Wat te doen, zien en beleven in Ardales

15 mei
2019
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Maak samen met Ruralidays kennis met Ardales en wordt verliefd op dit charmante stadje, de Caminito del Rey en zijn beroemde prehistorische grot.

Ardales ligt op het kruispunt van drie regio’s in Malaga: de regio Antequera, de regio Ronda en de Guadalhorce-vallei. Omdat het een overgangsgebied is, zijn haar landschap en geschiedenis verrijkt met enkele unieke kenmerken van dit gebied. Je vindt het stadje terug aan de uitlopers van het natuurpark Sierra de las Nieves, vlakbij alle toeristische trekpleisters van de Costa del Sol. Hierdoor kan je gaan genieten van een veelzijdige vakantie, in een fantastische natuurlijke omgeving en vlakbij de bruisende activiteiten van Malaga.

Met zo’n 2500 inwoners bewaart Ardales de charme van de prachtige witte steden in het binnenland van Andalusië, met een kasteel dat uitkijkt op de witte huizen op de steile heuvels.

Hoe bereik je Ardales?

Om naar Ardales te gaan heb je een auto nodig, want er is geen openbaar vervoer naar de stad. Neem vanuit Malaga de A-357 richting Cartama (dit is het eerste dorp dat je tegenkomt als je de stad verlaat). Deze weg leidt je naar Ardales, volg de aanwijzingen voor Álora-Carratraca en na 50 kilometer bereik je de bestemming Ardales.

Ardales gezien vanaf de weg
Foto met dank aan Sebastián Aguilar

Geschiedenis van Ardales

Dankzij de archeologische ontdekkingen in het gebied, zoals de grotschilderingen van de Grot van Ardales, kan men concluderen dat Ardales dateert uit de Prehistorie.

De stad verwelkomt ook een fort dat dateert uit de tijd dat de Celtiberos het zuidoostelijke deel van het Iberisch schiereiland bevolkte, toen Ardales bekend stond als Turobriga. Dit gebied heeft zich verder ontwikkelen tijdens de Romeinse tijd, waarvan de erfenis nog steeds aanwezig is in de vorm van het kasteel van Peña de Ardales.

Fontein in Ardales
Foto met dank aan Sebastián Aguilar

Toen de Moren het gebied regeerden bereikte Ardales haar historische hoogtepunt en stond het bekend als ‘Ard-Allah’. In de 9e eeuw leidde Omar Ben Hafsun, vanuit Bobastro, een christelijke opstand tegen de kalief van Cordoba. Het fort van Ardales en Turón, het kasteel van Teba en het kasteel van Alora zorgden hierbij voor de veiligheid van de stad.

De stad zoals we die tegenwoordig kennen werd gesticht in 1389, toen het kasteel van Ardales werd veroverd door don Juan Ramírez de Guzmán.

Leuk weetje
Het wapen van Ardales wordt gevormd door twee kastelen, dat van Turón en Ardales’, verenigd door een brug.
Straat in Ardales
Foto met dank aan Sebastián Aguilar

Wat te doen, zien en te beleven in Ardales

Als je de stad Ardales binnenrijdt, ontdek je een gevarieerd toeristisch aanbod, hoewel het omliggende landschap allereerst je aandacht zal trekken: van de reservoirs van Guadalhorce tot de spectaculaire Caminito del Rey, de fantastische omgeving is niet te missen. Het architectonische erfgoed is ook het vermelden waard, net als de belangrijke archeologische vindplaatsen. Al deze maken Ardales een van de must-see bestemmingen in de provincie Malaga.

Castillo de la Peña

Het kasteel van la Peña is het meest karakteristieke monument in Ardales. Het dateert uit de 9e-eeuw en was getuige van de opstand van Omar Ben Hafsun tegen de kalief van Cordoba. Het kasteel ligt op een plateau, op 496 meter boven de zeespiegel, waardoor je gaat genieten van een adembenemend uitzicht op Ardales, de omliggende velden en de Sierra de Peñarrubia.

Het Kasteel van la Peña in Ardales
Foto met dank aan Sebastián Aguilar

De structuur van het kasteel bestaat uit twee ommuurde behuizingen, met elk negen torens. De Nasrid en christelijke invloeden hebben de sporen uit de 9e eeuw volledig uitgewist.

Bezoek het Interpretatiecentrum van het Castillo de la Peña (bezoekerscentrum) om de geheimen van het kasteel te ontdekken en geniet van een rondleiding door dit monument.

Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios

Kerk van Nuestra Señora de los Remedios in Ardales
Foto met dank aan Sebastián Aguilar

In de buurt van het kasteel ontdek je deze 15e-eeuwse Mudejar-kerk, het belangrijkste religieuze monument in de stad. Het maakt indruk door de kwaliteit van het cassetteplafond, haar verschillende barokke kapellen, de prachtige barokke gevel en het met tegels versierde kapelletje van de toren.

Bovendien biedt de achterdeur van de kerk toegang tot de ruïnes van het kasteel van la Peña.

Leuk weetje
Vanwege de slechte omstandigheden moest de kerk in 1720 worden herbouwd.

Kapucijnen klooster

Dit religieuze gebouw dateert uit de 18e eeuw en bevindt zich in het laagste deel van Ardales. Wat het meest opvalt is de kerk, gelegen nabij de 18e-eeuwse hermitage van La Encarnación.

Stedelijk museum voor geschiedenis en tradities van Ardales

Het stedelijk museum voor geschiedenis en tradities van Ardales heeft een hal die volledig is gewijd aan de grot van Ardales en de paleolithische kunst. Het is voorzien van grote panelen die levensgrote grotschilderingen nabootsen. Bovendien bewaart het archeologische resten en verschillende stukken etnografisch materiaal die de oorsprong van het gebied aantonen.

De zes zalen van het museum bevinden zich op twee verdiepingen. Beneden kun je een prehistorische route volgen en kennismaken met de oorsprong van Ardales. Op de eerste verdieping ontdek je een hal gewijd aan de klassieke en middeleeuwse archeologie.

Tip
Het museum dient ook als ontmoetingspunt voor de bezoekers van de grot van Ardales en in het hier eveneens gevestigde kantoor kun je kaartjes kopen voor je bezoek aan de grot.

Adres : Avda de Málaga 1

Openingstijden :

 • Van dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 14.00 uur en 16.00 – 18.00 uur         
 • Zondag: 10.00 – 14.00 uur
 • Van 15 juni tot 15 september: dinsdag t/m zondag: 9.00 – 14.00 uur
      

De omgeving van Ardales

De grot van Ardales

De prehistorische grot van Doña Trinidad Grund is een andere must-see van Ardales en zijn omgeving.

Leuk weetje
De grot staat ook bekend als ‘Cueva de la Calinoria’ of ‘de grot van Doña Trinidad Grund’. Dit was de welgestelde dame die het kocht als aanvulling op haar thermische bedrijf in de nabijgelegen stad Carratraca.

In het interieur bewaart het belangrijke sporen van paleolithische kunst, waardoor het een van de drie oudste grotten ter wereld is, samen met de grot van Maltravieso in Caceres en de grot La Pasiega in Cantabrië. Er wordt aangenomen dat de grot meer dan 66.000 jaar oud is en dat de artistieke representaties op de muren afkomstig zijn van Neanderthalers. De grot verwelkomt ook verschillende begraafplaatsen, die meer dan 20.000 jaar oud zijn.

Leuk weetje
De meest beroemde grotschildering is die van de Gran Cierva (het grote hert), geschilderd in het zwart met uitzondering van een rode punt waar haar hart hoort te zijn.

De grot van Ardales werd ontdekt in 1821, doordat een aardbeving hem opnieuw aan het licht bracht. Het 1,5 km lange traject werd in 1931 uitgeroepen tot Nationaal Monument en werd in 1985 voor het publiek geopend.

Info: een rondleiding duurt 1,5 uur en wil je de grot bezoeken, boek dan vooraf je ticket door te bellen naar (+34) 952 45 80 46 (Museum van Ardales).

Bobastro

Het rotsgebied van Bobastro (ook bekend als de archeologische vindplaats las Mesas de Villaverde) ligt op 13 km van Ardales. Haar geschiedenis is sterk gerelateerd aan de opstand van Omar Ben Hafsun, die hier in 880 zijn plannen smeedde om de kalief van Cordoba omver te werpen.

Vanwege de bekering van Omar Ben Hafsun tot het christendom, beschikt deze stad over de resten van een kerk uit de 9e eeuw. Het is de enige kerk van Mozarab die bewaard is gebleven in de tijd van Al-Andalus. Daarnaast kun je ook nog de resten van een klooster zien dat in de jaren tachtig aan het licht kwam na een reeks opgravingen.

Route langs de stuwmeren van Guadalhorce

Als je van wandelen houdt dan raden we je aan om de 7 km lange wandelroute langs de stuwmeren van Guadalhorce te volgen. Qua landschap is het de meest aantrekkelijke route van het gebied, omdat het verschillende reservoirs en meren heeft. Dit is overigens slechts de opmaat naar de Gaitanes-kloof, waar zich de mythische en gerenoveerde Caminito del Rey bevindt.

De Caminito del Rey

De Caminito del Rey is een pad van 3 km dat langs de kloof van de Gaitanes loopt, die werd uitgehouwen door de rivier de Guadalhorce. De Caminito werd gebouwd tussen 1914 en 1921 om de toegang tot de reservoirs van Guadalhorce en Guadalteba voor werknemers te vergemakkelijken. Het behoorde tot de stadsdelen Ardales, Antequera en Álora.

De Caminito del Rey, in de buurt van Ardales
Leuk weetje
De naam (het koningspad) is te danken aan het feit dat koning Alphonso XIII het inwijdde en daarom werd het naar hem vernoemd.

Toen het werd gebouwd, was de Caminito een van de gevaarlijkste ter wereld. Na de herstructurering van 2014 is het echter een volkomen veilige route geworden. Het is nog steeds niet geschikt voor mensen die hoogtevrees hebben, omdat sommige loopbruggen heel dicht tegen de steile muren liggen, op meer dan 100 meter hoogte. Ook zijn er enkele hangbruggen die je moet zien te overwinnen. De uitzichten daarentegen zijn adembenemend mooi en ze zijn de moeite en de spanning meer dan waard.

Info : Ardales wordt beschouwd als de toegangspoort tot de Caminito del Rey, en vanaf deze kant kun je beginnen aan een aflopende route. Aan het einde kun je met een busshuttle terug naar het startpunt, die wordt verzorgd door de organisatie van de Caminito.

Festivals en evenementen in Ardales

Ardales kent een aantal belangrijke evenementen die het hele jaar door grote belangstelling opwekken.

Cabalgata de los Reyes Magos (Drie Koningen parade)

Wanneer: 5 januari

De parade vindt plaats in de middag, wanneer de Drie Koningen cadeautjes en snoepjes uitdelen.

Fiesta de la Matanza (slachtfeest)

Wanneer: in 2019, op 3 februari

Fiesta de la Matanza

Dit feest is een eerbetoon aan de bewerking van worsten en varkensvlees, de typische producten uit de regio. Je kunt deze producten gratis proeven en ook zijn er kraampjes aanwezig in de Plaza de San Isidro waar je deze streekproducten ter plekke kunt kopen. Vanaf 17.00 uur kun je tevens gaan genieten van muzikale optredens.

Semana Santa (Heiligen week)

Wanneer: in 2020, 5 tot 12 april

De Heilige Week in Ardales dateert uit de 16e eeuw, zoals werd aangetoond door verschillende documenten die getuigen van het bestaan ​​van de broederschappen. De processies vinden plaats op Palmzondag, Witte Donderdag en Goede Vrijdag.

La Ceremonia del Encuentro (de ontmoetingsceremonie) is de processie waar men het meeste naar uitkijkt en wordt al gevierd sinds de 19e eeuw. Op Goede Vrijdag ‘ontmoeten’ la Virgen de los Dolores en Cristo de la Sangre elkaar op het Plaza del Pueblo.

San Isidro

Wanneer: 15 mei

Een van de belangrijkste evenementen in Ardales vindt plaats in mei, wanneer de viering van San Isidro plaatsvindt, een van de beschermheiligen van de stad. Het beeld van de heilige wordt door de straten gedragen en op het kermisterrein kun je gaan genieten van paellas en diverse voorstellingen.

Romería de la Virgen de Villaverde y Feria y fiestas populares de Ardales

Wanneer: eerste week van september

Tijdens de eerste week van september vindt de Romería de la Virgen de Villaverde plaats. Deze religieuze bedevaart omvat een populaire maaltijd op de rivieroever van het reservoir van Guadalhorce.

Tijdens het Fiestas Patronales viert men de andere beschermheilige van Ardales, de Maagd van Villaverde. Deze Feria Grande wordt gevierd ter ere van de Maagd.

Typische gerechten uit Ardales

Twee gerechten die eruit springen zijn de runderstoofpot (vlees dat langer dan 2 uur in een bouillon is gekookt) en het lam a la pastoril (lam gekookt met olijfolie, uien, knoflook, bloem, paprika, witte wijn en laurier). De amandelcake en de empanadillas con cabello de ángel zijn twee andere beroemde desserts die je moet hebben geproefd tijdens je verblijf in Ardales.

Interessante gegevens over Ardales

 • Oppervlakte: 106 km2
 • Inwoners: 2.493 (2018)
 • Demoniem: Ardaleños
 • Locatie: Ardales behoort tot de regio Antequera, en het is gelegen tussen Antequera en Ronda, in de buurt van de Caminito del Rey. Het stedelijke centrum ligt op 454 meter boven zeeniveau en op 62 km van Malaga.
 • Gemiddelde regenval: 400 l / m2
 • Gemiddelde temperatuur: 15.3ºC
 • Officiële website: http://www.ardales.es/home.asp

VVV-kantoor van Ardales

Het VVV-kantoor van Ardales bevindt zich in het stadhuis.

Adres: Malaga Avenue 1
Telefoon: (+34) 952 45 80 46
Openingstijden: 

 • Van dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 14.00 uur en 16.00 – 18.00 uur         
 • Zondag: 10.00 – 14.00 uur         
 • Van 15 juni tot 15 september: dinsdag t/m zondag: 9.00 – 14.00 uur         

Ontdek je vakantiehuis in Ardales

Je vakantiehuis in Ardales - MAL0079

Een comfortabele manier om de omgeving te leren kennen en te genieten van alles wat het noordelijke deel van de provincie Malaga te bieden heeft, is door een vakantiehuis in Ardales te huren. 

Op onze site ontdek je tal van villa’s en vakantiehuizen met privézwembad, waar je met het hele gezin heerlijk kunt gaan genieten van een welverdiende vakantie. Neem nu snel een kijkje en boek degene die het beste bij je past.

Ben je klaar om te genieten van een uitje naar Ardales? 

Wat te doen, zien en beleven in Ardales is een artikel dat gaat over Reisgids in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (6)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *