Openbaar vervoer in Andalusië

18 nov
2016
Geactualiseerd op: 7 oktober, 2019

Met het Open Vervoer in Andalusië krijg je het meeste waar voor je geld en reis je gemakkelijk van de ene naar het andere stad.

Ben je geland in Zuid-Spanje en heb je geen mogelijkheid of gewoon geen zin om auto te rijden dan is het zeker goed om te weten hoe het Openbaar Vervoer in Andalusië werkt.

Zoals je weet is Zuid-Spanje direct verbonden met haast ieder Europese Luchthaven en ook de reis van Marokko naar Andalusië is eenvoudig te doen. Ben je eenmaal geland dan biedt Andalusië haar bezoekers een kwalitatief hoogwaardig openbaar vervoer systeem waardoor het direct verbonden is met andere autonome regio‘s, dorpen en steden.

Openbaar Vervoer in Andalusië: intercity bussen tussen grote steden

Het busvervoer in Andalusië is bijzonder goed ontwikkeld en dit komt voornamelijk vanwege de orografie van de regio. Het land wordt namelijk gekenmerkt door haar vele heuvels en bergen en hierdoor is het vaak lastig om spoorwegen aan te leggen tussen steden.

Behalve binnenlandse busdiensten bieden verschillende bedrijven in Andalusië ook buitenlandse reizen aan en verbinden met hun diensten steden als Malaga, Sevilla en Granada met de belangrijkste steden in Europa en Marokko. Een kanttekening hierbij is wel dat deze reizen langer duren en in de regel ook duurder zijn dan vliegreizen. Het is zelfs zo dat de vliegtickets bij prijsvechters zoals Ryanair en Vueling haast altijd goedkoper zijn dan bustickets.

Hierdoor is de bus vooral het perfecte alternatief voor een rondreis door Andalusië of als je van de ene naar de andere Spaanse stad wilt reizen. De belangrijkste busvervoerder is Andalusië is ALSA. Ze biedt ritten aan tussen Madrid en vrijwel alle kleinere dorpen en grotere steden zoals Malaga, Granada en Sevilla. Ook verbindt ze de Costa Del Sol, Malaga, Sevilla, Cordoba, Jaen en Almeria met Alicante, Valencia en Barcelona. De prijs van een enkeltje varieert tussen 25€ en 40€, afhankelijk van het tijdstip en de route die je af wilt leggen.

De wat kleinere dorpen en steden zijn veelal direct verbonden aan de dichtstbijzijnde grote stad via intercity-lijnen die meestal stoppen bij het estación de autobuses (busstation).

Openbaar Vervoer in Andalusië: stadsvervoer

Sightseeing van Sevilla

De stadsbussen in Andalusië zijn meestal modern en comfortabel en maken het voor reizigers mogelijk om tegen een redelijk voordelig tarief (1,30€ per rit) van de ene plek in de stad naar de andere te reizen. Steden zoals Malaga en Sevilla bieden daarnaast ook een speciale buslijn van en naar het vliegveld van de Costa del Sol en San Pablo en toeristen kunnen er tevens gebruik maken van een sightseeing-bus, een rode bus met open dak waarmee je gemakkelijk alle mooie plekjes van de stad kunt ontdekken dankzij het stap-op-stap-af systeem.  De prijzen van deze bussen variëren tussen de 18€ en 50€, afhankelijk van het type tour je kiest.

Openbaar in Andalusië: reizen met de trein

De Spaanse NS luistert naar de naam Renfe en biedt ook treinreizen aan in Andalusië.

Onder de verschillende treindiensten vind je voornamelijk AVE (Hogesnelheidstreinen) en Intercity’s. De hogesnelheidstrein verbindt Madrid in een slechts twee uur durend traject met Sevilla, Cordoba en Malaga, dankzij haar gemiddelde snelheid van zo‘n 280 kilometer per uur.

Deze langeafstandstreinen treinen kennen net als in Nederland een eerste en tweede klasse, preferente en turista, met ieder een verschillend niveau qua comfort en diensten.

De Intercity trein is een beperkte stoptrein op het traject van Madrid naar Malaga en Cordoba.

Hogesnelheidstreinen RENFE in Spanje

Behalve AVE’s en Intercity’s beschikt Andalusië ook over nachttreinen, aangeduid met Estrella. Deze treinen zijn uitgerust met ligplaatsen en slaapcoupés en de meer comfortabele trein in dit segment is het Trenhotel (het treinhotel), waar je ook gebruik kunt maken van een badkamer met douche.

Wil je nog meer waar voor je geld, boek dan een speciale Toeristen Trein. Hiermee heb je de mogelijkheid om optimaal te genieten van de prachtige Andalusische landschappen in een zeer comfortabele en luxe setting.

Tickets voor deze Toeristen Trein zijn direct online te reserveren en te betalen met zowel je bankpas en creditcard. Tip: een korting van 20% korting is van toepassing op retourtickets met een geldigheid van één jaar na aankoop.

Ga voor meer kortingen en aanbiedingen naar de website van Renfe.

Accommodaties en vakantiehuizen in Andalusië

Kijk je ernaar uit om je vakantie op een ontspannen en comfortabele manier door te brengen, ontdek dan de beste vakantiehuizen in Andalusië. Ons aanbod bestaat uit verschillende soorten villa‘s en vakantiehuizen in Andalusië: aan zee, in de bergen, nabij grote steden, noem maar op!

Ontdek het nu zelf, boek je favoriet en laat de voorpret alvast maar beginnen!

Je hebt zojuist gelezen wat de beste manieren zijn om rond te reizen in Andalusië.

We zijn benieuwd of je wel eens eerder gebruik hebt gemaakt van het Openbaar Vervoer in Andalusië en wat jouw ervaringen hiermee zijn.

Laat het ons hieronder weten en deel je ervaringen en tips met je medereizigers!  

Openbaar vervoer in Andalusië is een artikel dat gaat over Reistips in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (8)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *