz. Met 8 km is ze aanzienlijk korter dan de voorgaande twee. Je kunt deze route starten vanuit Puerto Real of vanuit San Fernando, wat je zelf verkiest.
  • De kortste Greenway in Cadiz is de Via Verde Matagorda; een groene route van 3.6 km. door Puerto Real.

Villa‘s en vakantiehuizen in Cadiz

Ben je na deze Via Verdes in Cadiz toe aan ontspanning, neem dan eens kijkje op onze beste villa‘s en vakantiehuizen in Cadiz. Een privé zwembad en hypnotiserende uitzichten zijn slechts enkele kenmerken van deze schitterende accommodaties. Ontdek het voor jezelf, deze kans wil je echt niet laten lopen!

De Vias Verdes in Cadiz zijn de perfecte routes waarlangs je het platteland van de provincie kunt leren kennen.

Vertel ons in de commentaren wat je favoriete Greenway is in de provincie Cadiz. We zijn razend benieuwd naar jouw ervaringen!

Vias Verdes in Cadiz: de beste 'Greenways' in Spanje is een artikel dat gaat over Activiteiten in Cadiz
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (4)
Loading...
Deel
  •  
  •  
  •  
  • 1
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *