Vogelen in Malaga – Birding in Malaga – Beste plekken

29 sep
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

In dit artikel ontdek je de beste plekjes om te gaan vogelen in Malaga en vertellen we je per locatie welke vogelsoorten je zoal kunt spotten.

Voor zowel trekvogels als roofvogels is het natuurrijke Andalusië een van de meest favoriete verblijfplaatsen in Europa.

Vanuit Europa strijken hier jaarlijks vele duizenden trekvogels neer tijdens hun migratie naar het Afrikaanse continent en voor sommige bedreigde roofvogels is Andalusië zelfs de laatste veilige thuishaven in Europa.

Onder deze zeldzame roofvogels in Andalusië ontdek je onder ander de zwarte gier, ook wel bekend als de raaf gier, die nergens anders in de wereld in zulke grote getallen voorkomt. Een andere zeldzame vogelsoort die je Andalusië kunt vinden is de majestueuze Spaanse keizerarend, die vooral voorkomt in de Sierra  Morena in Sevilla en in het Nationaal Park Doñana.

In de post richten we ons in het bijzonder op vogelen in Malaga / birding in Malaga , zodat je straks precies weet waar in Malaga je welke vogels kunt gaan spotten.

VOGELEN IN MALAGA: REGIO ANTEQUERA

Laguna de Fuente de Piedra (Antequera)

Laguna de Fuente de Piedra in Antequera

Deze grootste lagune in Andalusië verwelkomt jaarlijks de op één na grootste kolonie van Flamingo in Europa en het is dé favoriete broedplaats van deze vogels in Spanje. In de lente en de zomer, en dan vooral van maart tot juli, heb je als vogelaar een goede kans om deze intrigerende vogels te gaan spotten, samen met ongeveer 170 andere vogelsoorten die nestelen nabij de zoute oevers van deze lagune.

Voor meer informatie over de aanwezige vogelsoorten kun je terecht in het hier gevestigde bezoekerscentrum José Antonio Valverde. Hier kun je tevens een verrekijker huren en gebruik maken van audiogidsen.   

Klik hier voor de openingstijden van het bezoekerscentrum. (in de sectie ´Brochures and Publications´ onder ´Horarios – Timetables´.)

Routebeschrijving naar de Laguna Fuente de Piedra

De Laguna Fuente de Piedra ligt op zo‘n 3 kilometer ten westen van het dorp Fuente de Piedra. Kom je vanuit Malaga met de auto neem dan eerst snelweg A-45 tot het knooppunt met de A-92. Ga vervolgens verder op A-92 richting Sevilla. Neem daarna afslag N132 en vervolg je weg over de MA-454. Je ontdekt hierna al snel de lagune aan je linkerzijde.

Vanuit Malaga is Laguna Fuente de Piedra eveneens per bus bereikbaar. Busmaatschappij ALSA biedt retourtjes aan voor €15. Vanuit Malaga duurt het ongeveer anderhalf uur om op je bestemming te komen. Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Antequera-Santa Ana, gelegen op 10 kilometer afstand van de lagune.

Reserva Natural Laguna de la Ratosa y La Castañuela

De Lagunes van La Ratosa en La Castañuela zijn endoreïsch bekken die in de zomer vrijwel volledig opdrogen. De laguna van La Ratosa is daarbij één van de grootste natuurlijke lagunes in Malaga terwijl die van La Castañuela voor een groot deel door de mensen is aangelegd.

El Torcal (Antequera)

El Torcal in Antequera - vogelen

Een andere plek om te vogelen in Malaga is de omgeving van de 150-miljoen-jaar oude kalkformatie El Torcal, op zo‘n 16 kilometer afstand ligt van Antequera. Je hebt er de kans om een van de minst voorkomende gieren in Europa te spotten: de Vale Gier. Meer over de Torcal de Antequera en de prachtige hunebedden vind je hier.

VOGELEN IN MALAGA: REGIO AXARQUÍA

Acantilados de Maro – Cerro Gordo

De indrukwekkende kliffen tussen Nerja en de provincie Granada kijken uit over enkele van de beste stranden in Nerja en Maro en ze vormen tevens een uitstekende plek om te vogelen in Malaga. De uitzichten die je vanaf hier geniet zijn simpelweg betoverend maar ben je hier gekomen om vogels te spotten laat je dan vooral niet verleiden tot een duik in het helderblauwe water van de Middellandse Zee 🙂 Niet geheel verrassend tref je hier veel meeuwen aan en dan in het bijzonder de geelpootmeeuw, de audouinmeeuw met z‘n korte rode snavel en de aalscholver.

Monding van El Rio Velez

Via de paseo marítimo van het dorpje Torre del Mar kom je uit bij de monding van de rivier de Velez. Hier ontdek je veel verschillende vogelsoorten die er dankzij de lage waterstand zijn neergestreken om uit te rusten. Onder hen ontdek je onder andere de woudaap, de kleine karekiet en het paapje.

Bron van de rivier Guadalmedina

Als je vanuit het dorp Casabermeja richting de bron van de rivier de Guadalmedina gaat, heb je de mogelijkheid om de 1500-meter hoge Cerro de la Cruz op te wandelen. Hier geniet je van een fantastisch uitzicht over de provincie Malaga en spot je onder andere de alpenheggenmus en de koperwiek.

VOGELEN IN MALAGA: COSTA DEL SOL

Natuurreservaat Desembocadura del Guadalhorce

Natuurreservaat Desembocadura del Guadalhorce

Vlakbij de hoofdstad van de Costa del Sol, in een van meest zuidelijk gelegen plekjes van Europa, ontmoet de monding van de Guadalhorce (de belangrijkste rivier van de provincie Málaga) het heldere blauwe water van de Middellandse Zee. In dit beschermde gebied neemt de vogelpopulatie tijdens trekperiodes aanzienlijk toe.

Dankzij de perfecte ligging vlakbij twee continenten is het een welkome rustplaats voor veel verschillende soorten trekvogels en dit maakt het dan ook een prachtige plek om te vogelen in Malaga. Je ontdekt er zo‘n 240 verschillende soorten vogels, waaronder de met uitsterving bedreigde witkopeend.

Punta de Calaburras

In dit gebied in Mijas, tussen de Autovía A-7 en de Middellandse Zee, vind je een rotsachtige strook waar je de vale pijlstormvogel en de regenwulp kunt spotten.

Sierra Crestellina

Een andere bijzondere plek om te vogelen in Malaga is vlakbij het dorpje Casares. Hier kun je de grootste kolonie vale gieren in Malaga spotten, en wel in de steile bergen van Sierra Crestellina. Hier spot je tevens de steeds zeldzamer wordende havikarend en de in toenemende mate aanwezige slechtvalk.

Reservoir van Las Medranas

In het luxe Marbella heeft ook de trekvogel een luxe badplaats. Dit oorspronkelijk voor menselijke doeleinden aangelegde reservoir is door de tijd heen verandert in een van de belangrijkste plaatsen waar watervogels nestelen. De aalscholver, de purperreiger en de blauwe reiger zijn enkele van vogelsoorten die er neerstrijken.

VOGELEN IN MALAGA: REGIO GUADALTEBA

Laguna Dulce

Bij de op één na grootste lagune van Malaga (na die van Fuente de Piedra) is vogelspotten een eitje geworden dankzij de diverse uitkijkpunten waarvan je gebruik kunt maken. Deze lagune plek ligt in vlakbij Campillos, langs A384 naar Antequera. De meest in het oog springende vogelsoorten die je er kunt waarnemen zijn ongetwijfeld de flamingo en de steltkluut.

Uitkijkpunt Sierra de Peñarrubia

Op ongeveer 9 kilometer van Campillos ontdek je een ander adembenemend uitkijkpunt. Hier kun je onder andere kennismaken met de de havikarend, de kleine zwartkop, de vale gier en de blauwe rotslijster.


Sierra del Padrastro

De 1000-meter hoge bergen in de Sierra del Padrastro liggen aan de poort van de provincie Cadiz. De bergen zijn de verblijfplaats van verschillende vogelsoorten waaronder de rotszwaluw, de grijze gors en de vale gier.

Uitkijkpunt van Gaitanejos

Het uitkijkpunt van Gaitanejos biedt je de kans om kennis te maken met een van de grootste landarenden van het noordelijk halfrond: de majestueuze steenarend.

Deze vogelspotplaats is gelegen in een gebied dat bekend staat als Los Tres Embalses en je vindt het terug in de buurt van het reservoir van de Guadalhorce, op slechts 10 kilometer afstand van de Caminito del Rey.  

VOGELEN IN MALAGA: SERRANÍA DE RONDA

Tajo de Ronda

Uitzicht vanaf de Tajo de Ronda - vogelen

De Tajo Ronda spreekt voor zich. Naast alles wat je al weet over deze spectaculaire brug in Ronda (klik hier om je geheugen op te frissen), is dit ook nog eens een geweldige plek om te gaan vogelen in Malaga. De Euraziatische rotszwaluw, de kleine torenvalk, de slechtvalk en de vale gierzwaluw zijn de vogelsoorten die je ER o.a. kunt gaan spotten.

Llanos de Líbar

De Llanos de Líbar biedt je de gelegenheid om de kennis te maken met de dwergarend en Afrikaanse roodborsttapuit. Houd er wel rekening mee dat deze plek vanwege de ligging in het Natuurpark van de Sierra de Grazalema in de zomer niet toegankelijk is met de auto.

Ornithologisch Gieren Observatorium

Wil je vooral gieren spotten bezoek dan dit observatiecentrum. Het spotten van gieren wordt hier mogelijk gemaakt doordat het observatorium is gevestigd vlakbij de locatie waar deze aaseters zich voeden.

Cueva del Gato

Deze grot vind je terug in het natuurpark van Grazalema en is goed bereikbaar met de auto. Het is de plek waar de rivier de Graduares is ontsprongen en dit zie je terug aan de watervallen die uit de rotsen springen. Je hebt er de kans om o.a. de alpengierzwaluw en de nachtegaal te spotten.

VOGELEN IN MALAGA: SIERRA DE LAS NIEVES

Uitkijkpunt Tajo de la Caina

Het uitkijkpunt van de Tajo de la Caina ligt aan een 4-kilometer lang wandelpad in de Sierra de las Nieves. Gedurende het jaar kun je hier vele verschillende vogelsoorten ontdekken zoals de slangenarend en de koekoek.

Cañada del Cuerno

Op een andere plek in het natuurpark Sierra de las Nieves leidt een ander pad je naar de hoogste berg in Malaga, La Torrecilla. Kleine vogels zoals het goudhaantje en de Europese kuifmees zijn er gemakkelijk te spotten tussen de Spaanse sparren en gal-eiken.

Bron van de rivier Jorox

In het gecultiveerde veld rondom de bron van de rivier Jorox leven vele verschillende vogelsoorten. Onder hen spot je de witte kwikstaart, de gaai en de Euraziatische hop.

VOGELEN IN MALAGA: SIERRA NORTE

Sierra de Camarolos en lagune van Hondonero

Deze route begint in Villanueva del Rosario en leidt je naar de lagune van Hondonero. Hier verblijven verschillende vogelsoorten zoals de steenarend, de grijze gors en de beroemde roodborst.

Lagunes van Archidona

Ondanks dat deze lagune zich bevindt op privéterrein heb je toch toegang tot dit gebied met daarin twee zoute lagunes. De grootste is het hele jaar door gevuld met water, terwijl het watervolume van de kleinste afhankelijk is van het seizoen. Hier spot je tussen de verschillende watervogels o.a. de strandplevier en de geoorde fuut.

Sierra de Arcas

Dit natuurrijke gebied, bestaande uit niets meer dan olijfboomgaarden en gecultiveerde velden, ligt in het zuidelijke deel van het dorp Villanueva de Antequera, even ten noorden van Antequera. De weelderige vegetatie van deze omgeving maakt het een prima plek om te vogelen in Malaga. Je ontdekt er o.a. de kleine trap en roofzuchtige grauwe kiekendief.

Vallei van Rivier Genil en het Iznajar Reservoir

het Iznajar Reservoir - vogelen

Onderweg vanaf het dorpje Cuevas de San Marcos naar het Iznajar Reservoir kom je op je pad de duizelingwekkende Falla del Camorro tegen, een Natuurlijk Monument waarvan de hoogste piek (Cuevas Altas) op 900 meter ligt. Dit eigenaardige landschap verwelkomt tevens diverse grotten, zoals de 200-meter lange Cueva de Belda, waar je van binnen 3 meren zult ontdekken.

Richt je ogen onderweg van rivier Genil naar Iznajar zeker ook af en toe naar de blauwe hemel zodat je niets hoeft te missen van de gevarieerde vliegende fauna in dit gebied. Je spot er onder andere de aalscholver, de slechtvalk, wilde eenden en de kleine rotsmus.

VOGELEN IN MALAGA: GUADALHORCE-VALLEI

Desfiladero de los Gaitanes (El Chorro)

Caminito del Rey - vogelen

Wl je een adelaar in het wild zien vliegen breng dat een bezoek aan de adembenemende Caminito del Rey, ook wel bekend als Desfiladero de los Gaitanes, vlakbij El Chorro. Begeef je in het dennenbos en wandel naar de toppen van de bergen, de verblijfplaats van onder andere de havikarend.  

Rio Grande

De Río Grande meandert vlak langs het Natuurpark Sierra de las Nieves en dankzij de smalle waterstroom is het een effectieve plek om te vogelen in Malaga. Je spot er verschillende vogels zoals de kwak, de kleine plevier, de ijsvogel en diverse andere soorten insecteneters. Voor toegang tot dit vogelgebied, parkeer je de auto bij het benzinestation dat je terugvindt bij kilometerpaal 47 op de snelweg A-357.

Sierra de Matagallar

Een relatief korte wandelpad van 3100 meter leidt je van het stadje Coin naar een uitkijkpunt over de Arroyo Alaminos vallei. Onderweg spot je verschillende dieren in het wild zoals geiten, de provencegrasmus, de blauwe rotslijster en de slangenarend.

Molino de los Corchos

Deze 16e-eeuwse graanmolen ligt vlakbij de bron van de rivier Fahala, in het dorpje Alhaurín el Grande. Het dankt haar naam (corcho betekent kurk) aan de poedervormige kurken die werden gebruikt om de voor export bestemde druiven te isoleren. De omliggende omgeving van de molen en de rivier is de verblijfplaats van o.a. de purperreiger, de ralreiger, en Euraziatische wielewaal.

De aangeboden informatie in deze blog over de locaties en de vogels werd aangeboden door Birding Malaga – Visita Costa del Sol

Accommodaties en vakantiehuizen in Malaga

Nu je weet waar je kunt vogelen in Malaga bieden we je ook graag de kans om kennis te maken met een selectie van de beste landelijke vakantiehuizen in de provincie Malaga. Je zult zien dat vele van hen zijn gelegen vlakbij de hierboven vermelde vogelobservatie punten. Hierdoor heb je als liefhebber zelfs de mogelijk om gewoon vanuit je luie stoel aan het zwembad vogels te gaan spotten.

Vogelen in Malaga is een fascinerende activiteit. Ontdek de prachtige natuur en spot zeldzame vogelsoorten in hun natuurlijk omgeving in de provincie Malaga.

Vogelen in Malaga - Birding in Malaga - Beste plekken is een artikel dat gaat over Natuur in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *