Wat te zien en te doen in Almeria – Eendaags bezoek Almeria

17 mei
2018
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Plan je een trip naar Andalusië en ben je nieuwsgierig over Almeria? Neem een kijkje op deze blog over wat te zien en te doen tijdens een eendaags bezoek in Almeria.

De stad Almeria en haar provincie worden gekenmerkt door hun onwereldse landschappen, eeuwenoude archeologische sporen en hun levendige sfeer. Daarom verdiend Almeria zeker een bezoek tijdens je vakantie in Andalusië.

Ontdek de geschiedenis van de stad, hoe er te komen en wat de belangrijkste bezienswaardigheden zijn zodat je na afloop kunt zeggen: Ik ben in Almeria geweest!

Een korte geschiedenis over Almería

Almeria werd gesticht in 955 NC door de kalief Abderramán III, op de overblijfselen van de oude Romeinse stad Portus Magnus. Tijdens het Cordovaanse kalifaat was Almeria de belangrijkste haven van Al-Andalus en diens status bereikte zijn hoogtepunt in de 11e eeuw, toen het één van de belangrijkste economische en culturele knooppunten werd van het kalifaat.

In de 15e eeuw werd Almeria veroverd door de christenen en twee eeuwen later was er bijna niets meer over van wat eens een van de belangrijkste hoofdkwartieren was van het Moorse Spanje. Aardbevingen en plagen dunde de bevolking flink uit en het was pas aan het einde van de 20e-eeuw dat de status en het bevolkingsaantal van Almeria konden worden hersteld.

Routebeschrijving naar Almeria

Plan je een trip naar Almeria dan moet je allereerst weten hoe je er kunt komen. Dankzij de luchthaven van Almeria (De 4e grootste van Andalusië) is de stad is verbonden met tal van andere Europese steden. Controleer de beschikbaar vluchten door hier te klikken.

Ben je al in Andalusië, dan kun je op verschillende manieren naar Almeria reizen. Met RENFE kun je 4 keer per dag met de trein vanuit Sevilla naar Almeria. Deze treinreis duurt ongeveer 6 uur en kost €40,-. Deze treinverbinding stopt tevens in Antequera en in Granada.

Ga je liever met de bus dan kun je met ALSA vanuit Malaga naar Almeria. Deze busreis duurt ongeveer 5 uur en tickets variëren tussen de €9,60 en €18,- , afhankelijk van het tijdstip en het type bus dat je kiest.  

Reis je met de auto naar Spanje en reis je via Frankrijk weet dan dat Almeria de eerste Andalusische stad is die je tegenkomt komt als je over Murcia reist. Kom je met de auto uit Malaga, Granada of Cartagena (Murcia) neem dan de snelweg A-7 en je bereikt Almeria in slechts 2 uur tijd.

VVV-kantoren in Almeria

VVV-kantoor

9, Plaza de la Constitución
Monday to Friday: 9 am – 3 pm
Saturday, Sunday, Bank holidays: 10 am – 2 pm
Kijk hier voor de openingstijden in juli en augustus

VVV-kantoren van Junta de Andalucia in Almeria

Parque Nicolás Salmerón, at the corner with Martínez Campos street
Monday to Friday: 9 am – 7.30 pm
Saturday, Sunday, Bank holidays: 9.30 am – 3 pm
Disclaimer: deze openingstijden zijn aan veranderingen onderhevig.

Bezoek het indrukwekkende Alcazaba

Alcazaba (16)

Een van de belangrijkste en meest bezochte monumenten in Almeria is het Alcazaba en haar omvang zal je zeker overweldigen. Dit militaire fort uit de 10e-eeuw geniet vanaf de top van de Cerro de San Cristóbal een prachtig uitzicht op de baai van Almeria. Het staat bekend als een van de grootste en meest krachtige Moorse burchten van Al-Andalus en haar aanblik biedt ons vandaag de dag nog steeds een duidelijke herinnering aan haar status ten tijde van het kalifaat.

Cerro San Cristobal (5)

Het Alcazaba is onderverdeeld in drie gedeelten:

 • Het laagste gedeelte, bekend als “Primer Recinto” vormt de residentiële laag. Hier ontdek je de 11e-eeuwse Muralla de Jayrán evenals een prachtig uitzicht over de stad.
 • Het middelste deel heet ook wel het “Segundo Recinto”. Hier zijn de residentie van Almotacín (onder wie Almeria haar hoogtepunt bereikte in de 11e eeuw) en de Hermitage van San Juan gevestigd (gebouwd op de resten van een moskee).
 • De hoogste laag, oftewel het “Tercer Recinto”, werd later toegevoegd door de katholieke monarchen, na hun verovering van Almeria.
Drie gedeelten van het Alcazaba in Almeria

Openingstijden van het Alcazaba in Almeria:

 • 1 april tot 30 juni
  • dinsdag tot zaterdag: van 9:00 tot 21:00 uur
  • zondag en feestdagen: van 9:00 tot 15:00 uur
 • 16 juni tot 15 september: 
  • dinsdag tot zaterdag: van 9:00 tot 15:00 uur en van 19:00 tot 22:00 uur
  • zondag en feestdagen: van 9:00 tot 15:00 uur
 • 16 september tot 31 maart:
  • dinsdag tot zaterdag: van 9:00 tot 18:00 uur
  • zondag en feestdagen: van 9:00 tot 15:00 uur
Toegang is gratis voor EU-burgers. Niet-EU-burgers betalen €1,50.

Een bezoek duurt ongeveer 1,5 uur en op zaterdag kun je ook een rondleiding volgen:

 • januari tot mei, en oktober tot december: 12:00 uur
 • juni tot september: 10:00 uur

Bezoek de eigenaardige kathedraal van Almeria

Catedral (2)

De Catedral de la Encarnación (Kathedraal van de Incarnatie) ligt in het centrum van de stad Almeria en het is de zetel van het gelijknamige bisdom. Haar bouw is op z‘n zachtst gezegd eigenaardig te noemen, aangezien deze kathedraal wordt gekenmerkt door een harmonieuze mix van eigenschappen uit diverse perioden zoals de late gotiek, de barok, de romantiek romantisch en Renaissance en het kent bovendien een fortachtige structuur.

Vanwege deze unieke combinaties wordt deze kathedraal gezien als één van de belangrijkste artistieke en architectonische bouwwerken in heel Andalusië. Om deze reden draagt de kathedraal de titel van Bien de Interés Cultural en is het opgenomen als historisch-artistiek erfgoed in de categorie van Nationale Artistieke Schatten (Tesoro Artístico Nacional).

Een bezoek aan de kathedraal van Almeria:

 • januari tot maart, en oktober tot december:
  • maandag tot vrijdag: van 10:00 tot 18:30 uur
  • zaterdag: van 10:00 tot 14:30 uur en van 15:30 tot 18:30 uur
  • zondag: van 13:30 tot 18:30 uur
 • april tor juni:
  • maandag tot zaterdag: van 10:00 tot 19:00 uur
  • zondag: van 13:30 tot 19:00 uur
 • juli tot september:
  • maandag tot vrijdag: van 10:00 tot 18:30 uur
  • zaterdag: van 10:00 tot 19:00 uur
  • zondag: van 13:30 tot 19:00 uur

Kaartjes incl. audiogids:

 • Volwassenen: €5
 • Ouder dan 65 jaar: €4.50
 • 12 tot 17 jaar, studenten, groepen > 20 personen: €3
 • Kinderen onder de 12 jaar en op maandag t/m zaterdag van 8:30 tot 9:00 uur en zonsagen van 10:30 tot 11:30 uur: gratis

Geniet van de uitstekende inzet van technologie in het Archeologisch Museum

Het Museo Arqueológico in Almeria werd in 1933 opgericht om de opgravingen uit de diverse archeologische sites in de provincie te bewaren en tentoon te stellen. De zalen verwelkomen verzamelingen van diverse objecten (gewaden, aardewerk en esparto-elementen) die afkomstig zijn uit diverse perioden vanaf het Paleolithische tijdperk. Zij worden tentoongesteld met uitleg in het Engels en het Spaans en daarbij maakt het museum uitstekende gebruik van hedendaagse technologie.

Twee niet te missen delen van het museum zijn nauw verbonden aan twee fundamentele culturen in de geschiedenis van Almeria: De eerste is Los Millares (die het gebied regeerde in de 3de eeuw VC) en de twee dominante cultuur was die van de El Argar, die hier tijdens de Bronstijd leefden.

Openingstijden:

 • 16 september tot 15 juni:
  • dinsadag tot zaterdag: van 9:00 tot 20:30 uur
  • zondag en feestdagen: van 9:00 tot 15:30 uur
 • 16 juni tot 15 september: van 9:00 tot 15:30 uur
 • gesloten op maandag
Toegang is gratis voor EU-burgers. Niet-EU-burgers betalen €1,50.

Er is nog veel meer te zien in Almeria in één dag

De Gotische-Mudejar Kerk van Santiago is een van de oudste in de stad en werd gebouwd door het katholieke koningspaar tussen 1553-1559. Het ligt in de mythische Calle Tiendas (een van de drukste straten van Almeria ten tijde van de bouw van deze kerk) en haar toren en spectaculaire monumentale deur zullen vast en zeker je aandacht trekken. De kerk is opgedragen aan de Heilige Jacobus de Moren-doder (Santiago Matamoros), die als soldaat te paard wordt afgebeeld in een laag reliëf boven de voordeur.

Daarnaast is een bezoek aan de kerk van Las Puras zeker de moeite waard, vooral vanwege het prachtige barokke altaar.

Las Puras (1)

Behalve de religieus getinte monumenten in Almeria zijn er ook nog vele andere bezienswaardigheden. Het drie verdiepingen tellende Museo de la Guitarra Española “Antonio Torres” is, zoals de naam al doet vermoeden, volledig gewijd aan de Spaanse gitaar en aan de Godfather van de Gitaar, Antonio de Torres. Het pioniersproject “Escuela de Lutería” zag het licht in 2017, op de 200ste verjaardag van De Torres, met als doel het onderwijzen van de kunst van het maken van snaar-, blaas- en percussie-instrumenten.

Een bijzonder voorbeeld van moderne architectuur in Almeria is Cable Inglés (de Engelse kabel), een laadperron voor mineralen dat je terugvindt op een ijzeren pier op het strand van Almadrabillas. El Cable Inglés is volledig gemaakt van ijzer en de ontwerpers maakten gebruik van de lessen van niemand anders dan Gustave Eiffel.

Cargadero (9)

Tenslotte raden we je aan om ook een bezoek te brengen aan Plaza de la Constitución (ook bekend als “Plaza Vieja”), waar vroeger de Arabische markt was gelegen. Het plein en haar portieken verwelkomen o.a. het stadhuis van Almeria, dat opvalt door zijn spectaculaire trap en monumentale gevel.

In het midden van het plein ontdek je 18-meter hoog monument dat staat voor de “martelaren van de vrijheid”; een eerbetoon aan de “Coloraos”. Deze 24 mannen, gekleed in rode jassen (waaraan ze hun kleurrijke naam te danken hebben) verrichte in 1823 (een mislukte) coup op koning Ferdinand VII en diens alleenheerschappij.

plaza vieja (4)

Geniet van de voortreffelijke keuken van Almeria

Je kunt niet zeggen dat je Almeria kent tenzij je hebt genoten van haar tongstrelende traditionele gerechten. De gastronomie van de stad maakt gebruik van producten die typisch zijn voor nederzettingen aan de kust en bergdorpenen ze worden gebruikt om je te voorzien van een gastronomische ervaring voor alle vijf de zintuigen, wat resulteert in de meest heerlijke gerechten waar je op slag verliefd op wordt.

De landerijen rondom Almeria bieden een keur aan biologische ingrediënten zoals de groene tuinbonen en coloraos knoflook die worden gebruikt om o.a. traditionele stoofpotten en Moorse soepen te bereiden. En de aardappelen uit de regio worden traditioneel gebruikt voor patatas a lo pobre (aardappelen met met worst, gebakken eieren en ham) of patatas met ajopollo saus (gemaakt van saffraan, brood, peterselie en laurier). Ook de snijbiet uit de regio wordt veelvuldig gebruikt voor de bereiding van traditionele gerechten.  

Als je naar meer “consistente” gerechten verlangt, dan moet je de choto al ajillo proberen (een stoofpotje met aardappelen, vergezeld van een saus gemaakt van knoflook, peper, brood en amandelen). Daarnaast zijn de perdices con gurullos en de gekookte eiersoep andere bekende lokale gerechten die je kunt proberen.

Nadat je kennis hebt gemaakt met de typische Almeriaanse gerechten mag een heerlijke dessert zeker niet ontbreken. Proef bijvoorbeeld eens de papaviejos (een soort van buñuelos gemaakt van aardappelen), de deditos de Jesús (gemaakt van amandelen, suiker, ei en honing) of de Indalotes (koekjes in de vorm van Indalo, gemaakt van sinaasappels en amandelen.

Beleef de Feria van Almeria

Feria (27)

Ter ere van de Virgen del Mar viert men ieder jaar in Almeria een feest van 9 dagen. Ben je in de helft van augustus in Almeria ga dan op zoek naar het speciale feestterrein in de buurt van de rivier Andarax. Het open-water zwemkampioenschap in de rivier en het jeu de boules-kampioenschap zijn slechts enkele traditionele evenementen die deze dagen plaatsvinden in de stad. Daarnaast kun je tijdens de Feria del Mediodía (feestmiddag) genieten van de levendige sfeer van de chiringuitos (strandtenten), maar dan midden in het centrum van de stad! Andere populaire activiteiten tijdens de Feria van Almeria zijn o.a. de diverse paardenshows en de Feria de Alfareria Popular (Feest van het populaire aardewerk).

Feria (24)

Vanzelfsprekend kun je net als tijdens de andere Feria‘s in Andalusië, ook in Almeria genieten van de Feria de la Noche, waarbij je in speciale feesttenten onder het genot van een drankje (of 7) en gezellige muziek tot aan de ochtendgloren kunt dansen en feesten op het Spaanse ritme van de nacht.

Feria (3)

Verken de provincie Almeria

Na je bezoek aan de stad Almeria, kun je tussenstops plannen bij enkele van de meest indrukwekkende landschappen van de provincie.

Eerst en vooral is daar natuurlijk het Cabo de Gata Natuurpark, voorzien van spectaculaire kuststroken die behoren tot de meest indrukwekkende en best bewaarde kuststroken van de Middellandse Zeegebied. Cabo de Gata is een natuurlijk juweeltje: rijk aan flora en fauna en haar landschappen zijn van uitzonderlijke schoonheid. Klik hier als je wilt meer weten over dit prachtige paradijs op slechts 45 -minuten afstand van Almeria.

Cabo de Gata (13)

Een andere natuurlijk landschap dat Almeria wereldwijde faam heeft opgeleverd is de woestijn van Tabernas. Europa’s enige woestijn ligt ten noorden van Almeria en was tevens de set van talloze Hollywood-films en Spaghetti Westerns. Een must-see voor cinefielen!

Ben je meer liefhebber van de bijzondere Witte Dorpjes in Andalusië, dan ben je ook in Almeria op de juiste plek. De provincie Mojacar verwelkomt namelijk een van de meest charmante witte dorpjes in de regio. De witte huizen omhullen een magische sfeer, niet op de laatste plaats vanwege de ‘legendarische’ geboorteplaats van Walt Disney himself. Wil je hier meer over weten je en leren waarom de Indalo hét symbool is van Mojacar, check dan deze blog.

En last but not least, verlang je meer naar een ontspannen verblijf in de stad, lees dan deze blog over de Baños Árabes de Almería! Hier kun je heerlijk op krachten komen en genieten van de Arabische baden. Een echte aanrader!

Accommodatie en vakantiehuizen in Almeria

Ben je klaar om Almeria in 1 dag te gaan ontdekken? Of van plan om enkele dagen door te brengen in de provincie Almeria en zoveel mogelijk te genieten? Dan is een vakantiehuis in de provincie Almeria de perfecte accommodatie om te ontspannen en te genieten van alle gemakken van dien! Ontdek nu je favoriete vakantiehuis van waaruit je alle de geheimen van Almeria kunt gaan ontdekken.

Waar ben je naar op zoek tijdens je trip naar Almeria? Heb je vragen? Vertel ons in de commentaren en vergeet niet om dit bericht beoordelen. We horen graag je mening!

Wat te zien en te doen in Almeria - Eendaags bezoek Almeria is een artikel dat gaat over Reisgids in Almeria
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (8)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *