Kathedraal van Sevilla en La Giralda

03 aug
2017
Geactualiseerd op: 14 juli, 2023

De Kathedraal van Sevilla is de grootste gotische kathedraal ter wereld en in deze blog ontdek je alles wat je moet weten voorafgaand aan je bezoek aan dit niet te missen juweeltje in de hoofdstad van Andalusië.

Er zijn verschillende redenen waarom de Kathedraal van Santa Maria de Sede een niet te missen stop is tijdens je stedentrip in Sevilla. Behalve dat het de op drie na grootste kathedraal van heel de wereld is en ze in 1987 door UNESCO werd uitgeroepen tot Werelderfgoed, is het tevens de laatste rustplaats van niemand minder dan Christopher Columbus, een van ‘s werelds meest beroemde ontdekkingsreizigers. En dit zeker nog niet alles. Ben je nieuwsgierig wat je er nog meer gaat ontdekken, lees dan nu snel verder.

Waar vind je de kathedraal van Sevilla en hoe kom je er?

De Kathedraal van Sevilla ligt in het centrum van de stad, aan Avenida de la Constitución, vlakbij het kanaal genaamd Canal de Alfonso XIII. Om je stedentrip zo goed mogelijk te organiseren wil je natuurlijk eerst weten hoe je er kunt komen en als je wilt kun je voor het plannen van je bezoek ook gebruikmaken van onze blog: Ontdek Sevilla in twee dagen.

De beste manier om de kathedraal te bereiken is te voet. Op deze manier haal je het meeste uit je wandeling door de stad en heb je de kans om enkele andere prachtige bezienswaardigheden op je route te ontdekken.

Reis je met de bus naar Sevilla, dan stopt deze meestal op het Plaza de Armas busstation. De kathedraal ligt vanaf hier op 1,5 kilometer loopafstand. De wandeling vanaf het busstation loopt via Calle Arjona, waarna je links afslaat op Calle Adriano en je vervolgens via Calle Arfe aankomt bij de Kathedraal.

Een andere optie is een wandeling vanaf het busstation naar Plaza Nueva (1,3 km),  vervolgens pak je buslijn T1, deze brengt je rechtstreeks naar de India Archieven vlakbij de Kathedraal.

Ook kun je vanaf het Sevilla Plaza de Armas busstation meteen een bus pakken richting de kathedraal: Lijn 3 richting ‘Bellavista‘ stopt bij ‘Paseo Cristóbal Colón‘, hier stap je uit en vervolgens wandel je via Calle Dos De Mayo in een paar minuten naar de Kathedraal van Sevilla.  

Reis je met de trein naar Sevilla dan kom je aan op treinstation Sevilla Santa Justa. Vanaf hier pak je buslijn 21 richting ‘Plaza de Armas‘ en stap je uit op de halte ‘Menéndez Pelayo‘. Hiervandaan loop je 800 meter naar rechts voordat je aankomt bij de Kathedraal.

De geschiedenis van de Kathedraal van Sevilla

De Kathedraal van Sevilla kent een lange geschiedenis en het heeft vele eeuwen geduurd voordat haar huidige uiterlijk gestalte kreeg. Hoe is de bouw van de kathedraal eigenlijk tot stand gekomen en wat was het oorspronkelijke idee?

Volgens de overleveringen sprak een van de kanunniken (geestelijke in die tijd) voor aanvang van de bouw van de kathedraal de beroemde zin: ‘Hagamos una iglesia tan grande que los que la vieran acabada nos tengan por locos‘. Dit is Spaans voor; ‘laten we een kerk bouwen die zo groot is dat degenen die het zien ons compleet voor gek verklaren‘.

De Kathedraal van Sevilla werd dus gebouwd met het idee om de grootste kathedraal te bouwen die wereld ooit had gezien en het lijkt erop dat ze hierin grotendeels zijn geslaagd. De bouw van de Kathedraal van Sevilla ging echter niet over één nacht ijs.

Op de plek waar we vandaag de dag deze christelijke gigant terug kunnen vinden stond ooit een Moorse Moskee. Nadat deze moskee in 1356 al deels werd vernietigd door een aardbeving besloot men het Moorse bouwwerk in 1401 bijna in z’n geheel af te breken. De Moorse sporen van het verleden moesten en zouden verdwijnen en op de resten zou een kerk moeten herrijzen met een compleet christelijke uitstraling.

Kathedraal van Sevilla van buitenaf
Foto credit: Catedral de Sevilla

De enige delen van het originele bouwwerk die bewaard zijn gebleven zijn de Patio de los Naranjos en de lagere delen van de grootste minaret in die tijd, tegenwoordig bekend als La Giralda. Op de nieuwe delen van deze minaret verscheen een klokkentoren met op de top een grote windwijzer. Aan deze ronddraaiende wijzer dankt de klokkentoren haar nieuwe naam, dat wat ‘ronddraait‘, oftewel El Giraldillo. Later werd de naam Giralda gebruikt om de hele klokkentoren aan te duiden.

De bouw eindigde ‘officieel‘ in 1506 maar gedurende de volgende vijf eeuwen werd de kathedraal verder voltooid en wel in 5 opeenvolgende bouwstijlen: Gotische (1430-1528), Renaissance (1528-1593), Barok (1618-1758), Academische (1758-1823) en de Neogotische (1825-1928).

Tegenwoordig zijn de Kathedraal van Sevilla en La Giralda de meest bezochte monumenten van de stad en samen met het Alcázar en de India Archieven behoren ze tot de delen van Sevilla die door UNESCO zijn uitgeroepen tot werelderfgoed.

Hoe groot is de Kathedraal van Sevilla

Het idee was dus om een kerk te bouwen met een omvang die de wereld nog nooit had gezien en met een inhoud van meer dan 11.500 kubieke meters is de Kathedraal van Sevilla daadwerkelijk ook ‘s werelds grootste gotische kathedraal geworden. Als we haar vergelijken met alle kathedralen ter wereld kom je slechts 2 grotere tegen: de St. Pieter in Rome en de St. Paul in Londen. De Kathedraal van Sevilla is 76 meter breed en 116 meter lang en dankzij de aanwezigheid van de Giralda bereikt ze een indrukwekkende hoogte van 104 meter.  Het is dan ook niet moeilijk voor te stellen dat je La Giralda vanaf bijna alle plekken in de stad kunt zien, waardoor het Sevilla‘s meest beroemde herkenningspunt is.

Openingstijden van de Kathedraal van Sevilla:

 • maandag t/m zaterdag: 10.15 tot 18.00 uur
 • zondag: 14.30 tot 18.00 uur
 • 17 en 25 juli: opening om 11.30 uur.
 • gesloten: 1 en 6 januari en 25 december

Je kunt de kathedraal gratis bezoeken van maandag tot en met vrijdag, van 14.00 tot 15.00 uur.

Prijs:

 • Volwassenen: € 12,-
 • Studenten < 26 en gepensioneerden: € 7,-
 • Mensen met een handicap en kinderen onder de 14 jaar oud: gratis entree

Kaartjes zijn verkrijgbaar bij het ticketbureau of boek je kaartjes online.

Kaartjes zijn inclusief:

 • Kathedraal
 • Giralda
 • Patio de los Naranjos
 • Kerk van El Salvador (600 meter van de Kathedraal)

Op 26 mei (Sacramentsdag) en 30 mei (San Fernando) blijft de kerk gesloten voor bezoekers. Je kunt echter nog steeds La Giralda gaan bezichtigen.

Must-see’s van Kathedraal van Sevilla

Om de kathedraal uitgebreid te leren kennen en al haar geheimen te gaan ontdekken heb je aanzienlijk wat tijd nodig. Heb je echter niet zoveel tijd of trek in een volledige onderdompeling dan zijn dit de hoogtepunten die je zeker niet mag missen:

La Giralda en El Giraldillo

La Giralda en El Giraldillo

Aan de noordoostelijke zijde van de kathedraal vind je de toegang tot de klokkentoren van Sevilla; La Giralda. Je kunt haar top bereiken via een hellend pad dat speciaal werd aangelegd zodat de wachters te paard de top konden bereiken. Eenmaal boven ontdek je een fantastisch uitzicht in alle vier de windrichtingen. Bovenop de klokkentoren ontdek je een bijzondere windwijzer, wiens beeltenis ‘geloof‘ en ‘vertrouwen’ symboliseert.

Graf van Christopher Columbus

Graf van Christopher Columbus in het Kathedraal van Sevilla
Foto credit: Catedral de Sevilla

Niet iedereen weet dat de Kathedraal van Sevilla tevens de laatste rustplaats is van de grote ontdekkingsreiziger Christopher Columbus, nadat zijn stoffelijke overschotten werden overgebracht vanuit Cuba. Zijn laatste reis was echter slechts een van vijf etappes die zijn resten hebben afgelegd na zijn dood. Eerder werd hij verplaatst van Valladolid, waar hij in 1506 overleed, naar het Cartuja Klooster in Sevilla, vervolgens verhuisde zijn resten naar Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek en daarna naar La Habana op het Caribische eiland Cuba.

De laatste reis van Columbus eindigde in 1898, toen een  marmeren en bronzen mausoleum werd gebouwd om hem voor de eeuwigheid te bewaren. Zijn graf ligt vlakbij de hoofdingang, binnen de linker Puerta de los Príncipes (Deur van de Prinsen).

Capilla Real

De Koninklijke Kapel van de Kathedraal van Sevilla is gewijd aan de Virgin de los Reyes, de patroonheilige van Sevilla. Voor het altaar vind je het graf van Koning Ferdinand III, die de stad heroverde uit de handen van de Moren en aan de zijkant ontdek het graf van Koning Alfons de Wijze.

Capilla Mayor

altaarstuk van het Capilla Mayor (Kathedraal van Sevilla)
Foto credit: Catedral de Sevilla

Het absolute hoogtepunt van de hoofdkapel is de fascinerende Retablo Mayor, een meesterwerk uit 1482, waarin 1000 scènes worden getoond uit het leven van Christus en de Bijbel. Het werd ontworpen door de Vlaamse kunstenaar Pedro Dancart en het wordt beschouwd als het grootste altaarstuk ooit gemaakt.

Puerta de la Asunción

Nadat je de adembenemende Capilla Mayor hebt aanschouwd, vind je precies aan haar overkant de Puerta de la Asunción. Deze deur is alleen open tijdens de Heilige Week, om de broederschappen toegang te verschaffen tot de kathedraal.

Patio de los Naranjos

Patio de los Naranjos in het Kathedraal van Sevilla

Breng voordat je de kathedraal verlaat zeker ook een bezoek aan de prachtige Patio de los Naranjos. Net als in de andere kathedralen in Andalusië is ook deze patio een van de weinig overgebleven herinneringen aan de oude binnenplaatsen van de Moorse moskeeën. De 3500 m2 grote patio herbergt 60 sinaasappelbomen en een mooie Visigotische fontein. Je kunt je bezoek beëindigen door de Kathedraal te verlaten via de Puerta del Perdón.

Kledingvoorschriften Kathedraal van Sevilla

Ondanks het feit dat de Kathedraal van Sevilla geen officiële dresscode heeft, dien je als bezoeker vanzelfsprekend het heiligdom van deze plaats te respecteren. Daarom adviseren we je om in de zomer je schouders en bovenbenen te bedekken. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Het onderstaande affiche wordt weergegeven bij de ingang van de Kathedraal, zodat alle bezoekers op de hoogte zijn van deze kledingvoorschriften.

Kledingvoorschriften Kathedraal van Sevilla
Foto credit: Catedral de Sevilla

Accommodatie en vakantiehuizen in Sevilla

Behalve de kathedraal willen we je ook graag kennis laten maken met de schoonheid van Sevilla en haar prachtige omgeving. Speciaal hiervoor bieden we je deze selectie met daarin de beste vakantiehuizen in Sevilla. Op deze accommodaties kun je heerlijk ontspannen en comfortabel genieten van je welverdiende vakantie én gemakkelijk je uitstapjes plannen naar de vele bezienswaardigheden en activiteiten die je Sevilla kunt ontdekken. Dus ben je nog op zoek naar een accommodatie, neem dan nu een kijkje, ontdek je favoriet en kom en geniet van een onvergetelijke vakantie in Andalusië!

De Kathedraal van Sevilla is vanaf nu geen mysterie meer voor jou!

Heb je de Kathedraal van Sevilla al wel eens bezocht? Wat zijn jouw favoriete kenmerken van deze grootste gotische kathedraal ter wereld? Laat het ons weten en deel jouw verwachtingen en ervaringen met je medereizigers!

Kathedraal van Sevilla en La Giralda is een artikel dat gaat over Cultuur in Sevilla
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (2)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *