Día de la Cruz in Granada (Andalusië)

02 mei
2018
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Kom en geniet op  van de Día de la Cruz in Granada!

Dia de la Cruz is een populair feest in Spanje en Zuid-Amerika en ieder jaar weer reizen duizenden Spanjaarden en toeristen af naar de Andalusische stad Granada om te gaan genieten van de fantastische ambiance. (Wil je ook een bezoek brengen aan Granada, kijk dan hier hoe je vanaf Malaga airport naar Granada kunt reizen.)

Waarom wordt de Día de la Cruz eigenlijk gevierd?

Tijdens het Fiesta de las Cruces, ook wel bekend als Cruz de Mayo, viert men de ontdekking van het Ware Kruis door keizer Constantijn de Eerstes moeder, Sint Helena, tijdens haar pelgrimstocht naar Jeruzalem in 326.

Granada

Tijdens deze dag van het kruis worden de pleinen, straten, scholen en balkons in de hele stad gevuld met kruisen ter ere van de Fiesta de las Cruces, in Andalusië bekend onder de naam Santa Cruz.

Was je al van plan om 3 mei in Granada door te brengen, maak je dan klaar voor een authentiek en vreugdevol feest. En was je dat nog niet, dan vind je hieronder 4 redenen waarom je op 3 mei zeker naar Granada zou moeten komen.

1. De Traditie van de originele kruisen

Op 3 mei worden de straten van Granada gevuld met talloze kruisen die op originele wijze worden versierd en vele publieke en private organisaties gaan met elkaar de strijd wie het meest aansprekende kruis kan creëren .

Deze manier van vieren werd geboren op 3e mei 1625 toen een albasten wit kruis werd opgericht in het district van San Lazaro. Deze Cruz Blanca de San Lázaro is 4.20 meter hoog en alle aangelegen buurten droegen financieel een steentje bij om het reusachtige kruis te creëren. En ook in de buurten Realejo en Albaicín begon men op deze dag altaren te decoreren met allerlei soorten versieringen, zoals sjaals en aardewerken. Deze traditie heeft zich door de eeuwen blijven ontwikkelen, maar de essentie is steeds hetzelfde gebleven.

En elk jaar kent de gemeenteraad tijdens de “Concurso de Cruces Adornadas” een prijs toe aan het meest originele / innovatief versierde Kruis. In 2018 nemen 89 kruisen deel aan de competitie. Sommige vind je terug in de patio’s, anderen in openbare straten en pleinen, scholen en winkels.

De kruisen worden meestal versierd met sjaals, bloemen en de traditionele “pero”, het woord voor ‘maar‘ in het Spaans. Pero is daarnaast ook de benaming voor de Golden Delicious in Granada en ze worden met scharen aangebracht op de kruisen om eventuele negatieve ‘maren’ tegen te gaan.
Door de schaar gestoken peros tijdens de dag van het kruis in Granada

2. Fantastische dansvoorstellingen

Tijdens Santa Cruz kun je tevens gaan genieten van optredens en traditionele dansshows. Hiervoor kun je vanaf 12.00 uur terecht in Plaza del Carmen en in de Explanada del Palacio de los Congresos.

Deze dansshows vertonen hoofdzakelijk traditionele volksdansen zodat je de mogelijkheid hebt om kennis te maken met de lokale danscultuur. Hou je van dansen, doe dan gezellig mee!

3. Levendige sfeer

Tijdens de dia de la Cruz in Granada ga je genieten van een levendig feestgedruis waarbij de mensen al dansend rond de kruisen populaire liederen zingen, precies zoals het vroeger ooit begon.

CNV00036

Tot 2006 gebeurde dit vooral rondom de tijdelijk geplaatste bars die bij de kruisen werd geïnstalleerd en waar de mensen tot in de late uurtjes genoten van een drankje en een dansje. In 2007 werden deze tijdelijke bars tot veler spijt verboden, omdat ze authenticiteit van het traditionele feest geweld aan zouden doen.

Gelukkig werd deze ban in 2017 opgeheven zodat je op sommige plekken weer de mogelijkheid hebt te gaan genieten van de gezellige muziek.

4. Gerechten om van te watertanden

Ben je op 3 mei in Granada dan kun je in een van de vele bars en restaurants terecht voor een heerlijke verfrissend drankje en maak je kennis met de overheerlijke gratis tapas die Granada zo beroemd hebben gemaakt.  

Een drankje in Granada gaat namelijk gepaard met een redelijk grote tapa, vandaar dat je na een aantal drankjes je grootste honger al zult hebben gestild. Daarnaast kun je deze dagen in Granada ook kennismaken met diverse speciale tapamenu‘s en authentieke gerechten.

De meest traditionele gerechten zijn de Saladilla (een in de oven gebakken gezouten taart gemaakt van brood), de Olla de San Antón (een soep gemaakt van tuinbonen, bloedworst en rijst), de Zalamandroña (een salade gemaakt van zongedroogde groenten, ui, kabeljauw, zwarte olijven en olijfolie) en de Gurupina soep.

Olla  de  San  Antón

Andere gerechten die je zeker zou moeten proberen tijdens de Día de la Cruz zijn de Sopa Granadina, de Moraga de Sardinas (BBQ sardientjes) en de Tortilla de Sacromonte (een Spaanse omelet gemaakt met vlees-ingrediënten).

Nuttige Tips

  • De kruisen in Zafra street, Casa de las Pisas, het Albaicín en Plaza Larga zijn de kruisen die je zeker niet wilt missen. Dit is omdat de verenigingen achter deze kruisen al diverse competities op hun naam hebben geschreven dankzij hun bijzonder originele ontwerpen.
  • De beste manier om te eten in Granada is door een drankje te bestellen, aangezien een drankje is voorzien van een tapa. De beste plaatsen om te eten in Granada zijn het Albaicín, de Paseo de los Tristes, de Realejo en Calle Navas.

Granada is een kostbare stad, vol romantiek en charme en daarom ook een van de meest favoriete Spaanse bestemmingen. Haal het meeste uit je meivakantie en breng een bezoek aan de stad en geniet van de sfeer tijdens de Día de la Cruz.

Als een feestelijke ambiance, origineel versierde kruist, en overheerlijke heerlijke tapas je aanspreken, aarzel dan niet en maak van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met een van de meest bezochte Fiesta de las Cruces in Andalusië.

Accommodaties en vakantiehuizen in Granada

Wil je kennismaken met de geheimen van Dia de la Cruz in Granada, overweeg dan zeker ook een vakantiehuis in de buurt van de stad. Hierdoor kun je niet alleen opgaan in de feestelijk ambiance maar kun je tevens heerlijk gaan genieten van een ontspannen vakantiegevoel.

Wacht niet te lang en bekijk hieronder onze aanbod en boek een vakantiehuis in de provincie Granada.

Nu je weet wat je kunt verwachten van de Día de la Cruz hoef je alleen nog maar je reis te plannen. Maak van de gelegenheid gebruik en genieten van een onvergetelijke meimaand in Granada.

Ben je van om Día de la Cruz te gaan vieren in Granada, of heb je wellicht nog vragen. Laat het ons hieronder weten!

Día de la Cruz in Granada (Andalusië) is een artikel dat gaat over Cultuur in Jaen
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (4)
Loading...
Deel
  •  
  •  
  •  
  •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *