De traditionele gerechten tijdens Semana Santa in Andalusië

02 mrt
2018
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ontdek de 7 meest traditionele gerechten tijdens Semana Santa in Andalusië!

De gerechten die worden genoten tijdens Semana Santa in Andalusië onderscheiden zich door hun unieke maar eenvoudige te bereiden recepten en in deze blog maak je kennis met de 7 meest voorkomende lekkernijen.

Vanaf de eerste dag van de vastentijd tot aan Pasen zijn het hoofdzakelijk vleesloze gerechten die op tafel komen bij Andalusische gezinnen. Het vlees wordt tijdens deze dagen veelal vervangen door vis, waarbij de kabeljauw vanwege zijn rijkheid aan voedingsstoffen de belangrijkste vleesvervanger is tijdens deze Heilige Week.

Een grote assortiment aan zoetigheden en gebakjes maken eveneens deel uit van het dagelijks dieet en ben je tijdens Semana Santa in Andalusië, volg dan gewoon de geur van kaneel en honing die de straten vult, en ze brengen je rechtstreeks naar de bakkerijen en hun zoet gevulde vitrines.

In deze blog duiken we dieper in deze traditionele gerechten tijdens Semana Santa en maak je kennis met 7 traditionele lekkernijen die je zeker moet hebben geprobeerd als je tijdens de Goede Week voor Pasen in Zuid-Spanje verblijft.

1. Potaje de Vigilia

Potaje de Vigilia - Semana Santa in Andalusië
Foto met dank aan BlueJellyBeans

De Potaje de Vigilia is een groentesoep die bestaat uit kabeljauw (dat i.p.v. vlees wordt gebruikt vanwege het rijke eiwitgehalte), kikkererwten, spinazie en hardgekookte eieren, (hoewel dit laatste alleen in sommige delen van Andalusië gebruikelijk is). Deze soep is in heel Spanje bekend en ontstaan in de tijd van de drie Spaanse burgeroorlogen (Carlistenoorlogen) in de 19e-eeuw.

Het is meestal de eenzame ster van een 1-gangenmenu die wordt geserveerd in een terrine, maar het kan ook worden vergezeld door een salade.

2. Buñuelos de Bacalao

Buñuelos de Bacalao - Semana Santa in Andalusië

Deze heerlijke kabeljauw-beignets zijn betrekkelijk eenvoudig en bovendien voordelig te bereiden. Ze worden gemaakte van een mengsel van verkruimelde kabeljauw en peterselie, dat vervolgens wordt platgeslagen en gebakken in olijfolie. Hoewel deze specialiteit vooral tijdens de wintermaanden wordt gegeten is het ook erg populair tijdens de vastentijd en de Heilige Week.

Volgens overleveringen verscheen dit gerecht reeds in Sevilla in de 13e eeuw maar het duurde tot 1860-1870 voordat het een gebruikelijk item werd op de menukaarten in de herbergen van de grootste steden van Andalusië.

3. Torrijas

Torrijas - Semana Santa in Andalusië

Torrijas worden al sinds de 15e-eeuw door vele generaties Spanjaarden gegeten en tegenwoordig kun je allerlei soorten torrijas ontdekken in de Andalusische bakkerijen.

Dit ultieme zoete Heilige Week lekkernij is gemakkelijk en snel te bereiden. Het enige dat je nodig hebt is hard brood, geweekt in melk (of wijn) met suiker, kaneel, citroenschil en eidooiers. Vervolgens bak je de Torrijas een paar minuten in de koekenpan en klaar is Carlos.

4. Arroz con leche

Arroz con leche - Semana Santa in Andalusië

Dit gerecht bestaat slechts uit gekookte rijst met kaneel en suiker. Het oorspronkelijke hoofdbestandsdeel van deze schotel is de rijst die afkomstig was uit de moerassen van de Guadalquivir, en het is sinds de 20e-eeuw één van de traditionele zoete gerechten tijdens Semana Santa in Andalusië.

5. Pestiños

Pestiños - Semana Santa in Andalusië

De pestiños zijn al sinds de 16e-eeuw een geliefde Spaanse lekkernij tijdens Kerstmis en Semanta Santa. Er wordt gezegd dat het afstamt uit het al Andaluz tijdperk, toen de Moren het in Andalusië voor het zeggen hadden, en het heeft dan ook veel weg van de zoete islamitische shebbakiyya.

De pestiño bestaat uit meel, gist, sesamzaad, jus d’orange en poederkaneel, en dit deegmengsel wordt vervolgens gebakken en bedekt met honing (of suiker).

6. Buñuelos de viento

Buñuelos de viento - Semana Santa in Andalusië

De bereiding van deze zoete beignet lijkt erg veel op die van de buñuelos de bacalao, met als verschil dat deze beignet wordt gemaakt van deeg, gist en suiker. Ook wordt er dikwijls kaneel aan de mix toegevoegd om het gerecht een meer uitgesproken smaak te geven.

De lekkerste versie van de buñuelos is echter die waarin de donut ook wordt gevuld met room én chocolade vla.

Het wordt gebruikelijk gegeten tijdens de wintermaanden, van Allerheiligen tot en met de Heilige Week. De naam van deze lekkernij (letterlijk, “windbeignets“) is afkomstig van de manier waarop de donut zichzelf opblaast tijdens het bakken, zodat het lijkt alsof ze zijn gevuld met lucht.

7. Limón cascarúo

Limón cascarúo is in feite een zoetere citroenvariant (letterlijk “de citroenschil”), die is terug te vinden in de provincie Malaga en voornamelijk wordt geteeld in de stad Pizarra. Deze citroen is zoeter en heeft een minder samentrekkend effect dan andere citroensoorten.

Het wordt rechtstreeks gegeten of samen met suikerriet en voornamelijk tijdens de Semana Santa processies in Malaga en in het bijzonder op Goede Vrijdag, wanneer de mensen eropuit trekken om de top van Mount Calvario te bereiken.

Accommodaties in Andalusië: ontdek onze vakantiehuizen

Wil je deze lekkernijen zelf uitproberen, genieten van de processies die plaatsvinden tijdens Semana Santa en ook nog eens genieten van een heerlijke ontspannen vakantie? Huur dan een vakantiehuis in Andalusië! Klik op de onderstaande knop en ontdek onze selectie van de beste vakantiehuizen in Andalusië!

Heb je al eens eerder een van de bovenstaande Andalusische lekkernijen geprobeerd tijdens Semana Santa of mis je een gerecht in deze lijst? Laat het ons hieronder weten en deel jouw kennis en ervaringen met je medereizigers.

De traditionele gerechten tijdens Semana Santa in Andalusië is een artikel dat gaat over Culinair in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (5)
Loading...
Deel
  •  
  •  
  •  
  •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *