Betalen in Spanje

27 sep
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Of het nu een lange vakantie betreft of slechts een korte trip, het is belangrijk om te weten hoe je geld kunt pinnen en hoe je kunt betalen in Spanje.

Het belangrijkste en het meest voor de hand liggende om te weten over betalen in Spanje is dat Spanje sinds 1 januari 1999 deel uitmaakt van de Eurozone. De munteenheid in Spanje is dan ook de Euro. Met je oude pesetas kun je er niet meer terecht en in Gibraltar kun je niet met de Euro betalen, aangezien men hier sinds 1988 gebruik maakt van de Gibraltarese Pond die sterk gelieerd is aan de Britse Pond.

Kan ik geld opnemen in Spanje? Pinnen!

bankpassen MasterCard, Visa en American Express

Geldautomaten zijn overal in Spanje te vinden en staan bekend als cajeros automáticos.

Deze pinautomaten accepteren de meest gebruikelijk internationale bankpassen, zoals Visa en MasterCard. Wil je een specifieke geldopname doen, bijvoorbeeld met American Express, check dan de beschikbaarheid op de stickers en logo’s die je terugvindt naast de geldautomaten.

Geldautomaten in Spanje

Banken en betaalmethoden in Spanje

Moet je in een bank zelf zijn, houd er dan rekening mee dat banken in Spanje in het weekend gesloten zijn en dat ze doordeweeks vaak al om 14.30 uur gesloten zijn. De meest populaire en meest voorkomende banken in Spanje zijn: BBVA, La Caixa, Grupo Santander, Banco Sabadell en Cajamar. De afzonderlijke Spaanse steden hebben vaak ook hun eigen lokale banken, in Malaga is dat bijvoorbeeld Unicaja, in Cordoba Cajasur en in Granada CajaGranada.

Tot zover de mogelijkheden om contant geld te pinnen. De meest voor de hand liggende manier om te betalen in Spanje is echter om direct te betalen met je debetkaart / creditcard. Dit kan bijna op alle plekken, hoewel ze hier nog niet overal bekend zijn met de slogan “klein bedrag, pinnen mag!”. Betaal je met creditcard zorg dan dat je een paspoort of identiteitsbewijs bij je hebt, aangezien men je kan vragen om je te legitimeren. Ook heb je regelmatig een pincode nodig voor betalingen met creditcard.

Tot slot is het verstandig om te weten waar je naar toe kunt bellen indien je pasje vermist is. Meer informatie hierover vind je op de website van je eigen bank.

Betaalmethoden in Spanje

Reischeques in Spanje

Doordat je tegenwoordig haast overal met debetkaarten en creditcards kunt betalen zijn reischeques zo goed als overbodig verklaard. Toch worden ze op sommige plekken in Spanje nog steeds geaccepteerd, vooral reischeques van Visa, Thomas Cook en American Express.

BTW in Spanje

Net als in Nederland wordt ook in Spanje BTW toegepast op goederen en diensten. Deze BTW wordt in Spanje aangeduid met IVA, dat staat voor Impuesto sobre el Valor Añadido, gelijk aan onze belasting over de toegevoegde waarde.

Standaard bedraagt de IVA 21% van de totale prijs. Daarnaast kent Spanje ook een verlaagd tarief en een extra laag tarief. Het verlaagd tarief van 10% geldt voor goederen die helpen voorzien in fysieke behoeften zoals o.a. sanitaire artikelen, sommige etenswaren, glazen etc. Het superverlaagde tarief is van toepassing op producten die direct voorzien in fysieke basisbehoeften, zoals brood, melk, eieren, fruit en groenten.

Fooi geven in Spanje

Fooi geven in Spanje

Het geven van een fooi in Spanje niet verplicht, de servicekosten in restaurant en bars zijn immers reeds opgenomen in de prijs. Ben je echter bijzonder tevreden en wil je een fooi achterlaten voor de medewerkers zelf, dan is het gangbaar om een fooi te geven van zo’n 5 a 10% van het totaal.

Geld in straten van Spanje

Geld is dinero in het Spaans, zoals je vast al wist. Maar in de Spaanse steden hoor je nog meer woorden die geld aanduiden. Heeft men het over pasta, billetes, duro (als in “no tengo un duro” = Ik heb geen geld) dan weet je nu dan men het over knaken, pingels en doekoe heeft 😉

Villa’s en vakantiehuizen in Andalusië

In Andalusië ontdek je talloze accommodaties die stuk voor stuk je vakantiedromen waar gaan maken. Bekijk onze selectie van de beste villa’s en vakantiehuizen in Andalusië en kies je favoriet!

Nu weet je alles wat je moet weten over geld in Spanje en ben je klaar voor je reis naar Zuid-Spanje. Laatste tip: vergeet je pinpas niet! 🙂

Mocht je toch nog een vraag hebben, laat het ons weten en je ontvangt een antwoord direct vanuit Andalusië.

Betalen in Spanje is een artikel dat gaat over Reistips in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (2)
Loading...
Deel
  •  
  •  
  •  
  •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *